Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Μείωση του χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του λιγνίτη...

Συνάντηση αντιπροσωπείας της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γ.Γ του Υπουργείου απασχόλησης για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος όπου έγινε δεκτή εκτός των άλλων και η απαίτηση του συνδικάτου: Η ρύθμιση να αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.
Σε δικαίωση των αγώνων του συνδικάτου μας και όλων όσων στήριξαν την υπόθεση της μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ανθυγιεινές συνθήκες, εξόρυξης και επεξεργασίας λιγνίτη, οδηγεί η συμφωνία της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντό.
Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 12/8/09 στο Υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα μετά από αίτημα της Εργατικής Αλληλεγγύης για να ζητηθεί η νομοθετική κατοχύρωση της μείωσης της χρόνου εργασίας, σε αντίθεση με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ όπως αρχικά πρότεινε το ΥΠ.ΑΠ. Η Πρόταση του Συνδικάτου μας ήταν εξ αρχής η νομοθετική ρύθμιση πρώτα και όχι η υπογραφή ΣΣΕ, για να συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (μόνιμοι, έκτακτοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε ιδιωτικά ορυχεία κλπ). Ο κ. Κοντός αποδέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνδικάτου μας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και η κυρία Πετραλιά πριν ένα μήνα σε συνάντηση της με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Πρέπει να τονίσουμε ότι το συνδικάτο μας ανέδειξε αυτό το ζήτημα και παλεύει τα τελευταία χρόνια για να γίνει αποδεκτό από την πολιτεία και τη ΔΕΗ. Το αίτημα βασιζόταν εκτός των άλλων, κυρίως στην απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου καταδίκασε τη χώρα μας για μη λήψη μέτρων για την υγεία των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας και Μεγαλόπολης καθώς και για τη μη πρόβλεψη μείωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στο Λιγνίτη. Αυτή η πολύ σημαντική για την περιοχή μας και τους εργαζόμενους απόφαση πάρθηκε μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ) και το Συνδικάτο μας συνεργάστηκε μαζί του από το αρχικό ακόμα στάδιο προετοιμασίας της προσφυγής.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αίτημα της «Εργατικής Αλληλεγγύης» αφού υποστήριξαν και «έδεσαν» νομικά τα επιχειρήματα του συνδικάτου μας και πίεσαν περεταίρω την πολιτική ηγεσία.
Το θέμα πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μένει ο καθορισμός του αριθμού των ωρών η των ημερών της μείωσης και να προωθηθεί για νομοθετική ρύθμιση στη βουλή!
Το συνδικάτο μας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης και παρεμβαίνει σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για σύντομη και δίκαια λύση.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» γιατί λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με «εντολές ανωτέρων», γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη των εργατικών δικαιωμάτων αλλά κυρίως γιατί παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για:
· ΔΕΗ δημόσια 100% κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.
· Ενιαίες και ισότιμες εργασιακές σχέσεις γι όλους τους εργαζόμενους.
· Προσλήψεις τακτικού προσωπικού με σταθερές και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις.
· Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολάβων στην ενέργεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ΑΝ τηρηθεί η νομοθετική ρύθμιση και για τους έκτακτους, εργολαβικούς, εργαζόμενους σε ιδιωτικά ορυχεία κλπ.
ΠΟΙΟΣ θα επιβλέπει ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ αυτής της ΡΥΘΜΙΣΗΣ???

 
back to top