Αθήνα, 4-8-2009
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ψαλίδι στις ΑΠΕ; Όχι ευχαριστώ!
Ταφόπλακα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), καταγγέλλουν η Greenpeace και φορείς της αγοράς. Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ως όφειλε, και αφού απέτυχε να περάσει τον λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα, το ΣΕΕΣ προτείνει τη δραστική περικοπή των ΑΠΕ, στο όνομα μάλιστα της εξοικονόμησης ενέργειας. Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και η Greenpeace, επισημαίνουν πως η τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΕΕΣ θα σημάνει την αναιμική ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας στη χώρα μας και την ακύρωση χιλιάδων πράσινων επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η πρώτη “Έκθεση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού” (2007) αποδείχθηκε στην πράξη εξαιρετικά βραχυχρόνια και ανεπαρκής και αποσύρθηκε τρεις μήνες μετά από την παρουσίασή της, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Ένα χρόνο μετά ακολούθησε η δεύτερη έκθεση, η οποία εξυμνούσε τις χάρες του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, περιθωριοποιώντας στην ουσία τις ΑΠΕ και αμφισβητώντας ευθέως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας (Πρωτόκολλο του Κιότο, νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ΑΠΕ, κ.α.). Αφού στη συνέχεια αδειάστηκε κανονικά και κατ’ επανάληψη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τις υπέρ του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας επιλογές του, τώρα το ΣΕΕΣ αλλάζει τακτική, αλλά όχι βέβαια και τις διακαείς επιθυμίες και στόχους του.
Στη νέα “Έκθεση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού”, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο τέλος Ιουλίου 2009, όλες οι προβλέψεις και προτάσεις του ΣΕΕΣ βασίζονται σε ένα νέο εφεύρημα: στην εξωπραγματική -με τα σημερινά μέτρα και πολιτικές- μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, η οποία κατά το ΣΕΕΣ θα σημειώσει περαιτέρω πτώση 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις της Έκθεσης του 2008. Η δραματική αυτή βουτιά στη συνολική εθνική κατανάλωση ενέργειας το 2020, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική (από 87,9 TWh το χρόνο της περσινής πρόβλεψης, σε 74,1 TWh τώρα!), δικαιολογείται από το ΣΕΕΣ λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία -πάντα κατά το ΣΕΕΣ- θα διαρκέσει στη χώρα μας ολόκληρη την περίοδο 2010-2020! Θα ήταν ευχής έργο να πετύχουμε ένα τόσο φιλόδοξο στόχο με εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται μέτρα, πολιτικές και κίνητρα, τα οποία σήμερα απουσιάζουν και τα οποία βέβαια δεν προσδιορίζει η έκθεση του ΣΕΕΣ.
Για να ολοκληρώσει το καταστροφικό κατά των ΑΠΕ έργο του, προτείνει και τη συνολική αξιολόγηση (και μαζική απόρριψη) των αιτήσεων ΑΠΕ που έχουν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούν στη ΡΑΕ, “εάν χρειάζεται και με νομοθετική ρύθμιση”, με το αιτιολογικό ότι η έγκρισή τους απειλεί την ευστάθεια του Συστήματος και ότι “ο συνολικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικά δεδομένα για τη χώρα μας”. Άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα, δηλαδή, στην πολύπαθη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Η έκθεση του ΣΕΕΣ δικαιώνει, τελικά, τον τίτλο της: είναι απλά μία έκθεση ιδεών και ένα ευχολόγιο. Δεν αποτελεί δομημένο ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα προσεγγίσουμε τους στόχους του 2020 και δεν κάνει καμία αναφορά στην υποχρέωση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ (σύμφωνα με τη νέα Οδηγία 2009/28/ΕΚ). Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση αυτής της έκθεσης θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, σε όλο το κείμενο υπάρχει διάχυτη η απογοήτευση του ΣΕΕΣ για το γεγονός ότι η πολιτική και κοινωνική συγκυρία δεν επιθυμεί λιθάνθρακα και πυρηνικά ως επιλογή στον εθνικό ενεργειακό μας σχεδιασμό! Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών με πολύ φτωχότερο δυναμικό ΑΠΕ από την Ελλάδα, επενδύουν σε αυτές και τις χρησιμοποιούν ως μοχλό επιτάχυνσης της ανάπτυξης, η χώρα μας θα εμμείνει στο πιο ρυπογόνο καύσιμο με το επιχείρημα ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο 10ετούς οικονομικής ύφεσης;
Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία σε κάθε ευκαιρία διατρανώνει την πίστη της και την αποφασιστική της στήριξη στην πράσινη ανάπτυξη, να ξαναδεί και την ουσία του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά και το ρόλο του ΣΕΕΣ, αφού μέχρι σήμερα ο ρόλος αυτός μόνος εποικοδομητικός δεν υπήρξε.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 3806374-5, 6979443305
ΕΛΕΤΑΕΝ, Γιάννης Τσιπουρίδης, 6972338150
ΕΣΗΑΠΕ, Νίκος Βασιλάκος, 210 7255168, 6972853329
ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος, 6977999245
Σημείωση προς συντάκτες:
Στη νέα του έκθεση, το ΣΕΕΣ προσπαθεί να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: αφού η εθνική κατανάλωση ενέργειας θα κυμανθεί μέχρι το 2020 σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, πρώτον δε θα απαιτηθούν μέχρι τότε σταθμοί λιθάνθρακα (οι οποίοι, όμως, θα γίνουν απολύτως απαραίτητοι, κατά το ΣΕΕΣ, από το 2020 και μετά), και δεύτερον θα επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι ΑΠΕ (της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ: αντί των 9.000-10.000 MW αιολικών και άλλων τόσων μεγαβάτ υπόλοιπων μορφών ΑΠΕ που θα απαιτούνταν για την επίτευξη των στόχων του 2020, τώρα -ώ του θαύματος!- θα τα καταφέρουμε το 2020 μόνο με 6.300 MW αιολικών και 1.500 MW υπόλοιπων μορφών ΑΠΕ (800 MW φωτοβολταϊκών, 200 MW μικρών υδροηλεκτρικών, 400 MW βιομάζας-βιοαερίου και 120 MW γεωθερμίας). Και μάλιστα, ώ του νέου θαύματος, η δραστικά μειωμένη αυτή ισχύς ΑΠΕ είναι όση ακριβώς επιτρέπει “η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και η βέλτιστη λειτουργία των θερμικών μονάδων”. Επομένως, κατά το ΣΕΕΣ, ούτε λόγος να γίνεται πλέον για νέα έργα αναβάθμισης-επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου σε περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ, για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα ελληνικά νησιά ή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για μεγάλης κλίμακας υβριδικά συστήματα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ, για νέες, δυναμικά εξελισσόμενες και ιδιαίτερα κατάλληλες για τις συνθήκες στη χώρα μας, τεχνολογίες ΑΠΕ για την παραγωγή ισχύος βάσης, όπως είναι τα ηλιοθερμικά συστήματα, κ.α. Με μια μονοκονδυλιά, το ΣΕΕΣ τα διαγράφει όλα αυτά από τον ενεργειακό μας χάρτη!
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Ψαλίδι στις ΑΠΕ; Όχι ευχαριστώ!...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου