Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Σε ενάμιση χρόνο «μετακομίζει» και η Ποντοκώμη...


Η Ποντοκώμη Κοζάνης είναι ένα χωριό που γεννήθηκε μέσα από τις λάσπες της προσφυγιάς, το 1922. Οι πρώτες οικογένειες που το κατοίκησαν, στέγασαν στα πλινθόχτιστα σπίτια της το δράμα τους και πάτησαν στα πόδια τους.

Τώρα, 85 χρόνια μετά, τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων των προσφύγων θα την εγκαταλείψουν καθώς κάτω από τα σπίτια υπάρχει κοίτασμα λιγνίτη, το οποίο η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει επειγόντως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από χθες η Ποντοκώμη, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των κατοίκων της που έκριναν, ανάμεσα σε άλλες πέντε, ως καταλληλότερη περιοχή για τη «μεταφορά» του χωριού τους τη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας δίπλα στην πόλη της Κοζάνης, μετράει τον χρόνο αντίστροφα.

Σε ενάμιση χρόνο αναμένεται να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες (ΦΕΚ, καταμέτρηση περιουσιών, απαλλοτριώσεις κ. τ. λ.) και η Ποντοκώμη θα είναι το έβδομο κατά σειρά χωριό του νομού Κοζάνης που θα «σηκώσει» η ΔΕΗ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον λιγνίτη. Καρδιά, Χαραυγή και Εξοχή, Κόμανος, Κλείτος είναι τα χωριά που μετεγκαταστάθηκαν ή βρίσκονται σε φάση μετεγκατάστασης, ενώ σειρά έχουν η Μαυροπηγή (έως το 2013) και η Ποντοκώμη (έως το 2015). Προσφυγικά χωριά που ξανάζησαν ή ξαναζούν τώρα έναν άλλον ιδιότυπο ξεριζωμό… Πολλοί λένε ότι η μετεγκατάσταση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πρόκειται για μια ακόμη αναγκαστική απαλλοτρίωση αφού η ΔΕΗ κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο νόμος. Για την πλειοψηφία των κατοίκων της Ποντοκώμης η γειτνίαση με το νοτιοδυτικό πεδίο εξόρυξης δεν αφήνει πολλά περιθώρια δισταγμού εφόσον οι επιπτώσεις στην υγεία των 1.100 κατοίκων είναι μεγάλες. Ωστόσο, το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των κατοίκων και κυρίως αυτών που ασχολούνται με κτηνοτροφία - γεωργία παραμένει ανοιχτό. «Αν και χρονικά προηγείται η Μαυροπηγή, η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το μέλλον της Ποντοκώμης μάς έσπρωξε να κινήσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Δημήτριου Υψηλάντη, Κυριάκος Μιχαηλίδης.

«Η ΖΕΠ Κοζάνης στην οποία υπάρχουν έτοιμα όλα σχεδόν τα δίκτυα των υποδομών (τηλεθέρμανση, ύδρευσης, ηλεκτροδότηση κ. λπ.) έπαιξε πρωταρχικό ρόλο για την επιλογή μας» δηλώνει ο ηλεκτρολόγος - μηχανικός Δημήτρης Μαυροματίδης, επικεφαλής σήμερα της μείζονος αντιπολίτευσης. «Η μετεγκατάσταση οικισμών είναι μια κοινωνική θυσία των συμπολιτών μας στον βωμό της ανάπτυξης όλης της χώρας. Είναι σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα με πολλές παραμέτρους τόσο κοινωνικής όσο και οικονομικής μορφής και ένα στοίχημα για την κοινωνία μας αυτές να γίνουν ομαλά», δήλωσε στην «Κ» ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά και το ανεξάρτητο τεκνό Κυριακος στο κόλπο ,γ αυτό δεν παραιτείτε μέχρι τώρα .Μπράβο σε αυτών .Άξιος ,άξιος τώρα κατάλαβα γιατί δεν θέλατε την συνένωση

Ανώνυμος είπε...

http://antigoldgreece.wordpress.com/2008/09/18/pontokomi/

 
back to top