Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

«Η ΔΕΗ μας εμπαίζει»...


Αντιμέτωποι με την ΔΕΗ βρίσκονται 140 περίπου ιδιοκτήτες εκτάσεων γης στη Μαυροπηγή μετά τα εξώδικα που παρέλαβαν βάσει των οποίων η επιχείρηση ζητά την παράδοση των χωραφιών τους, για την επέκταση των εργασιών του Ορυχείου, θεωρώντας ότι έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση τους. Οι αποδέκτες έχουν απευθυνθεί στους δικηγόρους τους προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις γιατί εκτιμούν ότι οι τιμές που επιδίκασε το δικαστήριο είναι χαμηλές, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό, ειδικότερα στο θέμα που αφορά την αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο αποζημίωσης των φυτειών. Επί πλέον τα μέλη της διοίκησης τού Συλλόγου πληττόμενων της Μαυροπηγής ενημερώθηκαν για το νομικό μέρος της υπόθεσης αυτής από τον Χρήστο Σαββίδη πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης σε συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, ώστε να γνωρίζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι της ανήκουν τα 1700 περίπου στρέμματα, ως συνέπεια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, μετά την κατάθεση των χρημάτων στο ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων στα τέλη Ιουνίου του 2008, και την πρωτόδικη απόφαση των δικαστηρίων για την προσωρινή τιμή μονάδας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 2 Ιουλίου. Ωστόσο κατά την επίδοση των εξωδίκων στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες προέκυψε ζήτημα αφού, οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει, και ίσως οι κληρονόμοι και πραγματικοί αποδέκτες να μη παρέλαβαν τα εξώδικα. Όπως πιθανολογεί ο Τάσος Εμμανουήλ πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής, η ΔΕΗ απέστειλε τα εξώδικα με βάσει τον πίνακα ιδιοκτητών της κτηματικής υπηρεσίας από τα στοιχεία του τελευταίου αναδασμού του 1986 που συμβουλεύτηκε η επιχείρηση όταν προέβη στην πρώτη απαλλοτρίωση. Συγχρόνως εκκρεμούν τα δικαστήρια για την αναγνώριση των δικαιούχων που ξεκίνησαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2009.
Οι εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί βρίσκονται μεταξύ του Ορυχείου και του οικισμού της Μαυροπηγής και εφ ΄όσον παραδοθούν στη ΔΕΗ, η τελευταία εκμεταλλεύεται το γεγονός και φθάνει πολύ κοντά στον οικισμό, διερχόμενη αναγκαστικά από το δάσος του χωριού που αποτελεί και το φυσικό φράγμα για την προστασία του οικισμού. Το εξώδικο όριζε ως ημερομηνία παράδοσης των εκτάσεων τις 10 ημέρες και λόγω της παρέλευσης του θα κινηθεί εκ νέου διαδικασία για την απομάκρυνση των ιδιοκτητών από τα χωράφια τους. Το τίμημα – όπως τονίζει ο κ. Εμμανουήλ – είναι μηδαμινό. Το δικαστήριο για τα ξερικά έβγαλε 1500 € το στρέμμα και είναι κάποιες τιμές στα πλαίσια των προηγούμενων αποφάσεων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις αποδεχόμαστε. Εκεί όμως που υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση είναι στον τρόπο που υπολογίζεται η τιμή των φυτειών. Μέχρι το 2005 η ΔΕΗ αποζημίωνε με βάσει την τιμή μονάδας, ανά δέντρο, και στη συνέχεια τιμή ανά στρέμμα. Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ μας εμπαίζει».

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top