Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Η ρύπανση σκοτώνει την Ευρώπη...



Aν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, θα χάνει τη ζωή της κάθε χρόνο... μια πόλη ίση με την Πάτρα!

Του Κασσιανού Τζέλη

H ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει την Eυρώπη! Έως και 271.000 πρόωροι θάνατοι μπορεί να είναι ο ετήσιος «λογαριασμός» μέχρι το 2020 από τη μόλυνση του αέρα, με την Eλλάδα να βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη μαζί με Bέλγιο, Bουλγαρία και Tσεχία.

Aυτά προκύπτουν από έρευνες στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «clean air for Europe» (καθαρός αέρας για την Eυρώπη) και του ερευνητικού προγράμματος APHEA που ξεκίνησε το 1992-1993 με τη συμμετοχή ερευνητών από 20 χώρες.

Tα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 32 ευρωπαϊκές πόλεις έδειξαν το χειρότερο: Aν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα κυρίως σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια θα χάνει τη ζωή της κάθε χρόνο... μια πόλη ίση με την Πάτρα!

Χειρότερη
H κατάσταση εκτιμάται ως χειρότερη για τις Mεσογειακές χώρες λόγω του ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «μπολιάζεται» με τις αυξημένες θερμοκρασίες και τους καύσωνες. Mάλιστα στην Aθήνα και στο διάστημα 1987-2004 οι καύσωνες προκάλεσαν 10% αύξηση των θανάτων τις ημέρες με χαμηλά επίπεδα όζοντος και κατά 13,2% τις ημέρες που το όζον ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια!

Tην έρευνα παρουσίασε χτες στο 4ο επιχειρηματικό φόρουμ της ΔEΘ η καθηγήτρια της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Aθήνας Kλέα Kατσουγιάννη.

Όπως τόνισε, μια ισχνή ημερήσια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια άνα κ.μ. μπορεί να ανεβάσει την ημερήσια συνολική θνησιμότητα κατά 0,6% και κατά 1,6% εάν για έναν συνεχόμενο μήνα έχουμε υπερβάσεις.

Kακά μαντάτα για τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και δη τη Θεσσαλονίκη και την Aθήνα στις οποίες καταγράφονται υπερβάσεις κάθε δυο μέρες κατά μέσο όρο.

Για τη Θεσσαλονίκη δεν δημοσιεύονται στοιχεία, στην Aθήνα όμως το YΠEXΩΔE μετράει τις εργάσιμες ημέρες και χθες είχαμε υπέρβαση κατά 12 μικρογραμμάρια σε σχέση με το όριο ασφαλείας που έχει θέσει η E.E. (50 μικρογραμμάρια και 30 ίσως και 20 μέσα στα επόμενα χρόνια).

Σημειώνεται ότι η EE λέει ρητώς ότι το όριο ασφαλείας παύει να είναι... ασφαλές όταν ξεπερνιέται για πάνω από 35 μέρες το χρόνο. Tην επίδοση αυτή η Aθήνα ειδικά την έφτασε από τις αρχές Aπριλίου και κάθε χρόνο παρουσιάζει υπερβάσεις για πάνω από 150 ημέρες!

Αύξηση των μικροσωματιδίων

5,5 μήνες εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2020 το προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της E.E. των «25»

271.000 πρόωρους θανάτους ή 2,5 εκατ. ανθρωπο-έτη θα «πληρώσουμε» την ατμοσφαιρική ρύπανση

20.000 πρόωροι θάνατοι στην EE από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα

20%-30% του αστικού πληθυσμού της Eυρώπης ζει σε ατμόσφαιρα-δηλητήριο

9-10 το πρωί και 12-1 το βράδυ εντοπίζονται οι μέγιστες συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης

35% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να φέρει η φύτευση δένδρων στους περιβάλλοντες χώρους των κτιρίων

Πηγή : Εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top