Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Σύντομα συνέχεια στο σίριαλ της διαμάχης ΔΕΗ -Ε.Ε. για το λιγνίτη...


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνεχίζεται η διαμάχη της ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα του λιγνίτη. Η ΔΕΗ έχει ασκήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο κατά της απόφασης της Κομισιόν που την υποχρεώνει να εκχωρήσει λιγνιτική ισχύ σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Σαν αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει παράταση για την υποβολή της δικής της απάντησης (αναμένεται σύντομα) στις ενστάσεις της ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση της Κομισιόν στηρίζεται σε στοιχεία του 2006, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς.
Η ΔΕΗ επικαλείται επίσης το Πρωτόκολλο του Κιότο για να υποστηρίξει ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για τη χώρα μας, καθιστούν μη ανταγωνιστικό το λιγνίτη έναντι των άλλων καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά κοιτάσματα. Για την άσκηση της έφεσης η ΔΕΗ συνεργάστηκε με το δικηγορικό γραφείο Howrey που είχε χειριστεί και την υπόθεση της Ολυμπιακής για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Η απόφαση της Ε.Ε. είχε στηριχθεί σε μακρόχρονη έρευνα που διετέλεσε η ίδια, έπειτα από προσφυγή ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, το 2003.
Eκτοτε ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα των καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις σχετικά με τον περιορισμό των αερίων ρύπων, που αντιστρατεύονται το οικονομικό πλεονέκτημα, τόσο του λιγνίτη, όσο και του λιθάνθρακα, έναντι του φυσικού αέριου.
Η Ε.Ε. μέσω της απόφασής της καλούσε τη ΔΕΗ να παραχωρήσει το 40% των λιγνιτικών της σταθμών μαζί με τα αντίστοιχα κοιτάσματα λιγνίτη σε ανταγωνιστές της ή εναλλακτικά να εκχωρήσει λιγνιτική ισχύ σε ποσοστό κόστους. Ζητούσε παράλληλα να αποκλειστεί η ΔΕΗ από διαγωνισμούς για εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη.

Ο Ενεργειακός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top