Υστερα από δημοψήφισμα, αποφάσισαν να στήσουν σε άλλη περιοχή το χωριό τους εξαιτίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. «Αγκάθι» οι αποζημιώσεις.
«Πολιορκημένοι» εδώ και δεκαετίες από δύο εργοστάσια της ΔΕΗ και ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία, οι 1.300 κάτοικοι της Ποντοκώμης Κοζάνης αποφάσισαν τη δική τους «απόδραση» από το περιβάλλον που τους «πνίγει» και μέσα από μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα διαδικασία δημοψηφίσματος επέλεξαν οι ίδιοι το μέρος όπου θα στήσουν το νέο χωριό τους.
Η απόφαση της ΔΕΗ, πριν από λίγους μήνες, για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, ώστε να εκμεταλλευτεί το πλούσιο λιγνιτικό κοίτασμα κάτω από το χωριό, έδωσε το «πράσινο φως» στους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Γνωρίζοντας το προηγούμενο άλλων οικισμών που «μετακόμισαν», αποφάσισαν να κινήσουν οι ίδιοι τις διαδικασίες, ώστε να μη δώσουν το άλλοθι στην επιχείρηση και στην πολιτεία για τις όποιες καθυστερήσεις.
Προσέλαβαν ως τεχνικό σύμβουλο την Αναπτυξιακή Κοζάνης, η οποία εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό τους, υποδεικνύοντας τις 5 καταλληλότερες τοποθεσίες για μετεγκατάσταση.
Την περασμένη Κυριακή, στήθηκαν κάλπες στο χωριό και οι κάτοικοι κλήθηκαν να ψηφίσουν ανάμεσα σε αυτές τις πέντε θέσεις. Με συντριπτικά ποσοστά (76,63%) αποφάσισαν να στήσουν τα νέα τους σπίτια νότια της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης.
Μελέτη
Πρόκειται για μια περιοχή που γειτνιάζει στην πρωτεύουσα του νομού και σε λίγα χρόνια προβλέπεται να ενωθεί στον πολεοδομικό της ιστό, ενώ έχει σαφώς καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Στο επόμενο διάστημα θα προωθηθούν η ρυμοτομική, χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη, που θα προχωρούν παράλληλα με τις κτηματογραφικές μελέτες στην Ποντοκώμη, με στόχο από το 2011 και μετά να είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νέο χωριό προβλέπεται να είναι έτοιμο το 2015, αν βέβαια ξεπεραστεί το μεγάλο «αγκάθι» των αποζημιώσεων της ΔΕΗ προς τους κατοίκους.
«Η ιστορία με άλλα χωριά που μετεγκαταστάθηκαν -Κλείτος, Κομανός κ.ά.- δεν είναι ενθαρρυντική», παραδέχτηκε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος της περιοχής, Αν. Αθανασιάδης.
Η πρώτη τιμή που θα δώσει η ΔΕΗ δεν θα ξεπερνά τα 800 ευρώ/ τ.μ., ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό που χρειάζεται για να κτίσει ο δικαιούχος το καινούργιο του σπίτι προσεγγίζει τα 1.500 ευρώ/ τ.μ. Θεωρείται βέβαιο ότι η διαφορά θα λυθεί στα δικαστήρια, κάτι που θα καθυστερήσει τη διαδικασία.
«Ξεριζωμός»
Απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι κάτοικοι της Ποντοκώμης, ετοιμάζονται για τον δικό τους «ξεριζωμό», αυτή τη φορά, όμως, με δική τους θέληση και πρωτοβουλία, με στόχο την αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής. Ζώντας επί δεκαετίες σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, και δίπλα στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, έχουν να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα επιπλέον πρόβλημα:
Ενα σύννεφο καπνού, που προέρχεται από την αυτανάφλεξη αποθέσεων λιγνίτη, «πνίγει» το χωριό καθημερινά.
«Σε ώρες άπνοιας η κατάσταση είναι αποπνικτική. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας», είπε ο κ. Αθανασιάδης. Στελέχη της ΔΕΗ σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αραίωση των αποθέσεων ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008
Μετακομίζει ένα χωριό στην Κοζάνη...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου