Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο...


Η 22α Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο", για να μας θυμίζει τις αρνητικές συνέπειες που έχουν προκύψει από τη χρήση αυτής της εφεύρεσης και της απόλυτης ένταξής της στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη συμβολή του αυτοκινήτου ως μεταφορικού μέσου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και την οικονομική ανάπτυξη. Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης κοινωνίας, με τους εντατικούς ρυθμούς και τη συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν μετατρέψει το αγαθό αυτό σε αληθινό δυνάστη της καθημερινότητας. Τα ατυχήματα, η ηχορύπανση, το μποτιλιάρισμα, η οικονομική επιβάρυνση και κυρίως οι ρυπογόνες ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον, είναι οι άμεσες συνέπειες από την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των οχημάτων.

Πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε πέρα από την προσωπική μας άνεση και ευκολία και να πάψει η ημέρα αυτή να έχει απλώς και μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Ας βάλουμε στη ζωή μας το περπάτημα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου (με το σωστό τρόπο οδήγησης).

Ίσως η εμπειρία αυτή να επαναπροσδιορίσει ουσιαστικά τη σχέση μας με το αυτοκίνητο και να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον και ας μην ξεχνούμε πως στην Ευρώπη από το 2000 κυκλοφορούν περισσότερα από 250.000.000 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ανάμεσά τους και το δικό μας.

Του Βάιου Ζαμπεθάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top