Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης...


Από τις 10 Μαΐου 2008, και για 24 ημέρες, οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, έδωσαν για πολλοστή φορά, αποκλείοντας τους ταινιοδρόμους μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, μια σκληρή μάχη για τη ζωή τους και για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Απαίτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και δουλειά, καθώς το κράτος και η ΔΕΗ τους έχουν αφαιρέσει, ουσιαστικά, κάθε άλλη δυνατότητα απασχόλησης και οικονομικής δραστηριοποίησης.

Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν αγωγή, με την οποία τους ζητά σαν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη 1 εκατομμύριο ευρώ, για κάθε μέρα απεργίας. Η απάντηση της πολιτείας ήταν η παραπομπή σε δίκη εννέα (9) κατοίκων, που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η παραπομπή σε δίκη άλλων εβδομήντα (70) κατοίκων, από προηγούμενες κινητοποιήσεις. Τους τελευταίους μήνες είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας και της ασφάλειας στην περιοχή, κάτοικοι καλούνται για “συμπληρωματικές καταθέσεις”, καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού, παρεμποδίζεται η συμμετοχή των κατοίκων στο “μπλοκ ενέργειας” στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Εδώ και δεκαετίες η ΔΕΗ και το επίσημο ελληνικό κράτος έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε “κρανίου τόπο” με την εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη, πολιτική την οποία συνεχίζουν και σήμερα με τον σχεδιασμό και νέων λιγνιτικών μονάδων και την μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών, για να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα λιγνίτη, που βρίσκονται κάτω από αυτά. Ταυτόχρονα, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες στη ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών, τακτική που σε γενικές γραμμές ακολουθεί και η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Κάθε φωνή αντίστασης σε αυτήν την εφιαλτική πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα, βία και διαβολή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κινητοποίησης έγινε “σημαία” της ΔΕΗ και των κυβερνώντων ο κίνδυνος του μπλακ άουτ και των επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας. Όταν ο ίδιος σταθμός κλείνει για μέρες, από ανεπαρκή συντήρηση και βλάβες, όταν αυτές τις ημέρες ο παρακείμενος λιγνιτικός σταθμός της Μελίτης κλείνει για σαράντα (40) ημέρες, λόγω βλάβης στο σύστημα αποθείωσης, κανείς δεν μιλά για τις συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.

Αντί να προσπαθήσουν να δουν τις συνέπειες των έργων τους και τις επιπτώσεις τους στις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζουν ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση, που κινείται στην ίδια λογική της διαιώνισης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, επιχειρεί να εισάγει το λιθάνθρακα, αδιαφορεί για ουσιαστικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, επιδεινώνει βαρύτατα το περιβάλλον και περιθωριοποιεί οικονομικά και κοινωνικά τεράστιες περιοχές. Υλοποιείται, έτσι, η πιο βάναυση, βίαιη και χειροπιαστή επέμβαση στη χωροταξική ρύθμιση της χώρας, την ίδια στιγμή που πολυδιαφημίζεται ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός.

Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, με την πρωτοπόρα δράση του “Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη” μας έχουν στείλει, επανειλημμένα κραυγή διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής στις περιοχές του λιγνίτη. Αυτή τη στιγμή, που έχουν την ανάγκη της βοήθειάς μας, τους στέλνουμε το πιο θερμό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Απαιτούμε μαζί τους να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που τους βαρύνουν και να πάψει να αντιμετωπίζεται ο αγώνας για τη ζωή σαν ποινικό αδίκημα.

“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com

20 Σεπτεμβρίου 2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

oli mas avrio stin Kozani sta Dikastiria Nikos S.

 
back to top