Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτικά ανεπίτρεπτη η κωλυσιεργία...


«Πολιτικά ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, την «κωλυσιεργία» όπως τη χαρακτήρισε της κατανομής του Λιγνιτικού Τέλους Ανάπτυξης, που καταβάλει η ΔΕΗ Α.Ε. από το 0,4 του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της, στις βιομηχανικές περιοχές όπου παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ αυτών και ο Νομός Κοζάνης. Όπως έγινε χθες γνωστό, η Επιτροπή αποφάσισε να κατανείμει 14.757.340 ευρώ στο Νομό Κοζάνης (4,7 εκ. ευρώ στο Ν. Φλώρινας), εκ των οποίων ένα 50% λαμβάνει η Νομαρχία, ένα 35% οι ενεργειακοί δήμοι και ένα 15% οι μη ενεργειακοί δήμοι του Νομού.
Όπως ανέφερε ο κ. Δακής, η κατανομή κατ’ έτος των κονδυλίων του Λιγνιτικού Τέλους Ανάπτυξης πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, κάτι που δεν έγινε, αν και ήδη από τον Απρίλιο η ΔΕΗ είχε ενημερώσει όλους τους συναρμόδιους φορείς αναφορικά με τον προϋπολογισμό των κατανομών. «Δυστυχώς όμως» όπως τόνισε ο ίδιος «υπήρξε μεγάλη κωλυσιεργία και ενώ αυτά τα χρήματα έπρεπε να είχαν κατανεμηθεί και εκταμιευθεί για να καλύψουν ανάγκες και υποχρεώσεις της τοπικής κοινωνίας, έργων που είναι σε εξέλιξη και άλλων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, η κατανομή έγινε μόλις χθες. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη αυτή η κωλυσιεργία, η οποία πολλές φορές έγινε με προσχηματικό τρόπο».
Παράλληλα, ο κ. Δακής αναφέρθηκε στην ωριμότητα των μελετών που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει άμεση καταβολή των χρημάτων σε δράσεις και έργα που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με τον ίδιο θα «μια μικρή ανακούφιση στις οικονομικές ανάγκες, αλλά επιτέλους θα προχωρήσουν έργα για να εκλείψουν σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας». Αναφερόμενος επιπρόσθετα στην διαχείριση αυτών των κονδυλίων, ο νομάρχης επεσήμανε ότι εδώ και 2.5 μήνες κατατέθηκε ένα σχέδιο μετεξέλιξης της Υπουργικής απόφασης σε σχέση με τα νέα δεδομένα, το οποίο στάλθηκε στους βουλευτές και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. «Περιμένουμε προτάσεις θέσεις και παρατηρήσεις σε σχέση με το σύστημα διοίκησης του λιγνιτικού τέλους, ώστε με τη νέα διοικητική δομή της πατρίδας μας να υπάρχει ωμότητα να λειτουργήσουμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
Αυτό απευθύνεται στο σύνολο των φορέων και της κοινωνίας, όπου οι προτάσεις και η δημόσια συζήτηση είναι ανοιχτή, ο κάθε πολίτης και ο κάθε φορέας μπορεί να καταθέσεις τις προτάσεις του».
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο «σταθερό και διαχρονικό» αίτημα για την αύξηση του ποσού του αποδιδόμενου ποσοστού του λιγνιτικού τέλους, που είναι στο σύνολο των διεκδικήσεων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, ενώ η νομαρχία έχει κάνει συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη την οποία κατέθεσε στη ΔΕΗ για να αυξηθεί το ποσοστό. «Τα χρήματα είναι σημαντικά, βοηθούν τον τόπο, αλλά συνολικά οι απώλειες που έχουμε σαν δυτική Μακεδονία είναι πολλές. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να εξισορροπηθούν οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία της ΔΕΗ» κατέληξε.

Πηγή: Πρωινός Λόγος- Β.Σ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη"

 
back to top