Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Κάτω από τη... βάση η «πράσινη» πολιτική της Κομισιόν...


Κάτω από τη βάση, με άριστα το δέκα, βαθμολόγησαν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία Μπαρόζο, δέκα οικολογικές οργανώσεις εντός της Ε.Ε.
Η έκθεση αξιολόγησης των «Πράσινων 10», όπως τιτλοφορείται (και που δίδεται στη δημοσιότητα κάθε φορά που γίνονται ευρωεκλογές) αναφέρει ότι «οι μεγάλες αποτυχίες καταγράφονται στο πεδίο της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στους τομείς αλιείας - γεωργίας και στην πολιτική της Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα».
Οι «Δέκα Πράσινοι» συνυπογράφουν ότι «ήδη από την αρχή της θητείας της, η παρούσα Επιτροπή υπό τον Μανουέλ Μπαρόζο ξεκίνησε άσχημα, καθώς αντιμετώπισε το περιβάλλον σαν πολιτική ασύμβατη με την ατζέντα για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».
Αγνόησε την προστασία των οικοσυστημάτων και τη σημασία τους για την οικονομική βιωσιμότητα και την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τονίζουν, μέσω των ελληνικών γραφείων τους, το WWF, η Greenpeace και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στην αυστηρή βαθμολογία της Επιτροπής με τέσσερα συνέβαλαν και η «αποτυχία ικανής στήριξης του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η αδύναμη αρχική πρόταση για τη νέα οδηγία για το θαλάσσιο περιβάλλον και η συνεχιζόμενη υποστήριξη της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων, δηλαδή μεταλλαγμένων».
Ξεχωρίζουν θετικά ορισμένες προσπάθειες ενίσχυσης της νομοθεσίας για το κλίμα από τον Ελληνα επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την ενέργεια από τον αρμόδιο επίτροπο Αντριου Πίμπαλγκς και τις μεταφορές. Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν από την επόμενη Επιτροπή:

- Να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στο θέμα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
- Να συμφωνήσει σε έναν πανευρωπαϊκό και δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας.
- Να υιοθετήσει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
- Να ενδυναμώσει το νομικό πλαίσιο για τα μεταλλαγμένα και
- Να απαγορεύσει τις νέες εγκρίσεις τους μέχρι να αναθεωρηθεί το υπάρχον σύστημα.

Οι «Δέκα Πράσινοι» είναι συμμαχία των ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων Birdlife, Climate Action Network, Greenpeace, European Federation for Transport & Environment, European Environmental Bureau, Health & Environment Alliance, Friends of the Earth, International Friends of Nature και WWF.

Η Ε.Ε. βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ελληνικών οργανώσεων:
Να συνεχίσει τη μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία της με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή να στραφεί με έργα και δεσμεύσεις στην πράσινη ανάπτυξη;

Πηγή: Ελευθεροτυπία-ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top