Διαβεβαιώσεις για τη διάσωση και αξιοποίηση του θρησκευτικού μνημείου. Σε υψηλότερο σημείο με έξοδα της ΔΕΗ θα μεταφερθεί μοναστήρι το οποίο θα κατακλυστεί από τα νερά.
Η σκήτη του Οσιου Νικάνορα, όπου μόνασε τον 16ο αιώνα ο προστάτης Αγιος της Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό σημείο της φύσης, μέσα στο κοίλωμα ενός μεγάλου βράχου πάνω από τα νερά του Αλιάκμονα, θα σωθεί τελικά από τα νερά του μεγάλου φράγματος του Ιλαρίωνα, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2011. Η σκήτη του όσιου Νικάνορα κρέμεται από τον Αλιάκμονα. Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι το ασκηταριό θα διασωθεί και θα αξιοποιηθεί.
Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς, η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα διασώσει την σκήτη η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μονή της Ζάβορδας μεταξύ Αιανής Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου τη μεταφορά του μοναστηριού Κοίμησης της Θεοτόκου Τουρνικίου, αφού το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα θα κατακλυστεί από τα νερά του φράγματος.
Το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου που θα ανηφορίσει κατά 150 μέτρα στον λόφο για να προστατευτεί. Το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου που θα "ανηφορίσει" κατά 150 μέτρα στον λόφο για να προστατευτεί. Κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περιόδευσε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή και, εκτός από τα δύο αυτά σημαντικά μνημεία, τα μέλη του είδαν από κοντά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ζάβορδας.
Τοιχογραφίες
Η σκήτη του όσιου Νικάνορα είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό κι αρχαιολογικό μνημείο όπως μας είπε η προϊσταμένη της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μαρία Τσιάπαλη. «Εχει σπουδαίες τοιχογραφίες σε δύο στρώματα, που χρονολογούνται στον 15ο και 16ο αιώνα». Η σκήτη έχει τρία επίπεδα, στα οποία φτάνει κανείς με πρόχειρες, ξύλινες κατασκευές, οι περισσότερες ετοιμόρροπες, αλλά και η πρόσβαση σε αυτήν είναι αρκετά δύσκολη και γίνεται από ένα κακοτράχαλο μονοπάτι. «Διαβεβαιώνουμε ότι η σκήτη δεν θα κατακλυστεί από το νερό κι ότι η ανώτατη στάθμη του νερού ουδέποτε θα την προσεγγίσει. Υπό την καθοδήγηση της μελέτης αυτοψίας του ΚΑΣ θα βρούμε τρόπους για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου», δήλωσε στο «Εθνος» ο διευθυντής επίβλεψης έργων της ΔΕΗ Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία, Κώστας Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με την επιχείρηση, το νερό της λίμνης θα φτάνει από 3-8 μέτρα κάτω από τη σκήτη, ενώ θα ληφθούν μέτρα για να «ατσαλωθεί» ο βράχος και να μη διαβρωθεί από το νερό στο πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα φτιάξει μία μεταλλική κατασκευή στα τελευταία 40 μέτρα από τα συνολικά 1.200 που είναι το μονοπάτι, για ασφαλή πρόσβαση στη σκήτη, καθώς τα 40 αυτά μέτρα θα περνούν μέσα από την τεχνητή λίμνη. Το δεύτερο σημείο όπου έκαναν στάση τα μέλη του ΚΑΣ ήταν το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου, κοντά στο χωριό Παναγιά Γρεβενών. Μετά την ολοκλήρωση του φράγματος Ιλαρίωνα το μοναστήρι θα «πνιγεί» από τα νερά και θα εξαφανιστεί. «Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη μεταφοράς του μοναστηριού στο Τουρνίκι με έξοδα της ΔΕΗ. Η Κοίμηση της Θεοτόκου θα «ανηφορίσει» 150 μέτρα σε κοντινό λόγγο για να είναι απόλυτα προστατευμένη και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η μεταφορά να ξεκινήσει στο τέλος καλοκαιριού», μας είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και φέρει στο εσωτερικό του εξαιρετικές τοιχογραφίες ζωγράφων του καστοριανού εργαστηρίου, ενώ ο καταστρεπτικός σεισμός του 1995 των 6,6 Ρίχτερ δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο ιερό του. «Βασικό μας μέλημα είναι όχι μόνο η προστασία των μνημείων θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και η ανάδειξη και αξιοποίησή τους, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους φορείς του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής», μας είπε ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών, Γιώργος Παπαντώνης. Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΑΣ περιελάμβανε επίσης και την επιθεώρηση της ολοκλήρωσης των έργων αναστήλωσης κι αποκατάστασης στο καθολικό του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο μοναστήρι της Ζάβορδας.
Η «ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΑ
Ο όσιος Νικάνορας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1491 και από πολύ μικρός έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Νικάνορας - Νικόλαος ήταν το κοσμικό του.
Σύμφωνα με την παράδοση, μια νύχτα σε ώρα προσευχής άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που του έλεγε να πάει να μονάσει στο Καλλίστρατο όρος.
Στην αρχή βρήκε τη σκήτη με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή κι αργότερα με χρήματα που μάζεψε από πιστούς έχτισε το μοναστήρι της Ζάβορδας, το οποίο αφιέρωσε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Εκλεισε τα μάτια του το 1549 σε ηλικία μόλις 58 χρόνων και ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
Το φράγμα του Ιλαρίωνα ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 90 και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2011. Το χωμάτινο φράγμα είναι ύψους 130 μέτρων και όγκου 9 εκατ. κ.μ. Αποτελεί αναπτυξιακό έργο πολλαπλού σκοπού, καθώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον θα εξασφαλίσει στο μέλλον την ύδρευση της Θεσσαλονίκης και την άρδευση του κάμπου σε Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη (περίπου 900.000 στρ.). Ο ταμιευτήρας θα έχει συνολικό όγκο 520 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και η επιφάνειά του στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας είναι 21,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η σκήτη του όσιου Νικάνορα κρέμεται από τον Αλιάκμονα. Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι το ασκηταριό θα διασωθεί και θα αξιοποιηθεί. Πάνω, το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τουρνικίου που θα «ανηφορίσει» κατά 150 μέτρα στον λόφο για να προστατευτεί.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος-Μαρία Ριτζαλέου
ritzal@pegasus.gr
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009
Το φράγμα δεν θα «πνίξει» τη σκήτη του Οσ. Νικάνορα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου