Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Πυρηνικά απόβλητα: έκθεση καταπέλτης της Μεγάλης Βρετανίας...


Η κλίμακα των προβλημάτων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μέσα από μια μυστική έκθεση που ήρθε στο φως, παρουσιάζοντας 1,750 διαρροές, βλάβες ή άλλα «γεγονότα» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά ετών.
Το έγγραφο καταδίκης συντάχτηκε από το κυβερνητικό επιθεωρητή για τη πυρηνική ενέργεια Mike Weightman γεννώντας εκ νέου σοβαρά ερωτηματικά για τους κινδύνους της ανάπτυξης της βιομηχανίας με τις καινούργιες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι μεταξύ του 2001-2008 υπήρξαν 1,767 περιστατικά ασφαλείας στους βρετανικούς πυρηνικούς σταθμούς.
Κατά το ήμισυ τα εν λόγω περιστατικά κρίθηκαν από τους επιθεωρητές ως αρκετά σοβαρά και έγιναν σε περιοχές που υπήρχαν πυρηνικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένου του Sellafield στη Cumbria και στο Aldermaston, καθώς και στο Burghfield στο Berkshire.
Το Μάιο του 2007 βρέθηκε μια καταπακτή στο Dounreay στη βόρεια Σκωτία μολυσμένη με πλουτώνιο.
Μια σειρά από άλλα περιστατικά που έγιναν στο Sellafield, συμπεριλαμβανομένου ενός ελαττώματος που παρουσίασε μια πόρτα ασφαλείας που προοριζόταν για να παρέχει προστασία από τα ραδιενεργά απόβλητα στο Σεπτέμβριο του 2008.
Ακόμα τον Ιανουάριο του 2007 μολύνθηκαν 5 εργάτες σε εγκαταστάσεις που περιείχαν πλουτώνιο.
Ένας εκπρόσωπος από το Sellafield δήλωσε ότι σταμάτησε επιτυχώς η διαρροή που υπήρχε από μια ρωγμή σε μια δεξαμενή αποβλήτων.
Ο Weightman δήλωσε ότι για τον έλεγχο της λειτουργίας και της ασφάλειας των παλαιών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά και των καινούργιων που πρόκειται να κατασκευαστούν, απαιτείται έμπειρο προσωπικό, προτείνοντας την πιθανή συνεργασία με τη Κίνα για το σχεδιασμό νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και τη πρόσληψη Γάλλων Επιθεωρητών.

Πηγή: Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top