Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση – καταπέλτης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας...

Καθοριστική η συμβολή του Οικολογικού και Καταναλωτικού κινήματος
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πλέον βρίσκονται παντού. Μας έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει. Τις βλέπουμε ενταγμένες στους πολεοδομικούς ιστούς, δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία, μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Η κατάσταση ειδικά στη χώρα μας έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Το πρόβλημα βέβαια είναι εμφανές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση με τίτλο ‘‘Σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία’’. Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, προτείνοντας μια σειρά από μέτρα που έχουν πια την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην ασυδοσία εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Στην ουσία το Ευρωκοινοβούλιο αποδέχεται και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Απειλείται η δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει.
H έκθεση θεωρεί ότι τα όρια που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999 (55 Volt/m) δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν. Επισημαίνει ακόμη τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης των ορίων και των μέτρων προστασίας του κοινού. Ήδη 9 κράτη μέλη έχουν μειώσει προληπτικά τα όρια σε εθνικό ή σε περιφερειακό επίπεδο. Η Επιτροπή προτείνει ότι εκτός από τις θερμικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι βιολογικές επιπτώσεις.
Η Έκθεση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίζουν πλέον τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτρο-υπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια πρέπει να τίθενται με κριτήριο τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς).
Σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, η Έκθεση ζητά τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε ασφαλή απόσταση από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Ζητά επίσης να καταρτιστεί οδηγός διαθέσιμων τεχνολογιών, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Συμπεριλαμβάνει ακόμα όλες τις συσκευές με ακτινοβολίες στα κριτήρια που θέτει για την πιστοποίηση του υγιεινού περιβάλλοντος των κτιρίων, δηλαδή και το ασύρματο internet και τα ασύρματα τηλέφωνα. Οι εν λόγω συσκευές θα πρέπει να έχουν μελετηθεί προτού διατεθούν στην αγορά, αλλά και να διασφαλίζουν τα απαιτούμενα όρια ως προς το επίπεδο έκθεσης μιας κατοικίας σε μικροκύματα. Διαφορετικά οι συσκευές αυτές δεν πρέπει να διατίθενται στους καταναλωτές.
Παράλληλα, συνιστάται να διατεθούν πόροι για μια εκστρατεία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής νεολαίας σχετικά με πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ενώ ασκείται κριτική στις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες των εταιριών και ειδικά στις προσφορές δωρεάν χρόνου ομιλίας σε εφήβους. Ζητείται ακόμη και η προειδοποιητική σήμανση όλων των συσκευών που εκπέμπουν ακτινοβολία.
Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν από την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνους που σχετίζονται με τις ακτινοβολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη αναγνωρίσει τον κίνδυνο και αποφεύγουν να επωμιστούν το οικονομικό ρίσκο.

31-5-2009
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top