Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Μοιράζουν» λεφτά για μάννα εξ... ουρανίου....


Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Ομπάμα για μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον διαψεύστηκαν μετά την έγκριση κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και την καρκινογόνο εξόρυξη ουρανίου. Ο διορισμός του καθηγητή και νομπελίστα Φυσικής Στίβεν Τσου στη θέση του υπουργού Ενέργειας της κυβέρνησης Ομπάμα προκάλεσε ενθουσιασμό στους υπέρμαχους της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς τον θεωρούσαν... φιλικό προς το περιβάλλον.
Τα μέτρα της κυβέρνησης Μπους για την πυρηνική ανάπτυξη όχι μόνο δεν τα απέσυρε ο Ομπάμα, αλλά ανακοίνωσε και επιδοτήσεις για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ομως οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν, αφότου ο υπουργός μείωσε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα αυτοκινήτων που θα κινούνται με υδρογόνο κατά 60% και ανακοίνωσε, τον Φεβρουάριο, ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει επιδοτήσεις συνολικού ύψους 18,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων (έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια που δεν έχει δημιουργηθεί νέος αντιδραστήρας στη χώρα).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και να μειωθεί ταυτόχρονα η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Ηδη από το 2007 η κυβέρνηση Μπους είχε πάρει μια σειρά μέτρων για την πυρηνική ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων η μείωση της σχετικής φορολογίας των επιχειρήσεων και η απαλλαγή τους από την «απεριόριστη νομική ευθύνη», βάσει της οποίας οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώνονταν να αποζημιώνουν το σύνολο των θυμάτων σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Εξαιτίας των ευνοϊκών αυτών μέτρων, κατατέθηκαν 12 αιτήσεις για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ τώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα όχι μόνο απέσυρε τα μέτρα αλλά μοιράζει και... λεφτά, προστέθηκαν ακόμα 20 παρόμοιες αιτήσεις.
Το αναζωογονημένο ενδιαφέρον για τους αντιδραστήρες προκάλεσε αυξημένη ζήτηση για ουράνιο, οδηγώντας την πυρηνική βιομηχανία στα «λημέρια» που είχε εγκαταλείψει πριν από 30 χρόνια, δηλαδή στα ορυχεία που βρίσκονται στη γη των Ναβάχο στο Νέο Μεξικό αλλά και στην Αριζόνα, τη Γιούτα και το Κολοράντο.

Υποσχέσεις. Επιστρέφουν εκεί όπου άφησαν τα εδάφη μολυσμένα και ανθρώπους χτυπημένους από τον καρκίνο. Εκεί όπου ακόμα το Κογκρέσο αναζητεί τρόπους για να καθαρίσει τη γη από τα ραδιενεργά απόβλητα, διαδικασία χρονοβόρα και ακριβή, ιδίως για την τσέπη των φορολογούμενων που θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο βάρος.
Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές, μεγάλες εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν το «έργο» που παρέμενε ημιτελές εδώ και 30 χρόνια. Οσα υπόσχονται είναι αρκούντως δελεαστικά - 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και 1 δισ. δολάρια στην τοπική οικονομία, μια αναβίωση δηλαδή της χρυσής περιόδου 1950-1979, όταν το Νέο Μεξικό ευημερούσε.
Σε ό,τι αφορά τη μόλυνση, υποστηρίζουν πως οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν την εξόρυξη ασφαλέστερη, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τη σχέση ουρανίου - καρκίνου.
Κι όμως από τη δεκαετία του ‘40, οι υπεύθυνοι γνώριζαν τον συσχετισμό ουρανίου και καρκίνου του πνεύμονα, από ανάλογες μελέτες που διενεργήθηκαν σε ορυχεία της Ευρώπης τις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30.


Αντιδρούν στη λειτουργία των ορυχείων
Αρνούνται να δώσουν τη γη τους οι Ναβάχο

Οι εταιρείες εξόρυξης χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή σποτ που τονίζουν την ευεργετική για την τοπική οικονομία επαναδραστηριοποίηση των ορυχείων. Ισχυρίζονται πως οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο στη φτώχεια και χρησιμοποιούν τους Ινδιάνους Ναβάχο ως πιόνια για τους σκοπούς τους.

Οι Ναβάχο είναι αυτοί που αντιδρούν περισσότερο -παρά τη μεγάλη ανεργία που αγγίζει το 50% και μαστίζει την κοινότητά τους-, καθώς φοβούνται πως η μόλυνση από τα ορυχεία ουρανίου θα καταστρέψει τις πηγές και τα ποτάμια που χρησιμοποιούν για το πότισμα των χωραφιών και των ζώων τους. Το αποτέλεσμα είναι να αναζωπυρωθούν οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ Ινδιάνων και Λευκών, οι οποίες πλέον περιστρέφονται γύρω από τα ορυχεία.

Επιπλέον, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε κοινωφελή έργα, όπως τη χρηματοδότηση σχολικών δραστηριοτήτων, των καταφυγίων για τις κακοποιημένες μητέρες και παιδιά, προγραμμάτων για τη μείωση του αναλφαβητισμού κι άλλων πολλών.

«Μοιράζουν δεξιά και αριστερά τεράστια ποσά», λέει ο ακτιβιστής Κρις Σούεϊ, προσθέτοντας πως όλες οι συζητήσεις για το ουράνιο γίνονται σε μία ατμόσφαιρα εχθρότητας και φυλετικού μίσους. «Δαιμονοποιούν ανθρώπους που προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τους λυσσαλέους περιβαλλοντολόγους, οι λυσσαλέοι όμως είναι όσοι υποστηρίζουν το ουράνιο».

Επιστήμονες
Εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα ραδιενεργά αέρια

Το αίτημα των επιστημόνων για την τοποθέτηση φρεάτων αερισμού αγνοήθηκε. Την ίδια τύχη είχε και η εικοσαετής έρευνα του δρος Βίκτορ Αρτσερ για τη σχέση μεταξύ ραδονίου (ραδιενεργό αέριο που απελευθερώνεται από τη διάσπαση του ουρανίου, το οποίο υπάρχει μέσα στα πετρώματα) και καρκίνου του πνεύμονα.

Ο δρ Αρτσερ παρακολουθούσε τους 2.500 εργάτες ενός ορυχείου στην περιοχή, τους οποίους όμως δεν μπόρεσε να προειδοποιήσει για τις κακές συνθήκες δουλειάς καθώς η εταιρεία, προκειμένου να επιτρέψει τις έρευνες, είχε θέσει τον όρο να μην «ενοχληθούν οι εργάτες».

Αποδείξεις. Τελικά, ο καρκίνος «θέρισε» τον εργατικό πληθυσμό, ενώ μόλις το 2000 αποδείχτηκε πως θανάσιμες νευρικές διαταραχές που παρατηρήθηκαν σε έμβρυα, οφείλονταν στο μολυσμένο νερό που ήπιαν οι μητέρες τους.

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία προσπαθούν να πείσουν πως το ουράνιο δεν συνδέεται με τον καρκίνο ούτε αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον.

Τονίζουν πως η εξόρυξη του ουρανίου θα γίνει με σύγχρονες, ασφαλείς μεθόδους, τέτοιες που θα «είναι σαν βγάζεις σόδα από το έδαφος».

Ωστόσο, η χρήση διττανθρακικού διαλύματος που θα απελευθερώσει το ουράνιο εκλύει εξίσου στην ατμόσφαιρα και βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, τα οποία κατακάθονται στο έδαφος μετά την εξόρυξη.

Στην πράξη, καμία από τις εταιρείες που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο στα ορυχεία του Τέξας δεν καθάρισε μέχρι σήμερα το έδαφος ή το νερό που μολύνθηκαν.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος-ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top