Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η δεκαετία του ανέμου (2010-2020)...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η ΕΛΕΤΑΕΝ παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της και το πρόγραμμα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου που εορτάζεται σε όλο τον πλανήτη στις 15 Ιουνίου 2009.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν:

* Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας,
* Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης
* Η Ευρωβουλευτής και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Άννυ Ποδηματά
* Ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΔΡΑΣΗΣ κ. Στέφανος Μάνος,
* Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος,
* Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας και μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός

Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε:

1. Την αίτηση που υπέβαλε επίσημα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων (αποτελούμενα από 3 ανεμογεννήτριες το καθένα) στους ορεινούς όγκους του Υμηττού, της Πεντέλης και της Πάρνηθας.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ με την εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων στην Αττική, τα οποία θα είναι πλήρως θεατά από το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, επιδιώκει:
* την εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,
* την ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας, και άρα
* την ενίσχυση της κοινωνικής συναίνεσης και υποστήριξης προς τις τεχνολογίες αυτές.

Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν γίνουν οι ανεμογεννήτριες μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία. Σκοπός της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι αυτά τα αιολικά πάρκα να αποτελέσουν ένα πρότυπο επιδεικτικό δίκτυο έργων που θα συμβάλει στην αποδοχή, στην εμπέδωση και στην υποστήριξη της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Το ενημερωτικό φυλλάδιο και τις προτάσεις της για την προώθηση της χρήσης μικρών ανεμογεννητριών σε σπίτια και στην ύπαιθρο, με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά ουσιαστική αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της παραγόμενης από μικρές ανεμογεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι προσιτές για νοικοκυριά και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα απαιτεί και την ριζική απλοποίηση της αδειοδότησής τους, καθώς η ισχύουσα διαδικασία λειτουργεί ουσιαστικά αποτρεπτικά. Η δημιουργία αγοράς κατασκευής και εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών πέρα από τα οικονομικά οφέλη, θα συμβάλει και στους προαναφερθέντες στόχους καθώς θα εξοικειώσει τους πολίτες με την τεχνολογία της αιολικής ενέργειας.
3. Τα αποτελέσματα της μελέτης που έχει αναθέσει και εκπονείται σχετικά με την ποσοτικοποίηση των εθνικών στόχων ΑΠΕ για το 2020.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ με την μελέτη αυτή αποσκοπεί να εκτιμήσει ρεαλιστικά τις απαιτήσεις συνεισφοράς των ΑΠΕ συνολικά και ανά τεχνολογία, ώστε να εκπληρωθεί το έτος 2020 ο εθνικός στόχος του 18% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, που έχει τεθεί από το νέο Ενεργειακό και Κλιματικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα η μελέτη αξιολογεί τις δυνατότητες αλλά και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων στην Ελλάδα του 2020 πρέπει να κυμαίνεται από 9.040 – 11.300 MW. H εκπόνηση της μελέτης συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
4. Την έκδοσή της μελέτης ανάλυσης των επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων με τίτλο «Σεβασμός στο Περιβάλλον με Αιολική Ενέργεια».
Το βιβλίο έχει συνταχθεί από επιστήμονες περιβαλλοντολόγους και μηχανικούς μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Απευθύνεται σε μελετητές, επιστήμονες, δημόσιους φορείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Με πλούσια βιβλιογραφία τεκμηριώνει τις επιπτώσεις και τα οφέλη από την Αιολική Ενέργεια ανατρέποντας μύθους και εσφαλμένες εντυπώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ουσιαστικά μηδαμινές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα και τα πουλιά, καθώς και στις εσφαλμένες εντυπώσεις για τις δήθεν επιπτώσεις στον τουρισμό και την αξία γης. Συγκεκριμένα, μέσα από διεθνή βιβλιογραφία και αναλυτικές μελέτες και στατιστικές, αποδεικνύεται ότι τουρισμός και αιολική ενέργεια είναι πλήρως συμβατές έννοιες και ότι η αξία της γης και της ιδιοκτησίας δεν επηρεάζεται αρνητικά από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Μετά τις παρουσιάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις και σχολιασμός από τους παρευρισκομένους:

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας συνεχάρη την ΕΛΕΤΑΕΝ για την πρόταση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Αττική, τονίζοντας ότι συμφωνεί με το χαρακτήρα του έργου επίδειξης για την εξοικείωση των πολιτών με τις τεχνολογίες ΑΠΕ, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη για τη συνδρομή των πολιτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε στη δέσμευση και στην πρωτοπορία της Ευρώπης στον αγώνα για την πλανητική εφαρμογή των αναγκαίων ενεργειακών πολιτικών, θυμίζοντας την κρισιμότητα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Τόνισε με έμφαση ότι πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες της ΕΛΕΤΑΕΝ θα συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της αιολικής ενέργειας, ευχήθηκε καλή επιτυχία και προέτρεψε για ακόμη δυναμικότερη συνέχιση των πρωτοβουλιών αυτών. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που πλέον η κλιματική αλλαγή και οι ΑΠΕ βρίσκονται στην ατζέντα όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι ΑΠΕ και η αιολική ενέργεια να αποτελέσουν προτεραιότητα και συνεχάρη την ΕΛΕΤΑΕΝ για τις εκδόσεις και πρωτοβουλίες της. Αναφέρθηκε συνοπτικά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και την προώθηση των επενδύσεων και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος.
Η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Αννυ Ποδηματά, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ και έδωσε την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλες τις πρωτοβουλίες της, ιδιαίτερα στα αιολικά πάρκα της Αττικής. Τόνισε ότι δεδομένης της αποτυχίας θέσπισης ενδιάμεσων δεσμευτικών στόχων λόγω αντίδρασης μερικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θα πρέπει να προσεγγίσουμε τον δεσμευτικό στόχο του 2020 όχι απλά ως υποχρέωση, αλλά ως μια μοναδική ευκαιρία αναπτυξιακής προοπτικής για τη Χώρα και να την αξιοποιήσουμε για το καλό όλων.
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΔΡΑΣΗΣ κ. Στέφανος Μάνος, πρώην Υπουργός, υπογράμμισε ότι η κοινή λογική επιβάλει όπως η σημερινή ελληνική πολιτεία και κοινωνία κινηθεί με άλματα, ώστε όχι μόνο να επιτύχει αλλά και να ξεπεράσει το στόχο των 10.000 MW αιολικών πάρκων το 2020 που θέτει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από αιολικά πάρκα στο Αιγαίο και την Κρήτη, αλλά και στις βραχονησίδες. Για αυτό, συνέχισε, πρέπει να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομών διασυνδέσεων. Τέλος υπογράμμισε και την σημασία της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ για την προώθηση των μικρών ανεμογεννητριών.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την ικανοποίησή του που όλα τα κόμματα πλέον συμμερίζονται τις διακηρύξεις υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, αλλά τόνισε την ανάγκη πρακτικών πολιτικών και δράσεων όπως αυτές που προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ. Παρατήρησε ότι δυστυχώς πολλά τοπικά στελέχη των κομμάτων δεν συμμερίζονται τις κεντρικές πολιτικές διακηρύξεις των κομμάτων τους.
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας και μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, σημείωσε ότι ο εθνικός στόχος για το 2020 θα επιτευχθεί μόνο με μεγάλη ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και τόνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τους ρυθμούς εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις πρωτοβουλίες της ΕΛΕΤΑΕΝ και έτοιμος να συμβάλλει στα επόμενα βήματα της υλοποίησης του έργου εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Αττική. Τέλος επεσήμανε ότι ο στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και προς την ικανοποίηση αυτού του στόχου κινούνται και οι πρωτοβουλίες της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης δήλωσε :

«Σήμερα υποβάλαμε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για να εγκαταστήσουμε τρία αιολικά πάρκα τριών ανεμογεννητριών το καθένα στον Υμηττό, την Πεντέλη και την Πάρνηθα (3x3). Επιδιώκουμε η αιολική ενέργεια να γίνει μέρος της καθημερινότητας των Αθηναίων όπως συμβαίνει στην Κοπεγχάγη, στη Βόννη, στο Τορόντο, στη Βοστώνη και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Επίσης σήμερα δημοσιοποιήσαμε τη μελέτη μας για την ανάλυση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων. Το βιβλίο αυτό τεκμηριώνει γιατί τα αιολικά πάρκα μπορεί να εγκαθίστανται σχεδόν παντού και γιατί δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στην Αττική.
Ακόμη, σήμερα δημοσιοποιήσαμε τις προτάσεις μας για τις μικρές ανεμογεννήτριες και καλέσαμε την Ελληνική Πολιτεία να προωθήσει τη μαζική διείσδυσή τους. Δεν αρκεί οι συμπολίτες μας να βλέπουν τα αιολικά πάρκα. Πρέπει να μπορούν και οι ίδιοι να απολαμβάνουν την αιολική ενέργεια και να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, σήμερα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της μελέτης μας για το 2020. Χρειάζονται 10.000 MW αιολικής ισχύος και για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται νομοθετική στήριξη και έργα υποδομής από την Πολιτεία, κοινωνική αποδοχή και συναίνεση και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας όπου υπάρχει. Στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αττική, στα σπίτια μας, στα χωριά μας.
Καλούμε την Πολιτεία, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την υλοποίηση του εθνικού στόχου.
Καλούμε όλους τους πολίτες, από όποια θέση βρίσκονται, να συμβάλουν ώστε η δεκαετία 2010 – 2020 να γίνει η δεκαετία του Ανέμου.
Τέλος σας καλούμε όλους τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στην Πλατεία Συντάγματος, να γιορτάσουμε ταυτόχρονα με όλον τον πλανήτη την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου. Ιδιαίτερα, καλούμε όλα τα παιδιά να έρθουν κοντά μας και να μας βοηθήσουν να πετύχουμε συμβολικά το στόχο των 10.000 MW, κατασκευάζοντας με χαρτοκοπτική ανεμογεννήτριες»

Για την ΕΛΕΤΑΕΝ

----------------------------------------------------------------
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια"
Εκδότης "Energy point"
www.eletaen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top