Σε μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιοχή εξελίσσεται το θέμα της διαχείρισης των χρησιμοποιημένων αποβλήτων στις εγκαταστάσεις των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαίδας και Μαυροπηγής, ενώ, τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τη ρύπανση η όχι του Εορδαικού ποταμού (Σουλού) από τη διαρροή πετρελαίου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 5 Μαρτίου, αναμένεται να γίνουν γνωστά πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στο περιθώριο της εκδήλωσης – παρουσίασης του συστήματος για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στην Δυτική Μακεδονία που έγινε στην Πτολεμαίδα- το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και η Ν.Α Κοζάνης ζήτησε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά για τους 1000 από τους 1500 συνολικά τόνους χρησιμοποιημένων αποβλήτων – λάδια και συσσωρευτές – δεν υπάρχουν παραστατικά στοιχεία, τονίζοντας ο κ. Δακής ότι < μπροστά σε αυτό το θέμα εκείνο της διαρροής πετρελαίου από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι παρωνυχίδα». Υπενθύμισε ότι με βάσει την διαδικασία η ΔΕΗ έλαβε AISO περιβαλλοντικής διαχείρισης βάσει του οποίου το όριο των απωλειών από τα λιπαντικά, τα λάδια και τους συσσωρευτές που χρησιμοποιεί δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10%. Κάτι που αναφέρθηκε πριν από ενάμισι χρόνο στο ΛΚΔΜ παρουσία του κ. Αθανασόπουλου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης αλλά και στελεχών της επιχείρησης.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος μιλάμε για μη προσκόμιση παραστατικών του 66%. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο και δεν μιλάμε μόνο ποσοτικά αλλά και το γεγονός ότι δεν αναφερόμαστε στο σύνολο της δραστηριότητας της ΔΕΗ, η, σε επίπεδο Νομού Κοζάνης ακόμη και Δυτικής Μακεδονίας αλλά σε 2 μόνον εγκαταστάσεις, τα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαίδας και Μαυροπηγής. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα».
Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον Εορδαϊκό ποταμό
Σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό επεισόδιο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ο κ. Δακής είπε ότι έχουν ληφθεί δείγματα νερού κατά μήκος του Εορδαικού ποταμού τόσο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από το κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α Κοζάνης. Ζήτησε μάλιστα οι μετρήσεις να γίνουν συνολικά και για τους υδρογονάνθρακες. «Η εκτίμηση μου είναι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι ήμασταν τυχεροί αλλά και διότι αυτή η διαρροή των 200 τόνων πετρελαίου μπόρεσε να ελεγχθεί. Εάν υπήρχε κάποιο στοιχείο έντονης βροχόπτωσης εκείνη την περίοδο θα είχαν δημιουργηθεί ένα σωρό προβλήματα».
Πηγή: Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009
Μείζον πρόβλημα τα απόβλητα!!!...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Το πρόβλημα γίνεται όταν δημιουργείτε το φαινόμενο η όταν το διαπιστώνει η επιθεώρηση περιβάλλοντος και σε συνεχεία ο κύριος Νομαρχείς .Το φαινόμενο με τα λάδια είναι συνεχές έφτανε κάποιος αρμόδιος να εξετάσει τα παραστατικά που ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ με την ΜΠΕ Ορυχείων εδώ και χρόνια να καταθέτη στην Νομαρχεία .Αλλά ο Ζαραφος το χαβά του ο Ιορδανής Ανδρεάδης το χαβά του .
Πέρσι στην συνεδρίαση επιτροπή της Βουλής για το περιβάλλον στην περιοχή μας ο Βουλευτής Γ.Κ. κατέθεσε έγγραφο του ΣΔΟΕ για λαθραίο πετρέλαιο στο χώρο του ΛΚΠΑ για το 2004 .Και τι έγινε ο Κυριακός Μητσοτάκης το έφαγε .
Δημοσίευση σχολίου