Λαμπτήρες εξοικονόμησης και λαμπτήρες πυρακτώσεως
Τα υπέρ και τα κατά
-Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράγοντας το ίδιο φως. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως παράγουν κυρίως θερμότητα και δευτερευόντως φως, όπως ακριβώς και ένα θερμαντικό σώμα με αντιστάσεις. Έτσι, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης καταναλώνουν 4 - 5 φορές λιγότερη ενέργεια.
-Έχουν διάρκεια ζωής από 6.500 ώρες έως και 10.000 ώρες, σε σχέση με μια απλή λάμπα πυρακτώσεως που αντέχει περίπου 1.000 ώρες
-Κοστίζουν περισσότερο όταν τις αγοράζουμε και λιγότερο όταν τις χρησιμοποιούμε. Επειδή μετατρέπουν σε φως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, μπορούμε να
χρησιμοποιούμε λάμπες χαμηλότερης ισχύος. Ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης 20 \Λ/
δίνει φως αντίστοιχο με ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως 100 \Λ/. Έτσι έχουμε οικονομία τόσο
από τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης όσο και από τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
-Ένας λαμπτήρας εξοικονόμησης επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ενώ ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 150 κιλά περίπου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
-Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης περιέχουν υδράργυρο. Η ποσότητα υδραργύρου είναι ελάχιστη, αν όμως σπάσουν μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια τον υδράργυρο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι από κάποια αμυχή δεν θα εισέλθει στον οργανισμό μας.
-Οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης πρέπει οπωσδήποτε να ανακυκλώνονται. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι λαμπτήρες να μην καταλήγουν στο περιβάλλον, γιατί αν καθένας από αυτούς περιέχει ελάχιστη ποσότητα υδραργύρου, όλοι μαζί, πεταμένοι ανεξέλεγκτα στις χωματερές, μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν απειλή για το περιβάλλον.
Προσοχή
Αν σπάσει ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης (φθορίου) σε κλειστό χώρο θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθούν από το σημείο μικρά παιδιά και έγκυοι.Το δωμάτιο πρέπει να αεριστεί καλά για ένα εικοσάλεπτο τουλάχιστον και τα σπασμένα γυαλιά δεν πρέπει να συγκεντρωθούν με ηλεκτρική σκούπα, αφού οι ατμοί θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα, αλλά να μαζευτούν με ένα βρεγμένο πανί. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική, μπορεί να εισπνεύσουμε το τοξικότατο και πολύ ισχυρό δηλητήριο του υδραργύρου, που περιέχουν σε μικρές ποσότητες οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες. Με πιθανά επακόλουθα, σε περίπτωση συσσώρευσης ποσότητας του επικίνδυνου στοιχείου στον ανθρώπινο οργανισμό, διανοητικές διαταραχές, αϋπνίες, παράλυση οφθαλμικών και άλλων νεύρων, οξεία δηλητηρίαση, επηρεασμό των νεφρών και της καρδιάς.
Σήμερα, στο τέλος του 2008, ακόμα δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε και πού να απορρίψουμε τους λαμπτήρες εξοικονόμησης. Δικαίως θα πείτε πως εδώ δεν υπάρχουν καν κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου σε όλη την Ελλάδα.
Η περιοχή μας θα έπρεπε να πρωτοστατούσε σε καμπάνιες τέτοιου είδους...Όπως και να έχει πρέπει αργά ή γρήγορα να αφυπνιστούμε...Θα πρέπει παράλληλα με τα άλλα συστήματα ανακύκλωσης (όταν επιτέλους τα δούμε) να λειτουργήσει συστήμα ανακύκλωσης των λαμπτήρων εξοικονόμησης πράγμα που ούτε καν έχει προβλεφθεί. Καλό είναι επίσης να εφαρμοστούν προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών και του προσωπικού περισυλλογής των οικιακών αποβλήτων των Δήμων και των κοινοτήτων, για την επικινδυνότητα και το σωστό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο ή φθόριο, όπως είναι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης, τα παλιά θερμόμετρα κι άλλα είδη.
Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας στον οποίο η Greenpeace κατατάσσει τα σούπερ μάρκετ με βάση τη δέσμευσή τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια τους, σύμφωνα με τις γραπτές απαντήσεις τους σε επιστολές της οργάνωσης. Στην τελευταία βαθμίδα βρίσκονται οι εταιρίες που δεν απάντησαν καθόλου στις επιστολές. Οι εταιρίες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και Ατλάντικ, στην αρχική απάντησή τους δεν είχαν δώσει συγκεκριμένη χρονολογία απόσυρσης. Ύστερα από πιέσεις της Greenpeace και καταναλωτών, οι δύο αυτές εταιρίες θα προχωρήσουν σε απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα καταστήματά τους ως το 2010.
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
Εξοικονόμηση ενέργειας...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
pantos i trela tis DEH den pai sta bouna .Ha ha ha
Σε συμβιβασμό κατέληξε η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και κατοίκου της Μαυροπηγής
Ημερομηνία Καταχώρησης : 2008-11-27 08:13:57 |
Σε συμβιβασμό κατέληξε η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και κατοίκου της Μαυροπηγής που οδήγησε στα δικαστήρια, μετά τα Ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η επιχείρηση εναντίον του Βασίλη Χαιτίδη και συζητήθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Η υπόθεση συζητήθηκε αρχικά πριν από 15 ημέρες στο Πρωτοδικείο Κοζάνης για να αναβληθεί μετά από αίτημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου. Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν γιατί ο κ. Χαιτίδης αντιδρούσε στην παράδοση του χωραφιού του στη ΔΕΗ προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επέκτασης του Ορυχείου της Μαυροπηγής. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση θεωρεί τις αγροτικές εκτάσεις δίπλα από το Ορυχείο ιδιοκτησία της αφού κατέβαλε το ποσό των αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις των χωραφιών, με βάσει τις πρωτόδικες τιμές των δικαστηρίων, που ωστόσο συναντούν τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται οι εργασίες της ΔΕΗ στον εν λόγω χώρο θα συνεχιστούν από τις 21 Ιανουαρίου.
Δημοσίευση σχολίου