Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γιατί οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στη ζωή...

Ένας διαφορετικός μαραθώνιος δρόμος διεξάγεται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Πρόκειται για τον «1ο Αγώνα Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον» με τους αθλητές να καλούνται να καλύψουν στον αγώνα αυτό, μια απόσταση 20 χλμ . Οι συμμετέχοντες (ως αθλητές ή ως συνοδοί), κάτοικοι απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο– με την συμμετοχή τους δηλώνουν συνειδητά πως «τρέχουν ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας».
Ο συμβολικός αυτός αγώνας… με τις μάσκες, γίνεται γιατί όπως επισημαίνεται σχετικά στο δελτίο Τύπου «η ΔΕΗ Α.Ε. δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πολιτεία δεν ελέγχει ή ελέγχει πλημμελώς την τήρηση των νόμων, δεν γίνονται όλες οι μετρήσεις ρύπων που απαιτούνται και μάλιστα από φερέγγυους και ανεξάρτητους της ΔΕΗ φορείς, δεν υπάρχει μια πλήρης επιδημιολογική μελέτη για το λεκανοπέδιο, δεν υπάρχει πολιτική ενημέρωσης του πληθυσμού για τους κινδύνους που διατρέχει, δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης δράσης-διαχείρισης κρίσης για τις ημέρες με έντονες (και όχι μόνο) υπερβάσεις και με έντονα προβλήματα».
Στην κινητοποίηση μετέχουν όλοι οι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών χωριών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Μαυροδενδρίου. Οργανωτές και Συνδιοργανωτές είναι: Δ. Ε. Πολιτισμού Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, Σύλλογος Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή «Μαύρη Πηγή», Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης, Φυσιολατρικός σύλλογος Σιδερά, Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροδενδρίου, Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροπηγής «Ειρήνη», Γραφείο Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, υπό την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , Νομού Κοζάνης & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Εκπροσωπώντας την Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης ο κ. Ανδρέας Αθανασιάδης μίλησε στον «Π.Λ.» για τον αγώνα αυτό, τις προσδοκίες από τη διοργάνωση του ενώ απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στο κοινό να στηρίξει την προσπάθεια. «Καλούμε τον κόσμο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτό τον αγώνα δρόμου ούτως ώστε να αναδείξουμε το σπουδαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής. Δικαιούμαστε ένα καλύτερο περιβάλλον, μέσα σε αυτό το υποβαθμισμένο περιβάλλον που ζούμε και στο οποίο δεν μπορούνε να αναπτυχθούν δραστηριότητες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος καλώντας τον κόσμο να τρέξει μαζί τους ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ (όπως θα γράφει εύστοχα και το μπλουζάκι που θα φοράνε οι αθλητές).
«Δικαιούμαστε ένα καλύτερο περιβάλλον και νομίζουμε ότι με την κίνηση αυτή θα δώσουμε περισσότερη δημοσιότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας» προσέθεσε ο ίδιος τονίζοντας πως οι μέχρι τώρα συμμετοχές για τον αγώνα έχουν ξεπεράσει τις 50 από αθλητές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένος στόχος από την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας είναι η δημοσιοποίηση του προβλήματος ακόμα και σε πανελλαδική εμβέλεια. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλες παρεμβάσεις από τη ΔΕΗ. Βαδίζουμε με μικρά βήματα αλλά με ένα μεγάλο στόχο, για ένα καλύτερο περιβάλλον στην περιοχή» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος προσθέτοντας πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχίζεται κάθε χρόνο: «Εμείς θα είμαστε εδώ για να εξετάζουμε τις τυχόν δεσμεύσεις που θα υπάρξουν από φορείς της περιοχής, τι από αυτά έχει υλοποιηθεί και ειδικότερα ποια είναι τα περιβαλλοντικά όρια και οι υπερβάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο. Πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου όταν η ΔΕΗ θα πάρει σοβαρά την προσπάθεια μας αυτή και θα συνειδητοποιήσει ότι θα υπάρχει αυτός ο έλεγχος στη ΔΕΗ νομίζουμε ότι κάπως θα συμμορφωθούνε παραπάνω».
Σε ό,τι αφορά τον λαϊκό αγώνα, θα έχει ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό αφού μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας που έχει καλή υγεία. Η έναρξη θα δοθεί στις 10 το πρωί από την Ποντοκώμη, έπειτα θα περάσει από το Ορυχείο Μαυροπηγής, θα οδεύσει προς το Ορυχείο Κομάνου, θα περάσει από τον ΑΗΣ Καρδιάς, θα ανέβει στο Μαυροδένδρι και από κει θα καταλήξει πάλι εκεί από όπου ξεκίνησε, στο δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης.
Σε όλο το μήκος του αγώνα θα υπάρχουν σταθμοί βοήθειας για όποιον χρειαστεί να εγκαταλείψει ή αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Κάθε αθλητής που θα λάβει μέρος θα λάβει συμβολικά δώρο ένα μπλουζάκι και ένα καπελάκι.
Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη λήξη του αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Ποντοκώμης ημερίδα απολογισμού στην οποία θα συμμετάσχουν επιστήμονες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος Ποντοκώμης, δίπλα από το δημοτικό σχολείο, με τρεις εισηγητές, έναν από το Κέντρο Περιβάλλοντος και δυο καθηγητές του ΤΕΙ οι οποίοι και θα αναφερθούν στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και στις υπερβάσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα. Την ημερίδα θα χαιρετίσουν όλοι οι σύλλογοι της περιοχής καθώς και ο Σύλλογος Μελίτης, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης «από φέτος θα μπει μετρητής ρύπανσης και στην Ποντοκώμη ενώ μετρητές τοποθετεί και η νομαρχία για αυτό και τονίζει ότι «τότε οι ενέργειες μας θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένες. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε και έναν άλλο είδους αγώνα βασισμένο και σε επιστημονικά τεκμήρια».
Αυτό που στεναχωρεί τους διοργανωτές, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, είναι η άρνηση της ΔΕΗ να συμμετέχει στην ημερίδα όπου θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτά που ακουγόταν εις βάρος της ενώ καταλήγει λέγοντας πως «η περιοχή αυτή έχει δικαιώματα, οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στο περιβάλλον».

Γράφει ο/η Β.Σ.
13.11.08

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top