Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

1ος αγώνας δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου...

Απομένουν 5 μέρες και "κάτι" ώρες πρίν τον 1ο (πρώτο) αγώνα δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ημερίδα που θα ακολουθήσει. Η ενότητα με τις συμβουλές μας για ένα όσο το δυνατό πιο "ασφαλή" αγώνα συνεχίζεται...



Βασικές τεχνικές στο περπάτημα
Το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνεται φυσιολογικά και απλά. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν βαδίζουμε σωστά. Αυτό το άρθρο, σας περιγράφει πώς η καλή στάση του σώματος και η σωστή αναπνοή θα σας βοηθήσουν να ωφεληθείτε περισσότερο από το βάδισμα σας.

Αξίζει να σκεφτούμε πόσο λίγο χρησιμοποιούμε το περπάτημα ως μέσο μετακίνησης και γι' αυτό τα πάμε τόσο άσχημα με αυτό. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους στην Αφρική ή στην Ασία ενώ βαδίζουν, θα δείτε ότι φαίνονται σαν να γλιστρούν, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μεταφέρουν φορτία βάρους άνω των 40 κιλών στα κεφάλια τους.
Αντιθέτως, αν παρατηρήσετε ανθρώπους σε οποιαδήποτε δυτική πόλη, θα διαπιστώσετε ότι ορισμένοι περπατούν με άνεση, αλλά πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται. Συχνά, αυτό οφείλεται στο ότι μεταφέρουν πολύ βάρος στην περιοχή της μέσης, αλλά συνήθως εξαρτάται απλά από τη λάθος στάση του σώματος. Φαίνεται πως αγνοήσαμε εντελώς τις οδηγίες των μητέρων μας «περπάτα με το κεφάλι ψηλά» και τώρα βαδίζουμε καμπουριασμένοι, με τα χέρια στις τσέπες, σέρνοντας τα πόδια, με το κεφάλι κάτω και τους ώμους γυρτούς.
Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η επιλογή μας ως προς τα παπούτσια και τα ρούχα συχνά περιορίζουν την ικανότητά μας να περπατάμε σωστά και επομένως, το βάδισμά μας γίνεται μια πολύ σκληρή δουλειά. Από την άλλη, τα καλά νέα είναι ότι το «σωστό» και αποτελεσματικό περπάτημα είναι κάτι που ο καθένας σχεδόν μπορεί να μάθει.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή τεχνική;
Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια σωστή τεχνική περπατήματος. Η κατάλληλη στάση και η σωστή τοποθέτηση των ποδιών προφυλάσσουν από τραυματισμούς και ενοχλήσεις, γι’ αυτό αφιερώστε τις πρώτες εβδομάδες του προγράμματός σας στην τελειοποίηση της τεχνικής σας. Αυτό ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να βαδίζετε πιο αργά, από ό,τι συνήθως, μέχρι να βρείτε τον σωστό τρόπο. Ωστόσο, θα ξέρετε πως όταν αναπτύξετε την προηγουμένη ταχύτητα σας, θα το κάνετε με ασφάλεια.

Αναπτύσσοντας ταχύτητα
Αν σκεφτείτε ότι το περπάτημα δεν είναι τίποτα άλλο από το να βάζετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, ίσως να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πόσο πολλή τεχνική μπορεί να αποκτήσει το βάδισμα σας. Μόλις τελειοποιήσετε τη στάση και την αναπνοή σας, το βάδισμα σας θα βελτιωθεί θεαματικά, επιτρέποντάς σας να βαδίζετε περισσότερο και πιο γρήγορα και να αποσπάτε ακόμα περισσότερα οφέλη από την άσκησή σας.
Αν γραφτείτε σε κάποιο πεζοπορικό σύλλογο, θα ξαφνιαστείτε αρχικά από τον βηματισμό που επιτυγχάνουν ορισμένοι από εκείνους που βαδίζουν τακτικά. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης που τους βοηθάει, αλλά η πρακτική της τεχνικής του σωστού περπατήματος. Είναι εύκολο να εκτιμήσετε τι μπορεί να κάνει για την ταχύτητα του βαδίσματός σας η σωστή στάση και τεχνική και το πόσο γρήγορα θα βελτιωθείτε μόλις μάθετε τέλεια τα βασικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top