Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»


ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις από τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην υγεία των πολιτών της περιοχής μας, παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας και εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι και τόνισαν την αναγκαιότητα εκπόνησης επιδημιολογικών μελετών, προκειμένου να αποδειχθεί το κατά πόσον η ρύπανση της ατμόσφαιρας επιδρά στην υγεία των πολιτών.

Η κ. Τίνα Σταυρινάκη, νομικός και συνεργάτης του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ως δικηγόρος χειρίστηκε την προσφυγή του Ιδρύματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Ελλάδας για τα ζητήματα προστασίας της υγείας από τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της περιοχής μας αλλά και της Μεγαλόπολης, τόνισε πως με την προσφυγή αυτή ουσιαστικά αποδείχθηκε πως ρυπαίνοντας το περιβάλλον και μη λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση των κινδύνων, παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία, δηλ. ανάδειξε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς επίσης και την πλημμελή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το κράτος, την έλλειψη ελέγχων και επιθεωρήσεων και την έλλειψη επιβολής επαρκών κυρώσεων. Κύρια όμως η αρμόδια επιτροπή αναγνώρισε πως δεν υπάρχει μια κατάλληλη στρατηγική και πολιτική ενημέρωσης του πληθυσμού, ούτε και στρατηγική πρόληψης και ενημέρωσης στα σχολεία, δόθηκε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι δεν έχει συγκροτηθεί ούτε ένας μηχανισμός επιδημιολογικής παρακολούθησης του πληθυσμού, θεωρώντας ότι είναι πολύ λίγες οι δύο μόνον επιδημιολογικές μελέτες που εκπονήθηκαν στα 50 χρόνια λιγνιτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ.

Για αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων στην περιοχή μας έκανε λόγο η Ιατρός Βιοπαθολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1985, συνεργάτης του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, η οποία χαρακτηριστικά ανέφερε το κακό με τους καρκίνους είναι πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία, ωστόσο οι στατιστικές αναφέρουν πως από το 17% οι περιπτώσεις καρκίνου έχουν φτάσει στο 25%, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε όλη την Ελλάδα, όσο δε για τη δική μας περιοχή , τα ποσοστά φτάνουν το 30%, δηλ. είναι αυξημένα, στοιχείο που θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αποδειχθεί μέσω τρων μελετών τι τύποι καρκίνου είναι και σε τι οφείλονται.

“Αυτό μπορεί να βρεθεί, αρκεί να διατεθούν χρήματα και κάποιοι γιατροί να θελήσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πληρωμένες εργασίες και να βγουν λάθος αποτελέσματα”, είπε η κ. Αρβανίτη, ενώ αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της ΔΕΗ, επισημαίνοντας μάλιστα πως η ΔΕΗ προτίθεται να εγκαταστήσει εργοστάσια σε γειτονικές χώρες, πως δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων και επειδή τα οικονομικά δεδομένα της εποχής είναι δύσκολα, ζήτησε “να μην κάνουμε έκπτωση στην υγεία μας για να δουλέψουμε σε ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο της ΔΕΗ”, για να υπογραμμίσει τελικά πως ολόκληρη η Ελλάδα , που άνθισε από το 1950 και μετά χάρη στην ενέργεια, χρωστάει πολλά στην Πτολεμαΐδα και στους εργαζόμενους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπληρώσει αυτό το χρέος της προς τους κατοίκους αυτού του τόπου.

“Είναι ντροπή για την περιοχή, για όλους μας, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης του καθενός μας, το ότι δεν έχουμε μια πλήρη επιδημιολογική μελέτη για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους καρκίνους, τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά. Υπάρχουν μόνον ενδεικτικά στοιχεία. Έχουν περάσει άπειρα λεφτά από την περιοχή μας, συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις είτε μέσω του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης είτε μέσω άλλων μηχανισμών και προγραμμάτων και δεν υπάρχει μια πλήρης επιδημιολογική μελέτη που να λέει αν στον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι από το νέφος, πόσοι τέλος πάντων πεθαίνουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη;”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ-Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης-Χημικός-Μηχανικός κ. Λάζαρος Τσικριτζής.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μετρήσεων στην πόλη της Κοζάνης τα τελευταία 10 χρόνια, ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, είπε πως όσον αφορά το διοξείδιο του θείου, οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με τα ισχύοντα όρια, ωστόσο παρατηρούνται υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια. Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος με βάση τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, είναι η ίδρυση και λειτουργία στην περιοχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ποιότητας του αέρα, δηλ. η εγκατάσταση ενός δικτύου σταθμών στην ευρύτερη περιοχή, σε θέσεις που θα επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να συγκεντρώνονται τα δεδομένα σε κεντρικό υπολογιστή και από εκεί μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου, να γίνεται η κατάλληλη ενημέρωση.

Τέλος ο γιατρός Παθολόγος και ερευνητής κ. Γιάννης Τσιότσιος αναφέρθηκε στα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονήθηκε πριν από χρόνια σε σχέση με τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας και της Κοζάνης, σε σύγκριση με ανάλογα αποτελέσματα εξετάσεων κατοίκων περιοχών που δεν υφίστανται ατμοσφαιρική ρύπανση (Γρεβενά, Φλώρινα, Κιλκίς) , όπου και εμφανίζεται αυξημένη συχνότητα σε ρινίτιδες, βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας κ. Πέτρος Λίτος, επισήμανε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσή της εντάσσεται στους στόχους του Συλλόγου που εκτός από την αλληλοβοήθεια και υποστήριξη μεταξύ των μελών του, είναι η ενημέρωση και η πρόληψη, τόνισε την αναγκαιότητα εκπόνησης επιδημιολογικών μελετών, αλλά και της λειτουργίας Ογκολογικής Μονάδας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, γιατί όπως υποστήριξε τα προβλήματα των ασθενών είναι τεράστια, τα αντικαρκινικά νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων ασφυκτιούν και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται χωρίς να μπορούν να έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται για να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και στη ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΗ»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

avtos o Dimarhos Koukoulop...himikos tis DEI den ine den plironete 20 hronia dihos na prosferi mia ti kseri gia tin monada neas tehnologias (pou zitise stin imerida tou ISTAME) ,malon oti ke gia to briketadiko pou eklise ke proistanto .Ah i kseftila tis kseftilas OOO KSEFTILA

 
back to top