Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Αφιερωμένη στα παιδιά και τους εφήβους


Μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη οδηγούνται, κάθε χρόνο, στα νοσοκομεία εξαιτίας επιπτώσεων από την πάθηση. Aλλωστε μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, η Διαβητική Κετοξέωση, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά με διαβήτη Τύπου I παγκοσμίως.

Ας σημειωθεί ότι καταστάσεις όπως το έντονο στρες ή η ασθένεια, που συχνά εκδηλώνονται στο σχολείο και ταλαιπωρούν τα παιδιά και εφήβους, αλλά και τους εκπαιδευτές τους, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση Διαβητικής Κετοξέωσης, εφόσον φυσικά υπάρχει το υπόστρωμα του σακχαρώδη διαβήτη. Η έλλειψη κατάλληλης αγωγής μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων αρκεί για να αποτρέψει δυσάρεστες επιπτώσεις.

Σήμερα σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, παγκοσμίως. Στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 380 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία κάθε χρόνο προστίθενται 35.000 με 40.000 νέα περιστατικά, εκ των οποίων περισσότερα από 500 αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Επιπλέον δεδομένα δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυξάνεται κάθε χρόνο, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας το 7-8% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000-800.000 Έλληνες πάσχουν από την πάθηση, εκ των οποίων τα 30.000 είναι παιδιά και νέοι κάτω των 30 ετών. Σημαντικότερη ακόμη ένδειξη είναι ότι περίπου 10.000 άτομα με νεανικό διαβήτη δεν παρακολουθούνται για τη νόσο τους με συνεπακόλουθες επιπλοκές για την υγεία τους.

Με τα προαναφερθέντα δεδομένα το πρόβλημα στις μέρες μας αποτελεί πλέον επιδημία παγκόσμιας εμβέλειας, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προξενώντας σημαντικές φθορές στον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο μάλλον εάν συνυπολογιστεί ότι περίπου ένα 5% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη ώστε να λάβει τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα.

Με βάση τη διαπίστωση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της νόσου, που αποτελεί μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές παθήσεις με ετήσια αύξηση που αγγίζει το ποσοστό του 3%, τα τελευταία 30 χρόνια, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στα παιδιά και τους εφήβους.

Στόχος είναι η εστίαση του ενδιαφέροντος στην αύξηση της συχνότητας του διαβήτη Τύπου I και II στα παιδιά και εφήβους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της εκπαίδευσης σχετικά με τις επιπλοκές και τους θανάτους εξαιτίας του διαβήτη και στον αντίκτυπο που έχει στα ίδια και στις οικογένειες τους.

Η Α' Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με γνωστή φαρμακευτική εταιρεία, αναγνωρίζοντυας την ανάγκη αγωγής και προαγωγής σε θέματα υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, έχει προβεί στη διαδικασία παραγωγής ειδικού εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Συμβιώνοντας με το Νεανικό Διαβήτη». Το βιβλίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες εκμάθησης του θέματος του διαβήτη από τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Στις 15 Νοεμβρίου πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένης στον Παιδικό και Νεανικό Διαβήτη, με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο-Διαβητολόγο Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία, Χρήστο Ζούπα και θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία».

Σημαντικά στοιχεία για το διαβήτη:

Κετοξέωση: Πρόκειται για μία κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χαρακτηρίζεται από την πολύ μεγάλη αύξηση των κετονών στο αίμα και που συναντάται κύρια σε περιστατικά διαβήτη που για μεγάλο χρονικό διάστημα αγνοούσαν τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας.

Προς το παρόν, τρόπος να προληφθεί ο διαβήτης Τύπου Ι δεν υπάρχει. Όμως, ο διαβήτης Τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, όταν κανείς διατηρεί φυσιολογικό βάρος και έχει συχνή σωματική δραστηριότητα. Οι κρατικοί φορείς πρέπει αφενός να αναγνωρίσουν ότι ο διαβήτης Τύπου ΙΙ στα παιδιά αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και αφετέρου να αναπτύξουν κατάλληλα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Συχνά ο διαβήτης στα παιδιά διαγιγνώσκεται αργά, όταν δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ήδη πολύ υψηλά, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή ενός παιδιού.

Ο διαβήτης Τύπου Ι αυξάνεται περίπου 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και εφήβους και στο ανησυχητικό ποσοστό του 5% σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 70.000 παιδιά παγκοσμίως κάτω των 15 ετών εμφανίζουν διαβήτη Τύπου 1 κάθε χρόνο (200 παιδιά την ημέρα).

Στην Ελλάδα, μελέτες κάνουν λόγο για 7-9 περιπτώσεις διαβήτη Τύπου Ι ανά 100.000 πληθυσμού, κατ' έτος. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν ότι στις μέρες μας το πρόβλημα ολοένα και διογκώνεται.

Τα περιστατικά διαβήτη Τύπου ΙΙ σε παιδιά ακολουθούν αυξανόμενο ρυθμό και υπολογίζεται ότι τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι περισσότερα κατά 50% διεθνώς. Αυτή η μορφή διαβήτη παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, αλλά σήμερα η παιδική παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η αποφυγή της σωματικής άσκησης οδήγησαν στην εμφάνισή της και στα παιδιά. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, αφού τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, αποτελούν εξαιρετικό υπόστρωμα για την αύξηση της εμφάνισης του διαβήτη Τύπου ΙΙ σε παιδιά.

Πηγή:health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top