Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Προστασία περιβάλλοντος, οφέλη στην υγεία...

Η καταστροφή του περιβάλλοντος βλάπτει σοβαρά την υγεία - αλλά και το αντίστροφο! Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Climate Action Network και Health & Environment Alliance, η άμεση λήψη φιλόδοξων πολιτικών μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε επιπλέον εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ το χρόνο στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 369.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην Ε. Ε. εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εκτιμάται, δε, ότι οι πρόωροι θάνατοι και οι απαιτήσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνονται για απώλειες της τάξης του 3% - 9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Εάν ωστόσο οι κυβερνήσεις «τολμήσουν» και θέσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020, αντί για 20% που είναι σήμερα, η αύξηση των «κερδών» -με την έννοια της εξοικονόμησης- στον τομέα της υγείας θα εκτιναχθεί από 51 δισ. ευρώ σε 71 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 8.000 το χρόνο, ενώ θα εξοικονομηθούν περί τις δύο εκατομμύρια εργατοημέρες.
«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα μέτρα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα βοηθήσουν μόνο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα συνεισφέρουν και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων», τονίζει ο υπεύθυνος εκστρατειών Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς, κ. Αχ. Πληθάρας. «Μέχρι σήμερα η συζήτηση για τα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έχει περιοριστεί στο κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι βιομηχανίες, αμελώντας παντελώς το κόστος που θα επωμιστεί η κοινωνία».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2007, η Ε. Ε. συμφώνησε στη θέσπιση στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, με πιθανότητα αύξησης του συγκεκριμένου ποσοστού στο 30% εάν επιτευχθεί παγκόσμια πολιτική συμφωνία για το κλίμα. Σύμφωνα ωστόσο με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία παγκοσμίως περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες, είναι οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους τουλάχιστον κατά 25% - 40% έως το 2020.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Λινα Γιανναρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top