Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ : Αντιλαϊκές λύσεις αντί για «πράσινες» απαντήσεις...


Ο Θουκυδίδης έγραφε για τους νικητές του Πελοποννησιακού πολέμου ότι «για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων» .
Φαίνεται λοιπόν πως οι περισπούδαστοι managers και διευθυντές της Δημόσιας (;) Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχουν διαβάσει καλά τους δημαγωγούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Δεν εξηγείται αλλιώς το θράσος τους να βαφτίζουν ως «αντικειμενικές αιτίες» τις δικές τους ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ και να ζητούν νέες αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (από αύριο μάλιστα !). Δεν εξηγείται αλλιώς η προκλητική τους απαίτηση να μετακυλήσουν στις πλάτες των καταναλωτών το χαράτσι του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βαφτίζοντας το ως «εισαγόμενη αιτία», ενώ ήταν στο χέρι τους να μειώσουν τις .. εξαγωγές του από τις καμινάδες.
Γνώριζαν πολύ καλά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις, που εμείς είχαμε υπογράψει, τι μας περίμενε αν δεν συμμορφωνόμασταν με το Πρωτόκολλο του Κιότο και παρόλα αυτά δεν έκαναν τίποτα για να βγούμε από τη black list των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών της Ευρώπης.

Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι ακολουθώντας την ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος και στηριζόμενοι στα ρυπογόνα στερεά καύσιμα (λιγνίτης και πρόσφατα λιθάνθρακας) θα έρχονταν μια στιγμή που θα πληρώναμε δυσβάσταχτα πρόστιμα. Οι Οικολογικές Οργανώσεις είχαν χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, όταν ξελαρυγγίζονταν και προειδοποιούσαν σε κάθε κατεύθυνση:
· ότι οι τιμές για τα δικαιώματα ρύπανσης θα ανέβουν ραγδαία, θα ξεπεράσουν σύντομα τα 30 € και μελλοντικά τα 100 € ανά τόνο CO2.
· ότι έχουμε θα υπερβούμε πολύ τα όρια εκπομπών που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο
· ότι δεν θα πιάσουμε το στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
· ότι για κάθε μονάδα ΑΕΠ παράγουμε 41% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την Ευρώπη των 15

Δυστυχώς ούτε οι προειδοποιήσεις του οικολογικού κινήματος εισακούστηκαν, ούτε η διεθνής στροφή προς την «πράσινη ενέργεια» επηρέασε ουσιαστικά την ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ και της χώρας.
Στο συρτάρι έμειναν ως «ανεδαφικές» και οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν πολύ ρεαλιστικές, αφού έγιναν ή γίνονται πράξη σε μια σειρά πρωτοπόρες χώρες.
Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και στην προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Συνοπτικά αναλύονται ως εξής (WWF 2008):
· Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών για την κάλυψη του ευρωπαϊκού στόχου 20,1% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2010.
· Επανεισαγωγή του φόρου λιγνίτη και λιθάνθρακα, που ενώ ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 καταργήθηκε μετά από λίγους μήνες.
· Άρνηση χορήγησης αδειών λειτουργίας σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, χωρίς προηγουμένως να έχει εντοπιστεί το βέλτιστο ενεργειακό μίγμα για την αποτελεσματική μείωση των εκπομπών CO2
· Κίνητρα για μικρά φωτοβολταικά -έως 10kW- αποκλειστικά στον οικιακό τομέα (κατάργηση ΦΠΑ, επιδότηση έως 15% της αξίας κτήσης)

Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάσταση έχουν και όσες πολιτικές δυνάμεις (οι περισσότερες) στήριξαν την αύξηση των εκπομπών CO2, εξακολουθώντας να θεοποιούν το λιγνίτη. Μαζί τους και οι τοπικοί φορείς του Ν. Κοζάνης που επιζητούν μετά μανίας επέκταση της λιγνοτπαραγωγής και νέες μονάδες της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή κόπτονται για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. (Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το θράσος μερικών μεγαλοσυνδικαλιστών, που αντί να αναλάβουν τι ευθύνες τους επιτέθηκαν πρόσφατα από την Πτολεμαΐδα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις με προβοκατόρικες εκφράσεις περί «σαλέ» και .. «αρκούδων». Ποιοι ; αυτοί που κατάντησαν το συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ ένα απέραντο «σαλέ» ανεξέλεγκτων προνομίων και προσωπικής ανέλιξης).

Με αυτά τα δεδομένα, που ορίζουν τη δεινή πλέον θέση της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας (και της μετοχής της ΔΕΗ), η Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού θα έπρεπε αντί για επικοινωνιακά τρυκ και εύκολες μετατοπίσεις ευθυνών και κοστολογίων α) να σχεδιάσει μια πράσινη ενεργειακή πολιτική με βάση τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και β) να εφαρμόσει ΠΛΗΡΩΣ την περιβαλλοντική νομοθεσία στις περιοχές εξόρυξης του λιγνίτη και παραγωγής ενέργειας.
Δεν μπορεί η ΔΕΗ, για να έλθουμε και στα καθ΄ ημάς, να συνεχίζει να συμπεριφέρεται οπως οι χρυσοθήρες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική: Εγκαθίσταται, αρπάζει και φεύγει. Και μονίμως αδιαφορεί.
Αδιαφορεί για τον ντόπιο πληθυσμό, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νόμου για τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων. Στοιχεία της Ν.Α. Κοζάνης, που διαθέτει η Οικολογική Κίνηση, δείχνουν υπερβάσεις, μέχρι και 400% πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το καλοκαίρι μας επνιξε η τέφρα και τα επεισόδια ρύπανσης. Το νέφος στρογγυλοκάθησε και φέτος πάνω από τα κεφάλια μας μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη και ίσως να ήμασταν ακόμη .. αγκαλιά, αν δεν ήταν βροχερός ο υπόλοιπος μήνας.
Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να κρύβει ‘κάτω απο το χαλί’ τις βρωμιές της κι αντί να παίζει με τις λέξεις για να μας αποδείξει ότι φταίνε οι πάντες πλην της ίδιας για τη χρεωκοπία της, ας αναπροσανατολίσει ριζικά, έστω και τώρα, την πολιτική της και τις σχέσεις της με τοπικές κοινωνίες.
Ειδικά στο θέμα της αύξησης των τιμολογίων, που είναι και επίκαιρο, ο κ. Αθανασόπουλος και οι συν αυτώ ας λάβουν υπόψη τους το καινούριο θεσμικό πλαίσιο περί κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης των εταιρειών στους τόπους εγκατάστασης και παραγωγής των προϊόντων τους. Με βάση αυτό προκύπτουν πρόσθετες υποχρεώσεις των βιομηχανιών έναντι των τοπικών κοινωνιών και των καταναλωτών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους με πρωτοβουλία Νομαρχίας και ΤΕΔΚ να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η μείωση των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών στους ενεργειακούς δήμους. Η Οικολογική Κίνηση θα προσπαθήσει να θεμελιώσει και νομικά το αίτημα με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει, ελπίζοντας σε ανάλογη ανταπόκριση.
Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά. Τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και αρκετοί συνδικαλιστές και τοπικοί παράγοντες, είναι απασχολημένοι αυτή την περίοδο με την επιλογή μέσω «αντικειμενικών» συνεντεύξεων του νέου προσωπικού, το οποίο χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό η αθέμιτο μέσο για «μια θέση στον ήλιο». (Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί έκαναν μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων στην περιοχή μας για να έχουν την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών και κομματικών μηχανισμών στις μελλοντικές προσλήψεις).

Σε μια χώρα, όπου η συναλλαγή και η διαπλοκή σαρώνουν τα πάντα, η αντίσταση των υγιών δυνάμεων είναι πιο δύσκολη, αλλά και αναγκαία

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ιδρυθεί το 1988 έχει 98 μέλη και 120 υποστηρικτές.
Δ/νση Πανδώρας 2, Κοζάνη 50100. Πληροφορίες στο τηλ - φαξ 2461023113, www.ecokoz.gr και info@ecokoz.gr.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!
Πρωτοφανής στα ιστορικά η ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου

Η σημερινή απόφαση[1] του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Ευέλικτους Μηχανισμούς του Κιότο, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δε διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική βούληση για να οδηγήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά να αποδείξει έμπρακτα την πολιτική του ωριμότητα και ευθιξία και ή να κάνει σωστά τη δουλειά του ή να παραιτηθεί.

Το Τμήμα Επιβολής αποφάσισε σήμερα στη Βόννη, ότι τα έγγραφα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δε διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και ζήτησε την αναθεώρηση των σχεδίων αυτών το συντομότερο δυνατό.

Θυμίζουμε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατηγορούσε την Greenpeace[2], το WWF και καταξιωμένους επιστήμονες για δήθεν διασυρμό της Ελλάδας και διαβεβαίωνε[3] ότι ‘η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο’. Σήμερα δυστυχώς, το Τμήμα Επιβολής διαψεύδει κατηγορηματικά τον κ. Σουφλιά και δικαιώνει όσους κατέκριναν την πολιτική του Έλληνα υπουργού.

‘Ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο ξεκινά αλφαβητικά από την Αλβανία και ολοκληρώνεται με τη Ζάμπια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέχρι τώρα, στην οποία επιβάλλονται μέτρα, που στην ουσία τη διασύρουν. Αν ο κ. Σουφλιάς διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία, θα πρέπει να παραιτηθεί, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.


Για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Ιμπραήμ, 210 3806374, 6979 443305



Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. http://unfccc.int/files/kyoto_mechanisms/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-10_greece_eb_final_decision.pdf
2. http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/greece-kyoto-protocol
3. http://www2.minenv.gr/press/doc/0805091.doc

 
back to top