Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

1ος αγώνας δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου...

Απομένουν 19 μέρες και 14 ώρες πρίν τον 1ο (πρώτο) αγώνα δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ημερίδα που θα ακολουθήσει... Ένας αγώνας με πολλούς συμβολισμούς...
Επειδή σίγουρα αρκετοί αρχάριοι και μη δρομείς θα συμμετέχουν σ, θα υπάρξει μέχρι την ημέρα του αγώνα μια ενότητα στο blog με πρακτικές συμβουλές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στον αγώνα. Ούτως ή άλλως σημασία δεν έχει ποιος θα κερδίσει. Σημασία έχει να διατρανώσουμε πως πρέπει οι περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της (Δ)ΕΗ Α.Ε να τελειώσουν επιτέλους...

Ο αρχάριος δρομέας


Αρχάριος δρομέας είναι εκείνος που είτε άρχισε κάποια χρονική στιγμή να τρέχει συστηματικά γιατί συνειδητοποίησε ότι έτσι μόνο καταφέρνει να ξεφεύγει από τον καθιστικό και ανώφελο τρόπο ζωής, είτε υποχρεώθηκε από τον οικογενειακό του γιατρό να τρέχει για την προστασία και την προαγωγή της υγείας του. Είναι φανερό ότι ο ορισμός αυτός αποκλείει περιορισμούς ηλικίας, φύλου κ.λπ. Καθένας είναι σε θέση κάποτε να αρχίσει να ασχολείται με το τρέξιμο.

Πριν την ενασχόληση με το τρέξιμο, το μέχρι χθες καθιστικό άτομο χρειάζεται να υποβληθεί σε προσεκτική κλινική εξέταση για την επισήμανση οποιουδήποτε καρδιαγγειακού ή μυοσκελετικού προβλήματος. Πολλοί καρδιολόγοι συνιστούν τη δοκιμασία κόπωσης (graded treadmill exercise testing), ιδιαίτερα για όσους επέζησαν ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή έχουν χαρακτηριστεί σαν επιρρεπείς για στεφανιαία νόσο. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από έμφραγμα ή να υποστούν αιφνίδιο θάνατο την ώρα που τρέχουν.

Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας θα δείξουν εάν ο εξεταζόμενος μπορεί να τρέχει συστηματικά και παρέχουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς και το πόσο μπορεί να τρέχει με ασφάλεια για την επίτευξη καλής φυσικής κατάστασης. 0 ασθενής που παρουσιάζει ελαττωμένη ικανότητα εκτέλεσης μυϊκού έργου, ή ανώμαλη ανταπόκριση της καρδιάς του στην κόπωση, θα πρέπει να ενταχθεί σ ένα ελεγχόμενο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης για να μπορέσει στη συνέχεια να ασκηθεί με ασφάλεια και ακίνδυνα. Το μη ελεγχόμενο τρέξιμο εγκυμονεί τον κίνδυνο προσβολής από βαρεία ισχαιμία ή έμφραγμα του μυοκαρδίου. 0 κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος όταν συνυπάρχουν συναισθηματικές φορτίσεις που παρατείνονται διαχρονικά ή σωματική κόπωση.

Εάν η δοκιμασία δείξει φυσιολογική ικανότητα εκτέλεσης μυϊκού έργου και φυσιολογική ανταπόκριση στην κόπωση, ο εξεταζόμενος μπορεί να αρχίσει ανεπιφύλακτα ένα προοδευτικά αυξανόμενο πρόγραμμα με τρέξιμο, το επίπεδο του οποίου θα βασιστεί σε κλινικά κριτήρια. Ο μέχρι χθες καθιστικός ενήλικας αρχίζει συνήθως αργά, με μέτριας έντασης βάδισμα σε επίπεδη επιφάνεια. Όταν φθάσει στο σημείο να μη κουράζεται με το βάδισμα 3 χιλιομέτρων, τότε προσθέτει χαλαρό τρέξιμο 100 μέτρων σε κάθε 100 μέτρα βαδίσματος. Προοδευτικά, η απόσταση τρεξίματος αυξάνεται σε βάρος της απόστασης βαδίσματος και μετά το πέρας 12 μέχρι 18 εβδομάδων το βάδισμα καταργείται. Η παράβαση αυτών των κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε κάκωση.

Πηγη: Το εγχειριδιο του δρομεα, Δρ. Νίκος Μαρκέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top