Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Διεθνής ημέρα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών...


Ας αλλάξουμε αντίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια κοινή γνώμη ενδιαφέρεται και παράλληλα ανησυχεί από τις καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα και διεργασίες.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ελάττωση του όζοντος, οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι εκδηλούμενοι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, τα θαλάσσια σεισμικά κύματα, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι δασικές πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα σε όλο το εύρος του πλανήτη μας με έντονες γεωδυναμικές ανακατατάξεις, δίνουν την εικόνα μιας ολοένα επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγών στη γήινη επιφάνεια, η οποία αποσκοπεί - παρόλο που φαίνεται παράδοξο- στην εξεύρεση των απαραίτητων ισορροπιών στο φυσικό περιβάλλον.
Δυνάμεις
Ισορροπιών που έχουν διαταραχθεί, όχι μόνο από εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις, αλλά σε σημαντικό βαθμό και από τις συνεχώς αυξανόμενες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών υδροφόρων οριζόντων, η ρύπανση των εδαφών, η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση, η αστικοποίηση, οι πυρηνικές δοκιμές, η κατασκευή τεράστιων τεχνικών έργων και γενικότερα η παρεμπόδιση ορισμένων φυσικών διεργασιών και η επιτάχυνση άλλων.
Διεθνώς, οι φυσικές καταστροφές αποτελούν το κατ' εξοχήν πρόβλημα των κρατών και των κατά τόπους αρχών και συντονισμένες προσπάθειες διαχείρισής του προτείνονται από τον ΟΗΕ. Η προσέγγιση της διαχείρισης των καταστροφών απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό ειδικών επιστημόνων από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα και την αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία. Η διεθνής προσέγγιση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών έχει προσανατολιστεί στη συστηματική διερεύνηση εν δυνάμει φυσικών φαινομένων, με την αναγνώριση ενδεχόμενου φυσικού κινδύνου, την γεωγραφική οριοθέτηση του, την πιθανολογική εκτίμηση του και τέλος την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το στάδιο της πρόληψης έως της πλήρους αποκατάστασης. Παράλληλα, παρατηρείται συσσώρευση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε αρκετά επιστημονικά, ερευνητικά κέντρα, η οποία όμως διοχετεύεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στους υπεύθυνους διοικητικούς κρατικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ενημέρωσης του συνόλου των πολιτών για τις φυσικές καταστροφές και τις από μέρους τους δράσεις και ενέργειες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συμπεριφορές που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες και ιδιαίτερα έντονες οικονομικές συνέπειες.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα φυσικά φαινόμενα, εξελίσσονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια τώρα και είναι "υπεύθυνα" για την εξέλιξη και τη δημιουργία ενός φιλόξενου πλανήτη, ενός πλανήτη μοναδικού ίσως, σε ολόκληρο το σύμπαν. Ενός πλανήτη στον οποίο υπάρχουν οι κατάλληλες αλλά και πολύπλοκες συνθήκες για να εξελιχθεί και να επιβιώσει ο άνθρωπος.
Οι φυσικές καταστροφές είναι απλά οι επιπτώσεις της εκδήλωσης των φυσικών φαινομένων και δεν θα υπήρχαν ως καταστροφές εάν ο ίδιος ο άνθρωπος με τις άστοχες παρεμβάσεις και την παρουσία του δεν μετέτρεπε τα τόσο ευεργετικά φαινόμενα, σε φαινόμενα καταστροφής.
Είναι καιρός πια να αλλάξουμε την αντίληψή μας σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, να τροποποιήσουμε τις ενέργειές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια προσέγγιση με στόχο την αναγνώριση, την ανάλυση και την γνώση των συνθηκών ανάπτυξης και εξέλιξης των φαινομένων και των επιπτώσεών τους, παράλληλα με τη γνώση των μεθοδολογιών αντιμετώπισής τους.
Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών μπορεί να αποτελέσει προσωπική στόχευση του καθενός μέσα από τη γνώση και την πληροφόρηση εάν αυτές ενσωματωθούν στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και παραμείνουν σε όλα τα επίπεδά της.

Πηγή: Εφημερίδα Πρόοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top