Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Θρυαλλίδα για τη ΔΕΗ η κόντρα με την Ε.Ε. για τους λιγνίτες...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε θρυαλλίδα για το μέλλον της ΔΕΗ, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «σπάσιμο» της επιχείρησης εξελίσσεται η υπόθεση καταδίκης της επιχείρησης από την Ε.Ε.

Το θέμα αφορά την αποκλειστική εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ των ορυχείων λιγνίτη, που κρίθηκε μετά από απόφαση της Επιτροπής ως παράνομη. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφασή της τον περασμένο Μάϊο ζητούσε από το Ελληνικό δημόσιο τη λήψη μέτρων για την παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες – ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Ως μεταβατικό μέτρο προτάθηκε από την Επιτροπή η παραχώρηση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ισχύος άνω των 2.000 MW.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ άσκησε έφεση, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, έφτασε στα γραφεία της ΔΕΗ, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ειδοποίηση. Επρόκειτο για ένα έγγραφο του ευρωπαϊκού πρωτοδικείου που ανακοίνωνε την παρέμβαση υπέρ των θέσεων της Επιτροπής και κατά της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου, από τις εταιρείες HED (που ανήκει στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ΕΛΠΕ και Edison. H παρέμβαση υπέρ της Ευρ. Επιτροπής έγινε μέσω του δικηγορικού γραφείου Π. Β. Σκουρή και Ε. Κ. Τροβά, το οποίο έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις στο παρελθόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών, το ευρωπαϊκό πρωτοδικείο θα αποφασίσει επί της νομιμότητας της παρέμβασης, εάν δηλαδή νομιμοποιούνται οι εταιρείες να παραστούν στη δίκη και να καταθέσουν ως έχουσες νόμιμο συμφέρον τις απόψεις τους. Εάν το ευρωπαϊκό πρωτοδικείο αποφασίσει υπέρ του νόμιμου της παρέμβασης, τότε οι τρεις εταιρείες θα λάβουν γνώση του ογκωδέστατου φακέλου με την επιχειρηματολογία τόσο της Ε.Ε. όσο και της ΔΕΗ.
Η τελική του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός διαστήματος τριετίας, ωστόσο η Επιτροπή μπορεί νωρίτερα να καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή μέτρων συμμόρφωσης.

Τα μέτρα της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε προτείνει δύο πιθανά μέτρα που θα οδηγούσαν στην άρση της παράβασης. Ως οριστικό μέτρο, προτάθηκε η παραχώρηση ποσοστού 40% των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής μαζί με τα λιγνιτικά κοιτάσματα. Οριστικό μέτρο, σύμφωνα με την Ε.Ε., είναι επίσης η παραχώρηση μέσω διαγωνισμού των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας και της Ελασσόνας. Ως προσωρινό μέτρο προτάθηκε από την Επιτροπή η παραχώρηση από τη ΔΕΗ εικονικής ισχύος (virtual capacity) από τη λιγνιτική της παραγωγή σε τιμή κόστους προς τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top