Τι δείχνουν τα στοιχεία και πώς ερμηνεύεται η αύξηση του ποσοστού ανεργίας
Βρίσκεται η περιοχή μας σε ύφεση; Το ερώτημα αυτό θέτουν όλο και περισσότεροι το τελευταίο διάστημα, ανησυχώντας σοβαρά για το μέλλον.
Ένα ερώτημα που δε γεννήθηκε απ’ την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση και την ύφεση που μέλλεται να ακολουθήσει, σύμφωνα με την εκτίμηση όλων των οικονομικών αναλυτών, αλλά προέκυψε πολύ καιρό πριν.
Πώς προκύπτει όμως το ερώτημα αυτό και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το τροφοδοτούν;
Να ξεκινήσουμε απ’ το ποσοστό ανεργίας, το οποίο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούλιο του 2008 σχεδόν διπλασιάστηκε στη Δυτική Μακεδονία.
Το διάστημα αυτό ανήλθε στο 13%, όταν τον Ιούλιο του 2007 βρισκόταν στο 9,2 και το αντίστοιχο διάστημα του 2006 στο 10,9%!
Η καθοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας όχι μόνο ανακόπηκε αλλά ξαναπήρε την ανιούσα προσεγγίζοντας τα ποσοστά που κατέγραφε το 2005 και το 2004 όταν βρισκόταν στο 16,2 και 16,1% αντίστοιχα.
Βέβαια πρόκειται για το ποσοστό που αφορά όλη την περιφέρεια, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πως το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού δραστηριοποιείται στο Νομό Κοζάνης, για τον οποίο τα εργατικά κέντρα του νομού υποστηρίζουν πως το πραγματικό ποσοστό προσεγγίζει το 20%!
Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας ήταν για πολλούς αναμενόμενη καθώς στην περιοχή μας εδώ και ένα χρόνο, περίπου, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, μιας απ’ τις πλέον σημαντικές για την τοπική οικονομία, ήταν κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανής και είχε σαν αποτέλεσμα να στείλει πολλούς απ’ τους εργαζόμενους στις οικοδομές στο ταμείο ανεργίας.
Η δραματική μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα πιστοποιείται τόσο από τη μείωση του αριθμού έκδοσης οικοδομικών αδειών, όσο και από τη μείωση των αιτήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, πολύ πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σημαντικότατη είναι και η μείωση του αριθμού των σπουδαστών που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στερώντας την περιοχή από ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που προσπόριζε λόγω της ύπαρξής τους.
Φέτος μόνο εισήχθησαν 943 λιγότεροι σπουδαστές κι έμειναν κενές 2377 θέσεις. Συνολικά στην τριετία 2006-2007-2008 έμειναν κενές 5737 θέσεις (το 62% του συνολικού αριθμού).
Τις συνέπειες αυτής της μείωσης τις βιώνουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αλλά και πάρα πολλοί κλάδοι επιχειρηματιών που έχουν βασίσει τη δραστηριότητά τους στην ύπαρξη των σπουδαστών.
Τέλος, η αγορά εξακολουθεί να ζει δύσκολες μέρες καθώς το αγοραστικό κοινό είναι πάντα συγκρατημένο και πολλά μαγαζιά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμα και στην κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.
Η υποχώρηση και του δημόσιου τομέα
Και ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν περνάει και τις καλύτερες ώρες του, κάτι που φαίνεται και απ’ το γεγονός πως σήμερα στην Κοζάνη, ακόμα και στους κεντρικότερους δρόμους της, συναντά κανείς όλο και περισσότερα ξενοίκιαστα μαγαζιά, κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για το δημόσιο τομέα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα καθυστερεί όλο και περισσότερο την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους συναλλάσσονται μ’ αυτό.
Παρά τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης - Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες για αναβάθμιση του σημαντικού αυτού μέσου μεταφοράς, ο σταθμός της Πτολεμαΐδας έχει ήδη κλείσει, αυτός της Κοζάνης ανησυχεί πλέον σοβαρά για το μέλλον του και για τη γραμμή Κοζάνης - Καλαμπάκας που είναι ενταγμένη στα διευρωπαϊκά δίκτυα και υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμη μέχρι το 2012, ούτε φωνή ούτε ακρόαση προς το παρόν.
Τα αεροπορικά δρομολόγια βασίζουν την ύπαρξή τους στην ελπίδα ότι η νέα Ολυμπιακή που προωθεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πετάει προς τα εδώ τηρώντας τη συμφωνία για τις άγονες γραμμές και τα ΕΛΤΑ μεταφέρουν σημαντικές υπηρεσίες τους απ’ την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη.
Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ετοιμάζονται να κλείσουν τα γραφεία τους στα Σέρβια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκδίδει ψήφισμα για να αποτρέψει μια τέτοια ενέργεια, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πετύχει κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ο πρώτος λειτουργώντας πλέον καθαρά ως ένας ιδιωτικός φορέας ετοιμάζεται να κλείσει 135 καταστήματά του σε όλη την Ελλάδα, εφαρμόζοντας σχέδιο εξυγίανσης και οικονομίας.
Με τη ΔΕΗ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα λόγω των πολλών προβλημάτων που φαίνεται να αντιμετωπίζει τελευταία η επιχείρηση, για τα οποία οι εργαζόμενοι ανησυχούν έντονα και κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι ζημιές μάλιστα που καταγράφει τελευταία η ΔΕΗ, ίσως αποτελέσουν και την τροχοπέδη, όπως εκτιμούν πολλοί, για την υλοποίηση των πολλών υποσχέσεων που έδωσε προς την περιοχή μας, στα πλαίσια της ανταποδοτικής πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθεί για τα όσα παίρνει απ’ εδώ.
Δημόσιες επενδύσεις: Η μόνη διέξοδος…
Όλα τα παραπάνω αναμφίβολα δείχνουν πως η περιοχή μας βρίσκεται αναμφίβολα σε ύφεση, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της διεθνούς συγκυρίας αλλά και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας μας.
Όπως εκτιμούν όμως οι περισσότεροι έγκριτοι οικονομολόγοι τελευταία, ο μόνος τρόπος για να βγούμε απ’ την κρίση είναι οι δημόσιες επενδύσεις.
Κάτι ανάλογο φυσικά χρειάζεται και η περιοχή μας, η οποία στρέφει το βλέμμα της προς τη ΔΕΗ, ελπίζοντας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στην κατασκευή νέων αντιρρυπαντικών μονάδων, επενδύοντας σημαντικά ποσά.
Θα το κάνει όμως ή τα άσχημα δικά της οικονομικά στοιχεία και η διεθνής συγκυρία θα τη φρενάρουν;
Ο ΟΣΕ θα προχωρήσει στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης - Καλαμπάκας που θα κάνει την απόσταση Κοζάνη - Αθήνα, μέσω σιδηροδρόμου, πέντε ώρες περίπου;
Τα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση των περιφερειακών ΤΕΙ θα εφαρμοσθούν ποτέ προκειμένου το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να ξαναμπεί σε ανοδική πορεία;
Θα υπάρξουν άλλες δημόσιες επενδύσεις ικανές να ανατρέψουν την εικόνα και να βάλουν την περιοχή μας σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης;
Ερωτήματα που αν απαντηθούν θετικά μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα και να δώσουν μια νέα προοπτική στον τόπο μας.
Θα απαντηθούν όμως;
Πηγή: Εφημερίδα Κοζάνη
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
Η περιοχή μας σε ύφεση;;;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου