Μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση για την ένταξη της Ελλάδας σε ένα «αντικλιματικό» μπλοκ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που σκοπεύει να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων για την κλιματική αλλαγή, αξιωματούχοι της Πολωνικής Πρεσβείας, ανασκεύασαν τις δηλώσεις τους, λέγοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρξε γραπτή αλλά προφορική συμφωνία!
Το αλαλούμ των δηλώσεων και ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε το υπουργείο να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλογιάννη (φωτό), να χαρακτηρίζει το θέμα ανύπαρκτο καθώς όπως υποστηρίζει «η συνάντηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Γιώργου Σουφλιά και του Πολωνού ομολόγου του αφορούσε συζήτηση σε γενικά περιβαλλοντικά θέματα». Μια συνάντηση που το ΥΠΕΧΩΔΕ απέφυγε να δημοσιοποιήσει αλλά από το βάρος των εξελίξεων αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει.
Το θέμα όμως δεν το προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, όπως αφήνει να εννοηθεί στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός, αλλά οι δηλώσεις των πολωνών διπλωματών καθώς επίσης και η ολιγωρία του ίδιου του υπουργείου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση διάψευσης από το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής που η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ-WWF Hellas
Την άμεση διαλεύκανση της φημολογούμενης συμφωνίας Ελλάδας – Πολωνίας για την ανακοπή των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή ζήτησε, με ερώτησή του στη Βουλή, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης. Όπως ανέφερε «η Κυβέρνηση επέτρεψε εκ νέου το διεθνή διασυρμό της χώρας μας, αφού για άλλη μία φορά μετά την αποπομπή από το σύστημα ανταλλαγής ρύπων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, στιγματίζεται από διεθνή Μ.Μ.Ε. ως εφαλτήριο αντι-περιβαλλοντικής πολιτικής».
Σύμφωνα με το WWF Hellas, «η Πολωνία επιθυμεί να μην υποχρεώνονται οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής να ‘αποζημιώνουν’ για τους ρύπους που εκπέμπουν. Με αυτόν τον περιβαλλοντικά απαράδεκτο στόχο, η Πολωνία συγκροτεί ‘συμμαχία’ με άλλες χώρες, πρόθυμες να συμπράξουν στην αποτροπή εφαρμογής των μέτρων μείωσης εκπομπών στις βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, έχει υπογράψει μαζί με τέσσερα ακόμα νέα κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) σχετική διακήρυξη».
«Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε την επίσημη και δημόσια τοποθέτηση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην κρίσιμη αυτή φάση, το ζητούμενο είναι η θετική συμμετοχή της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις και όχι η σύνδεση της με προσπάθειες υπονόμευσης της πρωτοβουλίας της ΕΕ», σημειώνει ο Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης κ. Δημήτρης Καραβέλλας.
Το χρονικό της… διπλωματίας των ρύπων
Την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας κ. Maciej Nowicki, είχε δηλώσει στο Reuters ότι η χώρα μας μαζί με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν να εναντιωθούν στην εφαρμογή των κλιματικών μέτρων. Την είδηση έσπευσαν να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι της πολωνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν παρεκκλίνει από τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την καταπολέμηση των αερίων του θερμοκηπίου. Θέλοντας μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η … είδηση, έσπευσε να ανακοινώσει την έγκριση από την Κομισιόν του τελικού εθνικού σχεδίου κατανομής δικαιωμάτων για την περίοδο 2008-2012, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 16,7% των εκπομπών από τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο μας έχει επιστραφεί πίσω στο παρελθόν, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές.
Θέλουν να αποδυναμώσουν τα μέτρα
Είναι φανερό πάντως ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας αναζητά ισχυρούς ευρωπαίους συμμάχους για να αναχαιτίσει τα μέτρα για το κλίμα, τα οποία προβλέπουν μείωση 20% των εκπομπών του άνθρακα μέχρι το 2020 και δημοπράτηση των ρύπων από το 2013 και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε παραγωγός θα πληρώνει για κάθε ρύπο που θα εκπέμπει εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν σήμερα, που τα δικαιώματα χορηγούνται δωρεάν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι για τους ηλεκτροπαραγωγούς και στην Ελλάδα από εκείνους που …τρέμουν στην ιδέα είναι η ΔΕΗ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συνολικά δικαιώματα προς κατανομή για την πενταετία 2008-2012 στις 140 υπόχρεες βιομηχανίες ανέρχονται σε 341.547.710 t CO2.. Εξ αυτών τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας με 230.117.824.
Η προσπάθεια της Πολωνίας καταδεικνύει επίσης ότι μεταξύ των μελών της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το κλιματικό πακέτο, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να το αποδυναμώσουν, «βγάζοντας σπυράκια» μόνο στη σκέψη της εφαρμογής του.
Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι στις χώρες αυτές, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα ώστε να ανταγωνιστούν ευθέως ενεργειακούς κολοσσούς στην ελεύθερη αγορά για τις άδειες εκπομπής ρύπων.
Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν συγκαταλέγονται στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη και ζητούν τα μέτρα να εφαρμοστούν από εκείνους που δημιουργούν τα… περιβαλλοντικά αδιέξοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών ενάντια στα μέτρα θα μπορούσε –εφόσον υπάρχει ισχυρή μειοψηφία- να ανατρέψει αποφάσεις και να οδηγήσει την ΕΕ στο να βάλλει νερό στο κρασί της.
Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008
Σάλος για το «αντικλιματικό» μπλοκ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου