Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σύνδεση ατμοσφαιρικής μόλυνσης-σκωληκοειδίτιδας...


Η ατμοσφαιρική μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Calgary.
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός σάκος που συνδέεται με το παχύ έντερο. Η χρησιμότητά της δεν έχει διασαφηνιστεί αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να περιθάλπει ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην πέψη και πολεμούν τις φλεγμονές. Αν εμφανιστεί φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση, δηλαδή σκωληκοειδίτιδα, τότε πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά γιατί ενδέχεται να σπάσει και θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπήρχε ταυτόχρονα μεγάλη αύξηση των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα. Γι' αυτό και οι ειδικοί υποστήριξαν σε παρουσίασή τους στο συνέδριο του Αμερικάνικου Κολεγίου Γαστροεντερολογίας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής των ιστών.

Συγκεκριμένα είδαν ότι οι ασθενείς ήταν κατά 15% πιο πιθανό να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο τις ημέρες όπου εμφανιζόταν υψηλά ποσοστά όζοντος σε σχέση με τις ημέρες εκείνες όπου το όζον κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα η επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση ενδεχομένως οδηγεί και σε άλλες νόσους προκαλώντας φλεγμονή ιστών. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Γκίλααντ Κάπλαν δήλωσε ότι αν η σχέση μεταξύ μόλυνσης του αέρα και της σκωληκοειδίτιδας επιβεβαιώνεται, τότε βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε ενδεχομένως να προλαμβάνει την εμφάνιση φλεγμονής στη σκωληκοειδή απόφυση.
Ο μηχανισμός δράσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην σκωληκοειδή απόφυση είναι ακόμα υπό έρευνα. Εντούτοις ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι ο μολυσμένος αέρας ίσως να επηρεάζει την αιμάτωση του παχέος εντέρου ή να προκαλεί αφυδάτωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σκωληκοειδίτιδας.

ΠΗΓΗ: BBC

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς εδώ στην Πτολεμαιδα έχουμε το καλύτερο νόμιμο ανθρώπινο σφαγείο της Ελλάδας και το λένε «Ορθοπεδική Κλινική» και μην μας πουν ότι είναι τυχαίο αλλά μοιραίο και Δεν έχει σχέση με το ραδόνιο στον λιγνίτη .Απάντηση δεν θα σας δώσει κανείς αρμόδιος .

 
back to top