Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Δίκτυο σεισμογράφων τέθηκε σε λειτουργία στο νομό Κοζάνης...


«Υποδοχή» με Ρίχτερ επιφύλαξε σήμερα η Κοζάνη σε δύο σεισμολόγους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επισκέφτηκαν την περιοχή με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας δικτύου σεισμογράφων στο νομό.

Τα ξημερώματα, από τις 3.17 μέχρι τις 3.47, καταγράφηκε σειρά σεισμικών δονήσεων με ισχυρότερη εκείνη που σημειώθηκε στις 3.18 και είχε ένταση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης κοντά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στις 13 Μαϊου του 1995. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, τέτοιες σεισμικές δονήσεις δεν δημιουργούν ανησυχία καθώς η περιοχή αυτή δίνει μεγάλους σεισμούς σε αραιά χρονικά διαστήματα. Τέτοια διαστήματα, κατά τον κ. Σκορδίλη, δεν είναι μικρότερα των τριακοσίων ετών.

Λίγες ώρες αργότερα οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Σταυρακάκης και Γιάννης Μπασκούτας είχαν συνεργασία με τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, στη νομαρχία Κοζάνης με αντικείμενο το έργο, «παρακολούθηση της μικροσεισμικής δραστηριότητας και της επαγόμενης σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, αναπτύχθηκε και λειτουργεί μόνιμο δίκτυο σεισμογράφων για την αντισεισμική θωράκιση του νομού. Οι θέσεις των σταθμών αυτών εντοπίζονται στο Βόρειο Ανατολικό άκρο του Νομού στα όρια του Δήμου Βερμίου (στο κτίριο του Δημαρχείου), στον Πεντάλοφο (σε χώρο της Κοινότητας) και στο Νότιο-Ανατολικό τμήμα του Νομού εντός των ορίων των Δήμων Καμβουνίων (στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Λιβαδερό).

Παράλληλα αναπτύχθηκε φορητό δίκτυο σεισμογράφων εντός των ορίων του Νομού Κοζάνης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής της μικροσεισμικής δραστηριότητας. Οι θέσεις των σταθμών του φορητού σεισμολογικού δικτύου έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του Κεντρικού Σεισμολογικού Σταθμού Κοζάνης ώστε να αποτυπώνουν καλύτερα την κατανομή της μικροσεισμικής δρατηριότητας στα όρια του Νομού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τη μικροσεισμική δραστηριότητα, οι φορητοί σταθμοί μπορούν να μετακινούνται σε θέσεις όπου εντοπίζονται οι μικροεστίες.

«Το δίκτυο που αναπτύχθηκε μας δίνει τη δυνατότητα πλήρους καταγραφής και αξιολόγησης οποιουδήποτε μικροσεισμικού φαινομένου. Πρόκειται για μια υποδομή μεγίστης σημασίας για τον τόπο μας», ανέφερε ο νομάρχης Γιώργος Δακής, ενώ ο κ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι «από τη λειτουργία του δικτύου προκύπτουν πολλά στοιχεία που μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τη δυναμικότητα των ρηγμάτων και το μηχανισμό γένεσης των σεισμών στην περιοχή ώστε να κάνουμε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων».

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top