Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ναι και όχι του νομαρχιακού συμβουλίου για την ΜΠΕ της ΔΕΗ...

Σε μία μαραθώνια και με εντάσεις συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης, η οποία διήρκησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο τμήμα που αφορά τους οικισμούς Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, ενώ απορρίφτηκε η υπόλοιπη μελέτη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, καθώς συμμετείχαν πολλοί πολίτες και εκπρόσωποι Συλλόγων Περιβάλλοντος και Ανέργων και πολλοί άλλοι φορείς. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ΔΕΗ εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής ορυχείων Δημήτρης Λάπας. Δεν έλλειψε η ένταση όταν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων από τους πληγέντες οικισμούς κατήγγειλαν την ΔΕΗ για εμπαιγμό και ότι συμπεριφέρεται ως «κράτος εν κράτει», αποδίδοντας ακόμη σκοπιμότητες για το θέμα που αφορά στις απαλλοτριώσεις των αγροκτημάτων τους, για τις οποίες ζήτησαν να ληφθεί επιτέλους πολιτική απόφαση, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι μετεγκεταστάσεις οικισμών, όπως η Ακρινή, για την οποία υπάρχει προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Αιχμηρός απέναντι στη ΔΕΗ ήταν και ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος υπογράμμισε σε έντονο ύφος ότι «παρήλθε η εποχή της φεουδαρχίας». Το ίδιο σκληρός ήταν και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης τόσο απέναντι στη ΔΕΗ, όσο όμως και κατά του νυν νομάρχη, τον οποίο κατηγόρησε ότι επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας αγόραζε πολιτικό χρόνο, ενώ τώρα ανέβασε τους τόνους.
Έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες συνεδρίασης με εντάσεις, λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, το νομαρχιακό συμβούλιο έλαβε σχεδόν ομόφωνη απόφαση ? την καταψήφισε μόνο ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννης Μητσιάκος ? σύμφωνα με την οποία: Το νομαρχιακό συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά για την επέκταση της δραστηριότητας της ΔΕΗ και για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στους οικισμούς και στα αγροκτήματα Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, όπως προβλέπονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση και δημοσίευση στο ΦΕΚ. Συγχρόνως απορρίπτει την υπόλοιπη ΜΠΕ και ζήτησε να εξαιρεθούν οι εκτάσεις προς την περιοχή του Κομάνου και της Ακρινής, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη μελέτη «σκούπα» που αναμένεται τον Μάιο.
Η ΜΠΕ που παρουσιάστηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης και της ΑΝ.ΚΟ. κρίθηκε ανεπαρκής στο σύνολό της τόσο από το νομαρχιακό συμβούλιο όσο και από τους εκπροσώπους των τοπικών διαμερισμάτων και συλλόγων που εμπλέκονται άμεσα.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

1 σχόλιο:

nikos είπε...

ΟΛΙΓΩΝ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ …

 
back to top