Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας...


Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.
Απαξιωμένος και υποστελεχωμένος είναι ο τομέας της δασοπονίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων, 286 δασονομεία και 1.112 δασοφυλάκεια που διαχειρίζονται το 65% της ελληνικής γης υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Οι πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ για τον δασικό τομέα ανέρχονταν σε 180 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν μόλις σε 37.000 ευρώ τον χρόνο!
Χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε δασοφύλακα αντιστοιχούν 300.000 στρέμματα δασικής έκτασης κατά μέσο όρο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30.000 στρέμματα! «Η φύλαξη και η προστασία του δασικού μας πλούτου έχει αφεθεί στην καλή διάθεση των λίγων και φιλότιμων δασοφυλάκων, οι οποίοι καλύπτουν μόλις το 40% των οργανικών θέσεων του κλάδου», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top