Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Καθησυχαστική η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης για τη δραστηριότητα της ΔΕΗ εκτός των ορίων του ορυχείου Μαυροπηγής...

«Σε χώρο εκτός ορίων του ορυχείου Μαυροπηγής, δεν διαπιστώθηκε να γίνονται εργασίες (απόθεσης ή εξόρυξη) εκτός του αδειοδοτημένου χώρου των ορυχείων, ούτε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση». Τα παραπάνω αναφέρει η διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης σε έγγραφό της με το οποίο απαντά σε σχετική καταγγελία του δήμου Πτολεμαΐδας και του πρόεδρου του Τοπικού Συμβουλίου Προαστίου, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, αναφορικά με παράνομη επέκταση του ορυχείου Μαυροπηγής από τη ΔΕΗ προς το Δυτικό Πεδίο Προαστίου χωρίς να διαθέτει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. ενημερώνει ότι η σχετική αυτοψία πραγματοποιήθηκε από Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της υπηρεσίας και επισημαίνει ότι κατά την αυτοψία ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ αντίγραφο της Περιβαλλοντικής Μελέτης και των χαρτών που τη συνοδεύουν, καθώς και χάρτης και αποφάσεις για τις απαλλοτριωμένες περιοχές, και η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε άμεσα και προσκόμισε στην υπηρεσία τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Επισημαίνει ωστόσο ότι «στην Υπηρεσία μας δεν έχει ακόμη κατατεθεί το τοπογραφικό διάγραμμα που αναφέρεται στον όρο δ1(45 της (6) σχετικής για το έτος 2009. Έχουν υποβληθεί Ετήσιες Τεχνικές Εκθέσεις που συνοδεύονται από τοπογραφικά διαγράμματα για όλα τα προηγούμενα έτη (2006, 2007 και 2008)».
Στην απάντησή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας αναφέρει ακόμη ότι «δεν προκύπτει υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ να κοινοποιεί τις μετρήσεις για τα επίπεδα θορύβου και για τη στάθμη των υπογείων υδάτων στην Υπηρεσία μας, αλλά έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους υποβάλλεται Έκθεση με τα επεξεργασμένα στοιχεία», σύμφωνα με σχετικό όρο και πως «τέτοιες Εκθέσεις έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσίας μας».
Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αναφέρει ότι η ΔΕΗ ΑΕ έχει εγκατεστημένο δίκτυο σταθμών (κοινό για όλα τα ορυχεία και τους ΑΗΣ) και «έχει εγκαταστήσει στην Υπηρεσία μας και στο Κέντρο Περιβάλλοντος σύστημα για την λήψη των μετρήσεων». Σημειώνει ωστόσο ότι «λόγω τεχνικών προβλημάτων του τηλεφωνικού δικτύου, η Υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα λήψης των στοιχείων αυτών».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top