Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Σύσκεψη για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Κλείτου...


Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος με πρωτοβουλία του, μετά από πρόταση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κλείτου κ. Αθανασιάδη Κωνσταντίνου, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βουλευτών του νομού Κοζάνης, του Νομάρχη Κοζάνης, των Δημάρχων Ελλησπόντου και Κοζάνης, της ΑΝ.ΚΟ, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και της ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Κλείτου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στο νέο οικισμό με τα έργα υποδομής, όπως επίσης και το ζήτημα του Κοιμητηρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν και στα οποία συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι ομόφωνα, οι απαλλοτριώσεις των υποδομών του παλαιού οικισμού ανήλθαν στο ύψος περίπου των 8.600.000,00 και οι μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεις που επένδυσε ο Δήμος Ελλησπόντου στις υποδομές του νέου οικισμού, ανήλθαν περίπου σε 3.200.000,00.
Για το «κλείσιμο» της εκτελεσθείσας εργολαβίας κατασκευής των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων, απαιτείται η πληρωμή 1.103.249,00, ενώ ο ανάδοχος διεκδικεί πλέον 640.104,00 ως τόκους υπερημερίας λόγω της καθυστέρησης αποπληρωμής του έργου.
Τα έργα που απομένουν για την ολοκλήρωση των υποδομών είναι:

1. Το Β2 στάδιο εσωτερικής οδοποιίας προϋπολογισμού 6.667.000,00.
2. Η κατασκευή του έργου εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης Κλείτου – Πρωτοχωρίου – Λευκοπηγής προϋπολογισμού 5.000.000,00.
3. Η κατασκευή δικτύου διανομής τηλεφωνοδότησης προϋπολογισμού 300.000,00.
4. Η κατασκευή του Γʼ σταδίου εσωτερικής οδοποιίας με πλάκες πεζοδρομίου προϋπολογισμού 2.000.000,00.

Από την εξέταση των προτάσεων χρηματοδότησης προέκυψε ότι το Β2 στάδιο εσωτερικής οδοποιίας, δεν είναι επιλέξιμο έργο για το Ε.Σ.Π.Α.
Για την κατασκευή των εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης Κλείτου – Πρωτοχωρίου – Λευκοπηγής έχει υποβληθεί πρόταση από τη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης στα πλαίσια της πρόσκλησης Π20 «κατασκευή – βελτίωση δικτύων αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ.» της Περιφέρειας.
Από παλαιότερες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ υπάρχουν διαθέσιμα 568.295,00 με την προϋπόθεση της παράδοσης του παλαιού οικισμού στην εταιρεία. Ο Δήμος Ελλησπόντου αδυνατεί να χρηματοδοτήσει από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα έργα υποδομής, επειδή τα ποσά του πόρου είναι δεσμευμένα για το 2010.
Για την εκκίνηση του έργου της Β2 φάσης εσωτερικής οδοποιίας, συμφωνήθηκε η μερική δέσμευση της ΣΑΤΑ του Δήμου Ελλησπόντου ώστε να ευρεθούν αρχικά πόροι.
Σε σύσκεψη που ακολούθησε αμέσως μετά για τα Κοιμητήρια του παλαιού οικισμού Κλείτου μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, του Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κλείτου και στελεχών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε η ανακομιδή των λειψάνων και η μεταφορά τους σε χώρο του νεοαναγειρόμενου Ιερού Ναού μέχρι την κατασκευή νέου Κοιμητηρίου. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ταφή στον περίβολο του παλαιού Ιερού Ναού, αποφασίστηκε η εκταφή και η εκ νέου ταφή στα μέχρι πρόσφατα λειτουργούντα Κοιμητήρια του παλαιού οικισμού, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η επέκταση του ορυχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top