Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τριάντα αιωνόβια πεύκα καρατομήθηκαν στο Στρατόπεδο Ρωμανέλη...


Η καταγγελία ήρθε από έναν αγανακτισμένο πολίτη: «Έκοψαν τα πεύκα στο εγκαταλειμμένο Στρατόπεδο κοντά στο Δρέπανο. Κάνετε κάτι, γιατί είναι εγκληματικό να μετατρέπονται σε καυσόξυλα δέντρα εκατό χρονών και άνω».
Δυστυχώς η καταγγελία ήρθε αργά. Όταν πήγαμε στο στρατόπεδο βρήκαμε μόνο τα κομμένα πρέμνα. Οι κορμοί είχαν εξαφανιστεί και απέμειναν οι θλιβεροί σωροί με τα τεμαχισμένα κλαδιά στο κέντρο του στρατοπέδου.
Η συνήθης δικαιολογία που επιστρατεύεται αυτή την περίοδο, όταν παρουσιάζονται τέτοια κρούσματα, είναι ότι τα δέντρα είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση ή και κατέρρευσαν από τις χιονοπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χιόνια δημιούργησαν προβλήματα σε αρκετά δέντρα, γεγονός που βάζει και ένα ζήτημα για την ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών να αποφορτίζουν ή και να υποστυλώνουν τα επίφοβα δέντρα, αξιοποιώντας και εθελοντές. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το δέντρο δεν μπορεί να σωθεί και πρέπει να κοπεί. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι εκείνο που βαφτίζουμε κάθε αυθαίρετη κοπή ως αναγκαίο κακό υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Στην προκειμένη περίπτωση, αν χρειαζόταν μια παρέμβαση στο Στρατόπεδο Ρωμανέλη, αυτή θα ήταν να κλαδευτούν και να αφαιρεθούν τα σπασμένα κλαδιά των πεύκων και να κοπούν τρία –τέσσερα το πολύ δέντρα σε όλο το χώρο. Εδώ όμως μιλάμε για την «εκτέλεση» μιας ολόκληρης δενδροστοιχίας αιωνόβιων δέντρων (περίπου τριάντα), τα οποία κοσμούσαν τον κεντρικό δρόμο του παλιού στρατοπέδου.
Ο αντιδήμαρχος κ. Παπαγεωργίου, αρμόδιος για θέματα πρασίνου, δήλωσε άγνοια για το θέμα και καταδίκασε απερίφραστα την ενέργεια αυτή.
Το Δασαρχείο Κοζάνης, παρότι είχε δώσει σχετική άδεια προ διετίας, ουσιαστικά την ανακάλεσε, διότι ήταν ελλιπής και δεν ορίζονταν ποια ακριβώς δέντρα έπρεπε να κοπούν (ως ξερά, γέρικα ή επικίνδυνα). Όταν λοιπόν το Δασαρχείο διαπίστωσε - εκ των υστέρων- ότι ο στρατός άρχισε να εκτελεί δέντρα αδιακρίτως, ζήτησε να σταματήσει το .. «πυρ κατά βούλησιν»
Ερωτάται λοιπόν ο στρατηγός και Διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού:

-Ποιος έδωσε εντολή να εξαφανιστεί αυτή η δενδροστοιχία ;
-Εάν το … θεάρεστο αυτό έργο ανατέθηκε σε εργολάβο η σχετική σύμβαση πρόβλεπε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια;
-Υπήρχε επίβλεψη από δασολόγο – δασοπόνο κατά την εκτέλεση της εργολαβίας;
-Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις όσοι εμπλάκηκαν σε αυτή την ιστορία;
-Με ποιο σκεπτικό (και ποια μελετητική τεκμηρίωση) ο Στρατός ζητά να κόψει 80 δέντρα (!) στο εν λόγω στρατόπεδο καθώς και στο ενεργό στρατόπεδο του Α’ ΣΣ;
Δυστυχώς τα κρούσματα, αυτού του είδους, παρά τις διαμαρτυρίες των οικολογικών και λοιπών οργανώσεων και των απλών πολιτών, συνεχίζουν να είναι στην ημερήσια διάταξη. Όπως συνεχίζει να παραμένει και το αίτημα για απόδοση των παλιών στρατοπέδων στους αντίστοιχους Δήμους. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρει άμεσα το Δήμο Κοζάνης κάθε οικιστική και τοπιολογική παρέμβαση που γίνεται η σχεδιάζεται στα στρατόπεδα, και συνεπώς θα έπρεπε να επαγρυπνεί.
Μήπως θα πρέπει να θυμίσουμε και τους βουλευτές και δημάρχους να αναθερμάνουν το θέμα της απόδοσης των στρατοπέδων, ώστε να μην εφαρμόζεται ο «στρατιωτικός νόμος» σε χώρους που πρόκειται να αναπλαστούν και να αποδοθούν στους πολίτες ;

30 Μαρτίου 2010

Οικολογική Κίνηση Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top