Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στα σκαριά μονάδα ενέργειας από ζωικά υποπροϊόντα στα Τρίκαλα...


Τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής –θερμικής ενέργειας με χρήση βιοκαυσίμου που παράγεται από λίπη και υποπροϊόντα των δημοτικών σφαγείων συζητά η δημοτική αρχή Τρικάλων με τα δημοτικά σφαγεία Α.Ε. σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο. Η αίτηση αφορά την εγκατάσταση μιας αυτόνομης μονάδας βιοκαυσίμου (τύπου βιοντίζελ), αρχικής δυναμικότητας 1000 It / ημέρα, με δυνατότητα επέκτασης σε διπλάσια ποσότητα, που θα χρησιμοποιεί λιπώδεις ιστούς από σφαγεία, λίπος λιωμένο από σφαγεία που διαθέτουν Rendering , τηγανέλαια κλπ. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιείται αυτό το ενδιάμεσο βιοκαύσιμο για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (100% biodiesel σε γεννήτρια με μηχανή diesel). Η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς (150 KW, 24 hr λειτουργία) θα διατίθεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Η παραγόμενη θερμική ισχύς (200 KW, 24 hr λειτουργία) θα καλύπτει το 100% των ενεργειακών απαιτήσεων της μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμου, το 100% των ενεργειακών απαιτήσεων για τη θερμική επεξεργασία λιπωδών ιστών και εξαγωγή του λίπους.
Επίσης θα καλύπτεται το 100% της ενέργειας ξήρανσης των υγρών αποβλήτων που παράγονται κατά την διαδικασία παραγωγής του ενδιάμεσου βιοκαυσίμου.
Το υπόλοιπο της θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επεξεργασία (αποστείρωση - ξήρανση) του αίματος σφαγής από σφαγεία.
Ταυτόχρονα η επιχείρηση αποκτά ένα ουσιαστικά οικολογικό προφίλ με σοβαρότατο κέρδος, κάτι που την ενισχύει και την κάνει ανταγωνιστική από πολλές πλευρές (κάθετη εκμετάλλευση των παραπροϊόντων, δίνει λύσεις στα προβλήματα διάθεσης υποπροϊόντων σφαγής, με ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας πράσινη ενέργεια. Όταν χρησιμοποιούνται λίπη τότε για κάθε 1000 It ενδιάμεσου προϊόντος βιοκαυσιμου, προκύπτουν 1000 It νερού επιβαρυμένου με οργανικές ουσίες. Η επεξεργασία τους θα γίνεται με ξήρανση (υπό κενό) σε κατάλληλο αφυδατωτή - ξηραντή κενού, χρησιμοποιώντας την χαμηλής θερμοκρασίας θερμική ενέργεια που συμπαράγεται από την μονάδα.
Το βασικό υποπροϊόν της διαδικασίας είναι γλυκερίνη και σαπούνια, τα οποία έχουν πολύ υψηλή θερμογόνο δύναμη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθητικό καύσιμο σε ειδικούς καυστήρες (όπως στους αποτεφρωτήρες του σφαγείου). Επιλέγεται όμως αυτή η γλυκερίνη να διατίθεται σε συμβεβλημένη μονάδα βιοαερίου αποδίδοντας όλη την θερμογόνο δύναμη που διαθέτει σαν βιοαέριο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης επένδυσης είναι 9 μήνες από την έκδοση αδείας.

Πηγή: http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top