Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ενέργεια από το... Διάστημα...


«Ενέργεια από το Διάστημα»: πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή για μια ρεαλιστική προοπτική στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη;
Η «διαστημική ηλιακή ενέργεια» είναι ένα φιλόδοξο ιαπωνικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει γιγαντιαίους ηλιακούς συλλέκτες σε γεωστατική τροχιά (σε απόσταση 36.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης), οι οποίοι θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρεται στη Γη μέσω μικροκυμάτων.
Το ιαπωνικό σύστημα, ισχύος 1 GW, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και θα καλύπτει τις ανάγκες 300.000 νοικοκυριών.
Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος, που υποστηρίζεται από μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες και την κυβέρνηση της χώρας, ανέρχεται στα 21 δισ. δολάρια, ποσό 12 φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό που διαθέτει η ΕΕ διαθέτει για τη διαστημική έρευνα συνολικά (μόλις 1,4 δισ. ευρώ). Oι ΗΠΑ αξιολογούν την τεχνολογία αυτή ως στρατηγική επιλογή για το μέλλον και έχουν προγραμματίσει την εκτόξευση πειραματικών δορυφόρων μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.
Μένουμε πίσω Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «για άλλη μια φορά βλέπουμε την ΕΕ να μένει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις. Αν και πρόσφατα μια μεγάλη ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την έναρξη αντίστοιχου προγράμματος κατασκευής ηλιακών συλλεκτών στο Διάστημα, είναι προφανές ότι ένα πρόγραμμα με τόσο φιλόδοξο χαρακτήρα δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας χωρίς τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινοπραξίας και την υποστήριξη της ΕΕ».
Ο καθηγητής προσθέτει δε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ευρώπης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Διάστημα θεωρείται μια σημαντική εναλλακτική πηγή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, με ελάχιστες εκπομπές CO2.
Επιπλέον, η συλλογή ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, τις εποχές του έτους ή την παρουσία της γήινης ατμόσφαιρας. Το κόστος, ωστόσο, κατασκευής διαστημικών συλλεκτών είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των μηχανισμών μετάδοσης της ενέργειας στη Γη (μικροκύματα ή laser)...

Πηγή:Εφημερίδα Έθνος-Μάκης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top