Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει και τα έμβρυα...


Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ακόμη και των εμβρύων έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σχετίζεται με τη βρεφική θνησιμότητα, την ανάπτυξη άσθματος και ατοπίας, την εμφάνιση οξείας βρογχίτιδας, χρόνιου βήχα, δύσπνοιας, αλλεργικής ευαισθησίας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας Βορείου Ελλάδος και του σωματείου «Παναγία Σουμελά» με θέμα «Παιδί και Περιβάλλον – Επιπτώσεις στην υγεία του από τη ρύπανση».

Εγκυμοσύνη
«Οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες εισπνέουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δύο από τις πιο κοινές βλαβερές ουσίες που μολύνουν τον περιβαλλοντικό αέρα (μονοξείδιο του άνθρακα και όζον), έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά που θα παρουσιάσουν σοβαρές καρδιακές ανατομικές ανωμαλίες. Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση της καρδιάς. Οσο πιο υψηλή είναι η συγκέντρωση των ουσιών αυτών στον αέρα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκθεση των εγκύων γυναικών σε αυτές, τόσο μεγαλύτερος βρέθηκε να είναι ο κίνδυνος για καρδιακές ανωμαλίες στο παιδί», υπογράμμισε ο καθηγητής Φυτιάνος.
«Παιδιά που ζουν σε γειτονιές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ εξυπνάδας και μνήμης, έναντι παιδιών που αναπνέουν καθαρότερο αέρα. Η επίδραση της ρύπανσης στην εξυπνάδα φάνηκε να είναι παρόμοια με αυτήν που εμφάνιζαν παιδιά που οι μητέρες τους κάπνιζαν δέκα τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μόλυβδο», είπε.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top