Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Δύο σκάνδαλα σ' εναν διαγωνισμό...


Πως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πριν την επικύρωση από το ΑΣΕΠ
ΔΥΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Πρωταγωνιστές των σκανδάλων συνδικάτα και δήμοι, ευθύνες και στην Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ

Πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού του ΑΣΕΠ, αποτελούν οι τραγελαφικές καταστάσεις που συμβαίνουν μέσα στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας.
Κάθε έννοια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στις προσλήψεις έχει καταπατηθεί, καθώς τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την κάλυψη 2.035 θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ έχουν διαρρεύσει πριν τα επικυρώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, στήθηκε και μια βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών μόνιμης κατοικίας από δημάρχους, προκειμένου να ευνοήσουν ημέτερους, πριμοδοτώντας τους με πρόσθετα μόρια. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη έχει δημιουργήσει αναστάτωση στη δημόσια επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επείγεται για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες. Κυρίως, έχει προκληθεί αναστάτωση μεταξύ των διαγωνιζομένων, οι οποίοι βλέπουν τον διαγωνισμό να καθυστερεί, ενώ φοβούνται και για την ακύρωσή του, καθώς έχει αρχίσει ένα «χορός» ενστάσεων.
Υπόλογη για το μέγα σκάνδαλο είναι πρώτα απ' όλα η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ), ένα από τα μεγαλύτερα κλαδικά σωματεία της επιχείρησης, καθώς είναι αυτή που έστειλε προσωπικές επιστολές στους πρώτους διακόσιους επιτυχόντες, πριν το ΑΣΕΠ επικυρώσει την εγκυρότητα του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται τμηματικά κατά ειδικότητα, γι' αυτό είδαν το φως τα πρώτα 200 ονόματα επιτυχόντων διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων. Πως έγινε αυτό;
Όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ειδική συνέντευξη ενώπιον επιτροπής στελεχών της ΔΕΗ. Μετά τις συνεντεύξεις και την έκδοση προσωρινών πινάκων επιτυχόντων από τη ΔΕΗ, ακολούθησε η διαδικασία ενστάσεων, η εκδίκαση των οποίων ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου 2008. Μετά την εκδίκαση των ενστάσεων, η ΔΕΗ έστειλε τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ για έγκριση. Εννοείται ότι το ΑΣΕΠ είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας για την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Πριν όμως το ΑΣΕΠ εξετάσει τους πίνακες, τους οποίους θα έπρεπε να στείλει επικυρωμένους στη ΔΕΗ, το σωματείο ΕΤΕ-ΔΕΗ έστειλε προσωπικές επιστολές με τις οποίες «συγχαίρει» τους επιτυχόντες και τους «καλωσορίζει» στη «μεγάλη οικογένεια της ΔΕΗ».
Μία τέτοια επιστολή έχει στα χέρια του ο «Π», η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Αγαπητέ συνάδελφε Παναγιώτη
Το δ.σ. της Ένωσης τεχνικών ΔΕΗ και όλοι οι συνάδελφοι τεχνικοί σε καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια της ΔΕΗ και σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή δύναμη. Γνωρίζουμε ότι για να φτάσεις εδώ πέρασες πολλά. Γνωρίζουμε ότι έχεις βιώσεις την ομηρία του συμβασιούχου ή ακόμα χειρότερα τους εξοντωτικούς όρους δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα?»
Στη συνέχεια το εν λόγω σωματείο, προφανώς σε μια προσπάθεια να θέσει σε «συνδικαλιστική ομηρία» τον «επιτυχόντα» Παναγιώτη, ενημερώνει με την επιστολή του ότι «το κίνημά μας με μπροστάρη την ΕΤΕ-ΔΕΗ κατέκτησε και επέβαλε τις 2.035 θέσεις εργασίας στην επιχείρηση», ενώ κλείνει με μια προτροπή και με μια διαβεβαίωση. Η προτροπή λέει: «ένωσε τους προβληματισμούς σου, τη δύναμή σου και τη δράση σου με την ΕΤΕ-ΔΕΗ», ενώ η διαβεβαίωση λέει: «Να είσαι σίγουρος ότι η Ένωση τεχνικών ΔΕΗ όπου και όποτε την χρειαστείς θα είναι δίπλα σου». Ακολουθούν «φαρδιές-πλατιές» οι υπογραφές του προέδρου Βαγγέλη Κατσινή και του γενικού γραμματέα Αντώνη Καρρά.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Β. Κατσινή, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία παρατυπία, εμείς βρήκαμε τα ονόματα των επιτυχόντων από κάποιο δημοσιογράφο και στείλαμε τις συγχαρητήριες επιστολές στους νέους συναδέλφους».
Ευθύνες βεβαίως υπάρχουν στην αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ. Βεβαίως, ο αναπληρωτής διευθυντής, Γιώργος Δαμάσκος, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και καταλόγισε ως υπεύθυνη την ΕΤΕ-ΔΕΗ. Δήλωσε στον «Π» ότι «δεν είναι ορθό και δεοντολογικό ένα σωματείο να ειδοποιεί προσωπικά τους επιτυχόντες, πριν να επικυρωθούν τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ. Δεν αποκλείεται να αλλάξει κάτι στην τελική ανακοίνωση, αφού οι πίνακες που ανακοινώθηκαν είναι προσωρινοί».
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε η ΕΤΕ-ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί το θέμα. Ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος, Γιώργος Αδαμίδης, σχολίασε την διαρροή των ονομάτων των επιτυχόντων, ως εξής: «Θεωρώ απαράδεκτη και ποινικά επιλήψιμη την διαρροή των αποτελεσμάτων από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, όταν αυτά δεν έχουν επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ. Αποτελεί μέγιστο σοβαρό ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ελπίδες των ανέργων. Θέλω επίσης να πω ότι τέτοιου είδους συνδικαλιστικές πρακτικές δεν προάγουν τη δημοκρατία και την καλώς νοούμενη διεκδικητικότητα».
Βιομηχανία πλαστών πιστοποιητικών από δήμους
Εκτός όμως από την παράνομη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ένα δεύτερο σκάνδαλο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά διάφορους δημάρχους ανά την Ελλάδα, έρχεται να σκιάσει τον πολύπαθο διαγωνισμό και ενδεχομένως να τον καταστήσει άκυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετοί οι γειτνιάζοντες δήμοι με βιομηχανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, των οποίων οι δήμαρχοι έδωσαν ψευδή πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν την μοριοδότηση της εντοπιότητας. Αυτά τα πιστοποιητικά τα ανακάλυψε η ΔΕΗ και τα απόρριψε, με συνέπεια να ακολουθήσει μπαράζ ενστάσεων. Τις πληροφορίες για τις ψευδείς βεβαιώσεις σε δήμους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης, ο οποίος μιλώντας στον «Π», δήλωσε: «θα εξετάσουμε μία προς μία όλες τις περιπτώσεις. Εάν υπάρξουν ποινικές ευθύνες θα παραπέμψουμε τις περιπτώσεις αυτές στον εισαγγελέα». Επιβεβαίωση υπήρξε και από τον Γ. Δαμάσκο, εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ, ο οποίος δέχτηκε ότι «υπήρξαν πολλές τέτοιες βεβαιώσεις, τις οποίες αρκετοί δήμαρχοι τις ανακάλεσαν μόλις τους το είπαμε». Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπήρξε δόλος από τους δημάρχους, απλώς η νομοθεσία που καθορίζει τα κριτήρια εντοπιότητας είναι σύνθετη και δαιδαλώδης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελλησπόντου, Κώστας Σανίδης, παραδέχτηκε: «Ναι εγώ έστειλα τέτοιες βεβαιώσεις, μόνο κατόπιν διαβεβαίωσης των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων περί μόνιμης κατοικίας κάθε διαγωνιζόμενου. Μόλις όμως η ΔΕΗ μας ζήτησε να τις αποσύρουμε, εμείς τις αποσύραμε».
Σχετικά με το αλλαλούμ του εν λόγω διαγωνισμού, στέλεχος του ΑΣΕΠ, δήλωσε ότι «την ευθύνη προκήρυξης και διεξαγωγής του διαγωνισμού τον έχει η ΔΕΗ. Ο ΑΣΕΠ απλώς έχει κληθεί να εξετάσει τη νομιμότητα των διαδικασιών και να επικυρώσει τα αποτελέσματα, για την ανακοίνωση των οποίων είναι υπεύθυνη η ΔΕΗ».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμέος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα σκάνδαλα της (Δ)ΕΗ Α.Ε...Όλη η δράση της στην περιοχή αποτελεί σκάνδαλο...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν φαντάζομαι το παραπάνω άρθρο να υπέπεσε στην αντίληψη του «αδέκαστου» Κυρίου εισαγγελέα Κοζάνης για να ασκήσει ποινική δίωξη .Αλώστε αυτός εδώ και χρόνια έχει στόχο να προστατεύει μόνο τα διαπλεκόμουνα και της ρεμούλες της περιοχής .

Ανώνυμος είπε...

Την μαύρη 20ετία του ΠΑΣΟΚ, το ΑΣΕΠ αναπλήρωναν,

οι κάθε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ,


τουλάχιστον τώρα οι προσλήψεις ,είναι υπο την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και απο παιδιά της περιοχής ή καταγόμενους απο την περιοχή(άσχετα αν δεν μεγάλωσαν και ζούν παρέα με τη τέφρα).

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ήταν μόνο αυτά τα σκάνδαλα της (Δ)ΕΗ Α.Ε...Όλη η δράση της στην περιοχή αποτελεί σκάνδαλο...-----------------------------------------------------------

Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας, για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ επιχείρηση είναι , το θέμα είναι ΕΜΕΙΣ τι ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ και για πόσο καιρό ακόμα???

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ....

 
back to top