Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Προχωρά η πολεοδόμηση του νέου οικισμού Μαυροπηγής...

Επιτόπια επίσκεψη στο δασάκι της Μαυροπηγής που παραχωρείται στη ΔΕΗ για την επέκταση του νέου ορυχείου θα πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή του δήμου Πτολεμαΐδας προκειμένου να δει από κοντά που βρίσκεται η διαδικασία εκσκαφής.
Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλλει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Τσολάκης, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι εκπονείται από την ΑΝΚΟ η μελέτη πολεοδόμησης και ρυμοτόμησης του νέου οικισμού της Μαυροπηγής στο Κουρί.
Ο δήμαρχος επισήμανε επίσης ότι ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων για κατασκευή ηχοφράγματος στον υφιστάμενο οικισμό της Μαυροπηγής για τον περιορισμό της ηχορύπανσης από το ορυχείο, καθώς η κατασκευή του ξεκινά άμεσα από τη ΔΕΗ.
«Είναι στις υποχρεώσεις μας να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την ενότητα των κατοίκων της Μαυροπηγής» ανέφερε ο δήμαρχος αναφορικά με τη λαϊκή συνέλευση που είχε καλέσει για την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Πληττομένων Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή», τον οποίο κατηγόρησε για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη σχέση του με τον δήμο, ενώ τον κατηγόρησε επίσης για προσπάθεια «διαίρεσης των κατοίκων», για «κινήσεις εκ του πονηρού» και «επίκληση αστήρικτων γεγονότων», αφού όπως είπε, προβαίνει στην υποβολή ενστάσεων εναντίον αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, σε κινήσεις δηλαδή που δεν συμβάλλουν στην προώθηση της μετεγκατάστασης.
Αναφερόμενος στα νεώτερα δεδομένα αναφορικά με την μετεγκατάσταση στάθηκε στην πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V», που θέτει ως προϋπόθεση την ικανοποίηση του αιτήματος να προηγηθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Τόνισε δε ότι ο δήμος έκανε από την πλευρά του τις ενέργειες για την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους κατοίκους και επιλέχθηκε ο χώρος «εν είδη δημοψηφίσματος».
Επισήμανε ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κτηματογράφηση της Μαυροπηγής από το ειδικό συνεργείο και πως ο διευθυντής Διεύθυνσης Μελετών και Ανάπτυξης Ορυχείων ζητά από το δήμο να αποσταλούν άμεσα οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα για να μην καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα.
Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου για το δασάκι της Μαυροπηγής, σημείωσε ότι η απόφαση παραχώρησης στη ΔΕΗ έλαβε υπόψη τις προϋποθέσεις -προτάσεις του Δ.Σ. Πτολεμαΐδας για τη δημιουργία νέου δάσους έκτασης 1660 στρεμμάτων, ίσης έκτασης με την παραχωρούμενη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον όρο ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης μετά από μια 5ετία από την απόκτηση της κυριότητας σε περίπτωση μη πραγματοποίησης ή αλλαγής του σκοπού για τον οποίο παραχωρείται η έκταση.
Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τους περιβαλλοντικούς όρους, σημείωσε ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) καθώς έχει περάσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΑΝ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι περί τα τέλη Αυγούστου θα έχει τελειώσει η διαδικασία καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά στο Υπουργείο Πολιτισμου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσολάκης δικαιολόγησε την ανησυχία των κατοίκων της Μαυροπηγής και το αίτημά τους για ενημέρωση και τόνισε ότι πρέπει ο δήμος να απευθυνθεί στα συναρμόδια Υπουργεία και να πιέσει για να επισπευσθεί η διαδικασία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ, καθώς επίσης να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες μελέτες από την ΑΝΚΟ ώστε να υπάρχει ετοιμότητα των υποδομών στο νέο οικισμό μέχρι το 2012-13, αλλά και να ζητήσει ο δήμος από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ισχύσει για τις αποζημιώσεις της Μαυροπηγής ό,τι ίσχυσε και για την Μεσοχώρα Τρικάλων.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, θα επισκεφθεί μέσα στον μήνα την περιοχή ο Υπουργός Ανάπτυξης και πρότεινε να επιδιωχθεί συνάντηση μαζί του ώστε να δεσμευτεί για την άμεση υπογραφή της ΜΠΕ.

Πηγή:Εφημερίδα Πτολεμέος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top