Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Στην τοπική κοινωνία η έκταση των ΜΑΒΕ!


Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και, κατ’ επέκταση, στην τοπική κοινωνία πέρασε, πλέον, η έκταση των ΜΑΒΕ (συνολικής έκτασης πλέον των 4.500 στρεμμάτων) μετά την αποδοχή, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ, της μεταβίβασης κατά κυριότητα με αγοροπωλησία από την μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια ΕΤΒΑ της Τράπεζας Πειραιώς! Σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, παρουσία πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων τοπικών φορέων, η μεταβίβαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, πλην, όμως, του επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννη Μητσιάκου, ο οποίος διατύπωσε τη δική του, ξεχωριστή θέση. Παρόντες, επίσης, στη συνεδρίαση ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος, αλλά και οι βουλευτές Νίκος Τσιαρτσιώνης, Γιώργος Κασαπίδης και Αλέκος Αθανασιάδης, οι οποίοι έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη. Σημαντική ήταν, φυσικά, η παρουσία του ίδιου του προέδρου της ΕΤΒΑ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ιστορική» την προχθεσινή συνεδρίαση. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «φέρνουμε το σημαντικό μήνυμα της δωρεάν παραχώρησης της έκτασης, στην οποία μέχρι σήμερα η Ν.Α. είχε και τη χρήση και την εκμετάλλευση. Από σήμερα, όμως, θα έχει και την ιδιοκτησία και θα μπορεί κάλλιστα να τη χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».
Να σημειωθεί, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και των προτάσεων για την αποκατάσταση των εδαφών των ΜΑΒΕ, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Καμβουνίων Αχιλλέας Ντοβόλης, όπως και ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Πασχάλης Μητλιάγκας. Ο κ. Ντοβόλης σημείωσε πως «για εμάς είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, καθώς το αίτημα του Δήμου Καμβουνίων ήταν και παραμένει να παραχωρηθεί αυτή η έκταση και πάλι πίσω στο Δήμο μας, που είναι και ο βασικός δικαιούχος, μετά, φυσικά, την ολοκλήρωση και την αποκατάσταση της».
Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής έκανε λόγο για θετική έκβαση ενός μεγάλου θέματος αλλά και για ιστορική κατάκτηση της περιοχής, σημειώνοντας πως «είναι μια πολύ σημαντική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για μια θετική έκβαση ενός μεγάλου θέματος, που έχει αναφορά όχι μόνο στην τοπική μας κοινωνία, αλλά και στον ελλαδικό χώρο. Μετά από δυο χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων έχουμε καταλήξει και συμφωνήσει με την ΕΤΒΑ και την Τράπεζα Πειραιώς για την παραχώρηση, κατά κυριότητα και αδαπάνως, ελεύθερο βαρών και υποχρεώσεων το σύνολο των εκτάσεων των πρώην ΜΑΒΕ. Είναι μια σημαντική έκταση και εκεί είναι σε εξέλιξη μεγάλες δράσεις αποκατάστασης και πιστεύω πως είναι μια μεγάλη, ιστορική κατάκτηση και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς δείχνει πως οι προσπάθειες για να πετύχουμε είναι συλλογικές και διαχρονικές».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης μίλησε για «επικοινωνιακή φιέστα» και υπογράμμισε πως η πρόταση μεταβίβασης είχε γίνει και σε εκείνον, αλλά την είχε αποδεχτεί για να μην ρισκάρει την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκατάστασης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. «Όταν εμείς, παλαιότερα, είχαμε την ευαισθησία και για το περιβάλλον αλλά και για τους εργαζόμενους, χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα από τον Τοπικό Πόρο και το ΟΠΑΓΚ, ο κ. Δακής που τότε ήταν νομαρχιακός σύμβουλος και η τότε παράταξή του μας…πυροβολούσαν, γιατί διαθέταμε χρήματα και για το περιβάλλον και όχι μόνο για τους εργαζόμενους. Και εμείς δώσαμε και τη δυνατότητα να βγουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, εκτός ελαχίστων. Ακολούθησε το πρόγραμμα LIFE, για το οποίο οι σημερινοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας επίσης μας πυροβολούσαν», θύμισε ο κ. Ανδρεάδης, κάνοντας, επίσης, λόγο για «κατάπτυστο» και «πρόχειρο» σχέδιο συμβολαίου, που «μπάζει από κάθε πλευρά».
Ως μια θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη μεταβίβαση των εκτάσεων των ΜΑΒΕ ο επικεφαλής της παράταξης «Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής» Γιάννης Αποστολίδης εκφράζοντας, παράλληλα, την αγωνία του, για τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει, βέβαια, ένα θέμα και η αποκατάσταση πρέπει να γίνει από εμάς, αλλά από τον να μην γίνει τίποτε είναι προτιμότερο. Και από τη στιγμή που η Ν.Α. ανέλαβε το κόστος αυτό, έπρεπε να πάρει και την ιδιοκτησία της έκτασης, για να την αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, όσο καλύτερα γίνεται. Πάντως είναι ανησυχητικό πως δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για την αξιοποίηση του χώρου…»
Αντίθετα, ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννης Μητσιάκος υπογράμμισε την αντίθεση του στη μεταβίβαση, αφού όπως υποστήριξε για την αποκατάσταση έπρεπε να πληρώσουν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή: «Σαν ΝΑΣ από την αρχή θεωρήσαμε και θεωρούμε πως ο κάθε τόπος είναι λαϊκή περιουσία και δεν μπορεί κανείς να τον λυμαίνεται. Δυστυχώς, τη συγκεκριμένη περιοχή την εκμεταλλεύτηκαν πολλές εταιρίες, που, όμως, δεν μερίμνησαν για την αποκατάστασή της. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι γιατί έπρεπε να πληρώσουν αυτοί οι κύριοι και όχι να δίνουμε 25 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση. Και, ταυτόχρονα, καταδικάζουμε και τον πανηγυρικό χαρακτήρα της συνεδρίασης…»

Δηλώσεις των βουλευτών
Στις δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών» και σημείωσε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν ακόμη παρθεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ξεκίνησε να διερευνά τρόπους για την επίλυση του θέματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Τσιαρτσιώνη, ο οποίος ανέφερε πως «νομίζω πως είναι μια σημαντική συνεδρίαση και μια πολύ καλή αρχή και ένας δρόμος στον οποίο πρέπει να σκύψουμε όλοι, καθώς είναι η πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης ενός ανοιχτού ορυχείου στο Νομό Κοζάνης. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι η περιοχή μας ταλαιπωρείται από την κατάσταση με τα ορυχεία και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και στη διοίκηση της ΕΤΒΑ…»
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «οι αναγνώσεις είναι δυο. Πανηγυρική μεν, ίσως τυπική δε. Είναι ένα θέμα που έχει δρομολογηθεί από το 1996 και έφτασε μέχρι σήμερα, καθώς και οι τρεις διατελέσαντες νομάρχες περπάτησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σήμερα είμαστε ίσως τυπικά εδώ, αλλά νομίζω πως ίσως υπάρχουν και εκπλήξεις και πρέπει να δούμε και το συμβόλαιο. Είμαι θετικός με την παραχώρηση, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και μια σειρά θέματα, ενώ στο μέλλον η έκταση θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο Καμβουνίων».


Πήγή: Πρωινός Λόγος- Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top