Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Οι δήθεν πράσινες αυξήσεις δεν αφορούν τις ΑΠΕ και οφείλονται στην αδυναμία της Πολιτείας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας...

Αθήνα 28/7/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι δήθεν πράσινες αυξήσεις δεν αφορούν τις ΑΠΕ και οφείλονται στην αδυναμία

της Πολιτείας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΓΙΣΕΣ:

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ!

Η μη προώθηση των ΑΠΕ θα έχει τραγικές οικονομικές συνέπειες

σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ για αύξηση του παραπλανητικά λεγόμενου τέλους ΑΠΕ και τις δήθεν πράσινες αυξήσεις, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Κατ΄ αρχάς προκαλεί εντύπωση ότι εντός μιας ημέρας εμφανίστηκαν σε όλο σχεδόν τον τύπο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μια εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ, η οποία έχει σταλεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη από τις αρχές Ιουνίου 2009, δηλαδή πριν δύο περίπου μήνες. Δεν κατανοούμε ούτε ποιος ούτε γιατί επέλεξε να διαρρεύσει τώρα και μάλιστα με στρεβλό όπως θα εξηγήσουμε τρόπο, αυτή την εισήγηση. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Χώρας δεν μπορεί να ασκείται με εκούσιες ή ακούσιες διαρροές. Οι υπεύθυνες θέσεις απαιτούν υπεύθυνες συμπεριφορές.
2. Επί της ουσίας του θέματος: όπως προκύπτει και από όλα τα δημοσιεύματα, ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνει ότι η ανάγκη αύξησης του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ έχει προκύψει εξαιτίας της κατάρρευσης της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) δηλαδή της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας (από 73-105 €/ΜWh πέρυσι σε 43-64 €/ΜWh φέτος). Το γεγονός αυτό όμως, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ οι οποίες συνεχίζουν να αμείβονται με την τιμή που προβλέπει ο νόμος, ασχέτως του ύψους του τέλους ΑΠΕ και της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
3. Το αν η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι δίκαιη και κυρίως αν αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στη Χώρα είναι μια μεγάλη συζήτηση που σχετίζεται αφ’ ενός με την ενσωμάτωση του εξωτερικού κόστους των πηγών ενέργειας στην συνολική αποτίμηση του κόστους των, αφ’ ετέρου δε με το πόσο ειλικρινά επιθυμούμε την υγιή ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διακύμανση της ΟΤΣ εξαιτίας της οποίας προκύπτει η ανάγκη να αναπροσαρμοσθεί το λεγόμενο τέλος ΑΠΕ, δεν αφορά τις ΑΠΕ αλλά τα γνωστά χρηματιστηριακά παιχνίδια της αγοράς ορυκτών καυσίμων.
4. Απορία κοινής λογικής: Όταν η τιμή ενός προϊόντος στην χονδρική υποδιπλασιάζεται σε ένα έτος, γιατί η τιμή στην οποία αγοράζει το προϊόν ο καταναλωτής στη λιανική δεν μειώνεται? Στην προκειμένη περίπτωση αφού η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού (η ΟΤΣ) έχει πέσει από τα 105 €/ΜWh σε 43 €/ΜWh, γιατί δεν έχουν μειωθεί τα τιμολόγια με τα οποία αγοράζει ο καταναλωτής το ρεύμα? Είναι σαφές ότι σε μια υγιή αγορά, η μεγάλη πτώση της ΟΤΣ θα έπρεπε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής λιανικής και έτσι ο καταναλωτής να αγοράζει συνολικά φθηνότερα το ρεύμα. Αυτό όμως στην Ελλάδα δεν συμβαίνει και αυτό δεν οφείλεται στις ΑΠΕ αλλά στην τραγική αβελτηρία της Πολιτείας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
5. Στο τιμολόγιο ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής είναι ενσωματωμένα ποικίλα κόστη: παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, επικουρικών υπηρεσιών, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, επιδότησης νησιών, προμήθειας κλπ. Αν και ήδη από το 2005 υπάρχει η υποχρέωση από το ν.3426/2005 αυτά τα κόστη να αναγράφονται διακριτά, τούτο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην γνωρίζει τι πληρώνει και πόσο. Το μόνο που αναγράφεται διακριτά είναι το λεγόμενο τέλος ΑΠΕ. Αν αυτό δεν είναι παραπλανητικό και υποκρισία της Πολιτείας, τότε τι είναι? Διακρίνοντας από όλα τα στοιχεία κόστους της τιμής της οικιακής κιλοβατώρας, το τέλος ΑΠΕ, η Πολιτεία επιτυγχάνει την απαξίωση των ΑΠΕ στα μάτια των πολιτών. Ακόμα όμως και έτσι, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες, έστω και χωρίς επαρκή ενημέρωση για τα οφέλη των ΑΠΕ, είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν ένα αμελητέο ποσό ανά τετράμηνο αν αυτό θα ωφελούσε τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος.
6. Μια Κυβέρνηση που πραγματικά πιστεύει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα ονόμαζε την επιβάρυνση αυτή «Τέλος Διοξειδίου του Άνθρακα», απενοχοποιώντας έτσι τις ΑΠΕ και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες για το τι πρέπει να γίνει για το μέλλον της χώρας και του πλανήτη.
7. Αναρωτιόμαστε: όταν αύριο λόγω μειωμένης ΟΤΣ ο ΔΕΣΜΗΕ θα αναγκαστεί να καλύψει μέρος του εγγυημένου εσόδου προς τους θερμικούς σταθμούς που θα λειτουργήσουν με βάση του διαγωνισμούς που διενεργεί, θα υπάρξει διακριτή αναγραφή στα τιμολόγια κάποιου «τέλους υπέρ θερμικών σταθμών» ή θα ανακαλυφθεί κανένας άλλος εμπνευσμένος όρος όπως «έμμεσο τέλος ΑΠΕ για κάλυψη φορτίων βάσης»?
8. Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει τις τραγικές οικονομικές συνέπειες που θα έχει για τον Έλληνα καταναλωτή η μη επίτευξη των στόχων ΑΠΕ. Όπως είναι γνωστό με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ηλεκτροπαραγωγή τίθεται σε πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό σύστημα αδειών εκπομπής (ETS) με σημαντικό περιορισμό συνολικών εκπομπών και με υποχρέωση όλων των ηλεκτρικών εταιρειών να αγοράζουν σε δημοπρασία το σύνολο των αδειών εκπομπής που θα χρειάζονται. Σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό της από το ΕΜΠ (Εργαστήριο Υποδειγμάτων Ενέργειας ‐ Οικονομίας ‐ Περιβάλλοντος ΕΜΠ – Μελέτη επιπτώσεων της Νέας Κλιματικής Πολιτικής, http://ec.europa.eu/environment/climat/climate_action.htm), αν η δομή της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας παραμείνει η ίδια με σήμερα, θα πρέπει να καταβάλλονται από το 2013 και μετά περίπου 2,2 δις € το χρόνο για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής της ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή περίπου επιπλέον κόστος 35 €/MWh, με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος να επιβαρυνθούν περίπου κατά 45% σε σημερινές τιμές.

Έτσι από την αποτυχία επίτευξης των στόχων ΑΠΕ, για ένα μέσο νοικοκυριό η συνολική επιβάρυνση είναι 230 €/έτος. Σημειώνουμε ότι το παραπλανητικά αποκαλούμενο Τέλος ΑΠΕ σήμερα ανέρχεται σε 2 €/έτος για ένα μέσο νοικοκυριό και ο απειλούμενος πενταπλασιασμός θα σημάνει επιβάρυνση 10 €/έτος1.

Η μη προώθηση των ΑΠΕ θίγει οικονομικά των Έλληνα καταναλωτή. Η κατάρρευση της Οριακής Τιμής του Συστήματος θα έπρεπε να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού λογαριασμού ρεύματος των πολιτών και όχι σε (μικρή έστω) αύξηση του ψευδώνυμου τέλους ΑΠΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της σημασίας της ανάπτυξης των ΑΠΕ για τη χώρα μας να μετονομάσει το Τέλος ΑΠΕ σε Τέλος Διοξειδίου του Άνθρακα και να βάλει τέλος μια για πάντα σε αυτήν την φαρσοκωμωδία.

Με εκτίμηση,

----------------------------------------------------------------
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια" και "Energy point"
www.eletaen.gr - eletaen@eletaen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top