Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Επισημάνσεις...

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι επισημάνσεις, αναφέρθηκαν σε ένα γεγονός και μια πρακτική, που χρόνια τώρα απασχολεί και προβληματίζει την κοινωνία, που το συζητά διαρκώς, του φορτώνει όλα τα δεινά της και με το δίκιο της, το αφορίζει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το λεγόμενο αλληγορικά, εννοιολογικά και ουσιαστικά, ΣΥΣΤΗΜΑ. Παρόλα αυτά όμως, δεν κάνει τίποτε, όχι για να το ανατρέψει ή να το εξαφανίσει, αυτό θα ήταν ουτοπιστικό, αλλά τουλάχιστον να το ελαχιστοποιήσει και κυρίως να περιορίσει τη δράση του.
Οι λόγοι προφανείς και ευκολονόητοι. Το σύστημα, μέσα από τις έρευνες, ξέρει πως οι κοινωνίες εξουσιάζονται πολύ ποιο εύκολα με το συναίσθημα του φόβου, παρά με οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Αυτό το αποδεικνύουν οι άνθρωποι των κοινωνιών με όσα λένε σε κάθε επιτυχία η αποτυχία. «Ήμουν έξω από το σύστημα». Με πολεμάει το σύστημα». « αυτός ανέβηκε γιατί τον στήριξε το σύστημα» Και πολλά άλλα τέτοια.
Διαχρονική αυτή η τακτική. Το παράδειγμα του Αισώπου είναι χαρακτηριστικό: Κάποτε ένας άνθρωπος έπιασε έναν αετό, του έκοψε τα φτερά και τον έβαλε στο κοτέτσι μαζί με τις κότες. Ο γείτονας βλέποντας καθημερινά αυτή την σκηνή, έναν περήφανο αετό ταπεινωμένο, δεν άντεξε άλλο και προσφέροντας μια καλή τιμή στον γείτονα, αγόρασε τον αετό. Τον περιποιήθηκε, γιάτρεψε τις πληγές του και όταν μεγάλωσαν τα φτερά του, πήγε στην φύση και τον άφησε ελεύθερο να πετάξει.
Κάποτε ο αετός, έπιασε έναν λαγό και σκέφτηκε να τον πάει στον ευεργέτη του ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας. Στον δρόμο όμως εμφανίστηκε η Αλεπού, ο πειρασμός δηλαδή και η έμμεση υπενθύμιση του φόβου! Μην τον πας στον ευεργέτη σου. Αυτός έτσι κι αλλιώς σε ανάλογη περίπτωση το ίδιο θα κάνει. Πήγαινε τον σε αυτόν που σου έκοψε τα φτερά, μπας και τον καλοπιάσεις, για να μην στο ξανακάνει! Η συνέχεια είναι των επισημάνσεων. Ο αετός, ως άρχοντας των αιθέρων και με το γνώρισμα του περήφανου, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με χαμηλής ποιότητας κίνητρα και πήγε τον λαγό στον ευεργέτη του. Λειτούργησε όπως θα έπρεπε να λειτουργεί κάθε άνθρωπος που διέπεται από τους ανθρωπιστικούς κώδικες.
Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι, έχουν αδρανοποιήσει αυτούς τους κώδικες γιατί είναι αρνητικά κίνητρα στην αξιολόγηση τους από το σύστημα. Ενεργούν και συμπεριφέρονται με βάση το κίνητρο, την σκοπιμότητα, το κέρδος χωρίς να συνυπολογίζουν πως όλα αυτά είναι ευκαιριακά και εξαρτώμενα πάντα από τις προθέσεις του συστήματος.
Το σύστημα κατά καιρούς εμφανίζει μεταπτώσεις. Άλλοτε γίνεται σκληρό και αυταρχικό και άλλοτε πιο ήπιο ή πιο διπλωματικό. Εξαρτάται πάντα από την ποιότητα της κοινωνίας και το ποσοστό εξάρτησης ή αποδοχής του συστήματος.
Όταν υπερτερούν οι ανθρωπιστικοί κώδικες που αναφέρθηκαν είναι δεδομένο ότι η δυναμική του συστήματος θα ατονήσει. Σήμερα το σύστημα εμφανίζεται πανίσχυρο για έναν και μόνο λόγο. Το λέει πολύ χαρακτηριστικά ένα λαϊκό άσμα. : Ξεφτίσανε οι άνθρωποι αδερφέ μου…..!

Καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές

Πηγή: Kozan.gr-Του Πασχάλη Τσολάκη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ένας εισαγγελέας απαγόρευσε έξοδο από την χώρα τούτη , στον τέως πρόεδρο της ΔΕΗ Δ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ (επι ΠΑΣΟΚ) για την SIEMΕNS και τον ΟΤΕ το παραπάνω βέβαια δεν αφορά τα Ορυχεία και ΑΗΣ Πτολεμαιδας μην μας τρελάνει ο σημερινός Δ/ντης Μιχαλακης (πρόσφατα αναβαθμισμένος από το σύστημα )

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το WWW.kozani.net του Νομάρχη κύριου Δακη είναι η του ΠΑΣΟΚ τα έχουν χεση εντελώς τελευταία ...

 
back to top