Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Σε ισχύ ο δασοκτόνος νόμος…


Νίπτει τας χείρας του το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον δασοκτόνο νόμο 3208, πετώντας το γάντι στo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο έχει υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα για παρόμοια υπόθεση στον νομό Λασιθίου.
Ταυτόχρονα ακυρώνει και τις συνοδευτικές ερμηνευτικές εγκυκλίους Μπασιάκου, οι οποίες φρόντισαν το 2004 να αποκωδικοποιήσουν το νομοθέτημα για να το θέσουν σε εφαρμογή.
Πρακτικά με την νεώτερη απόφασή του, το ΣτΕ ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει αν η ερμηνεία του νόμου για τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης όπως δίδεται στο Ν3208 είναι σύννομη με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.
Έτσι για όσο διάστημα το θέμα παραμένει άλυτο, οι δασικές εκτάσεις θα είναι στο έλεος των οικοπεδοφάγων και με σοβαρές εκκρεμότητες στην ερμηνεία «τι είναι δάσος».
Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μπόκαρη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων είναι ότι «μέχρι να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο επίμαχος νόμος θα συνεχίσει να εφαρμόζεται» όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα!
Κατά τον ίδιο τρόπο ακόμη και να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες για την περιοχή π.χ. της Χαλκιδικής που είναι μέσα στα σχέδια του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -παρόλο που η τύχη τους αγνοείται-, αυτό θα γίνει με τις ερμηνείες που δίνει ο Ν3208.

Οι προσφυγές

Το θέμα είχαν «σκαλίσει» οι δασολόγοι και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι οποίοι με προσφυγή τους στο ΣτΕ το 2004 ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις Μπασιάκου για το Ν3208 του 2003 με τον οποίο άλλαζαν ριζικά τα κριτήρια προσδιορισμού των δασών.
Η υπόθεση εκδικάστηκε πέρσι και χθες έγινε γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας. Οι ρυθμίσεις αυτές τροποποιούσαν παλαιότερες του 1979 με τις οποίες μία περιοχή χαρακτηριζόταν ως δασική όταν το 15% της επιφάνειας καλυπτόταν από δάσος. Με τις νεότερες ρυθμίσεις το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 25% ενώ εξαιρούνταν από το χαρακτηρισμό οικόπεδα κάτω από 3 στρέμματα ακόμα και αν είχαν 100% δασοκάλυψη καθώς επίσης και οι «άβατοι κλιτύες των ορέων» εκτάσεις που δεν είχαν δασική βλάστηση με 30% κλίση σε πλαγιά.
Εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κ. Νίκα, πρότεινε να ακυρωθεί η δίκη από τη στιγμή που από το Φεβρουάριο του 2008 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης είχε άρει τις εγκυκλίους Μπασιάκου που έδιναν οδηγίες εφαρμογής του νόμου. Ωστόσο η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου προτίμησε να περιμένει την απάντηση του ΔΕΚ.

Η υπόθεση της Κρήτης

Η κίνηση Κιλτίδη να ακυρώσει τις εγκυκλίους Μπασιάκου ερμηνεύτηκε τότε και ως προσπάθεια διευκόλυνσης του ΣτΕ καθώς με την απόσυρσή της, πίστεψε ότι δεν θα υφίστατο δίκη. Το ΣτΕ όπως αποφάσισε να επιμείνει στο προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή ανάλογη υπόθεση στην Κρήτη.
Για το θέμα έχει προσφύγει κατά της Περιφέρειας Κρήτης ο δήμος Αγίου Νικολάου ο οποίος ζητά να ακυρωθεί απόφαση (ΦΕΚ, Δ’ 551, 25/6/206) με τη οποία ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κήρυσσε αναδασωτέα έκταση 217 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Κριτσάς του Νομού Λασιθίου.
Ο νόμος 3208 ακύρωσε και όλη την προσπάθεια που είχε γίνει μέχρι το 2004 για την εκπόνηση δασικών χαρτών σε 328 δήμους της χώρας καθώς η ψήφισή του, ακύρωσε την ανάρτηση των δασικών χαρτών με το σκεπτικό ότι έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα-Μαριάννα Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top