Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ανατρέπεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ...!


Ανατρέπεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ενώ τίθεται και ο προβληματισμός για την αξιοποίηση πυρηνικής ενεργρειας στην ηλεκτροπαραγωγή .
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του προέδρου και διευθύντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, καμία από τις μεγάλες θερμικές μονάδες που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν πρόκειται τελικώς να υλοποιηθεί.
Μάλιστα απαντώντας σε ερωτηση των συνδικαλιστών τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος ότι συνεχίζει να θεωρεί τις λιθανθρακικές μονάδες ως την καλύτερη δυνατή επιλογή αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η κυβέρνηση εμμένει στην απόρριψη της χρήσης του λιθάνθρακα, τότε η δεύτερη καλύτερη επιλογή που εξασφαλίζει και τον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο είναι η πυρηνική ενέργεια.
Άποψη που όπως είπε έχει διατυπώσει γραπτώς και προς το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διαμόρφωση της νέας έκθεσης του ΣΕΕΣ. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές η έκθεση του ΣΕΕΣ για το 2009 η έκδοση της οποία καθυστέρησε λόγω της ρευστότητας στο ενεργειακό περιβάλλον θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα και πάντως πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Αθανασόπουλος στο προεδρείο ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για τις δύο λιγνιτικές μονάδες, της Μελίτης στη Φλώρινα και της Πτολεμαϊδας Νο 5, δεν πρόκειται να γίνουν πριν οριστικοποιηθεί το καθεστώς των λιγνιτωρυχείων θα τις τροφοδοτούν. Και τούτο διότι η τροφοδοσία της Μελίτης, συνδέεται με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, την εκμετάλλευση του οποίου διεκδικούν ιδιώτες στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που εκκρεμεί στο υπουργείο Ανάπτυξης από το 2007.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε ακύρωση του διαγωνισμού και παραχώρησή του με απ΄ ευθείας ανάθεση, ενδεχομένως σε σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η μονάδα της Πτολεμαΐδας σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο δεν θα προκηρυχθεί εάν δεν λυθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης των οικισμών Μαυροπηγή και Ποντοκώμη.
Προς ακύρωση εξάλλου φαίνεται ότι θα οδηγηθεί και ο διαγωνισμός για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά πως θα καθυστερήσει η δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου έως τη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασόπουλός στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, αν η ΔΕΗ προχωρήσει στην κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας ισχύος 835 MW πριν να είναι διαθέσιμο στην ΔΕΗ το φυσικό αέριο, μέσω αγωγού που πρέπει να κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ.
Το έργο που έχει προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ έργο διεκδικούν οι κοινοπραξίας General Electric - ΜΕΤΚΑ και Ansaldo - Όμιλος Κοπελούζου. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει σε διάστημα ενός μηνός γύρω από το διαγωνισμό της Μεγαλόπολης. Είχε προηγηθεί η εξέταση, αλλά και απόρριψη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, επιστολής του Δημήτρη Κοπελούζου που πρότεινε επανάληψη του διαγωνισμού, αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη, όσο και στην προοπτική σε νέο διαγωνισμό να πετύχαινε η ΔΕΗ καλύτερες οικονομικές προσφορές και μάλιστα, της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ.
Τέλος σημαντικότατη είναι και η καθυστέρηση στη μονάδα του Αλιβερίου λόγω προβλημάτων με την Αρχαιολογική Υπηρεσία που οδήγησε σε αλλαγή του σημείου εγκατάστασης της, ενώ βεβαίως δεν θα προχωρήσει και καμία από τις λιθανθρακικές μονάδες που σχεδίαζε η ΔΕΗ μετά την απόρριψη της χρήσης του λιθάνθρακα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Θεωρούν ότι με τις καθυστερήσεις αυτές, υπονομεύεται η θέση της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και λειτουργούν υπέρ των ιδιωτών.

Πηγή:Κέρδος

Με τέτοια προχειρότητα που επιδυκνύουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της (Δ)ΕΗ Α.Ε ήταν επόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top