Στο «ντούκου» έπεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τις μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες στην Πτολεμαίδα.
Περιμέναμε μήπως αντιδράσει κάποιος από τους αρμόδιους φορείς (Νομαρχιακούς, Δημοτικούς, Περιφερειακούς), αλλά φευ δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο.
Τι λένε λοιπόν με δύο λόγια οι μετρήσεις ;
Ότι στο διάστημα από 23/07/08 έως 19/05/09 ο σταθμός του ΤΕΙ, που λειτούργησε στην αυλή του Κέντρου Περιβάλλοντος στην Πτολεμαΐδα, κατέγραψε 44 % υπερβάσεις του μέσου ημερήσιου ορίου των εσπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων PM10. Χοντρικά αυτό σημαίνει ότι μια στις δυο μετρήσεις ήταν στο κόκκινο !! Και παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση
Στην Κοζάνη την ίδια περίπου περίοδο (7μήνες) τα νούμερα είναι ελαφρώς χαμηλότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κοζάνη θα πρέπει να ..ευτυχεί.
Να προσθέσουμε επίσης ότι στην περιοχή της Εορδαίας οι σταθμοί μέτρησης της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους και στο Προάστειο πριν λίγες εβδομάδες ήταν στο κόκκινο (λόγω άπνοιας και υψηλών θερμοκρασιών). Συνεπώς η Πτολεμαΐδα καλά θα κάνει να σταματήσει τον αγώνα για τον αποχαρακτηρισμό της ως γκρίζας πόλης και να αρχίσει τον αγώνα για τον .. καθαρισμό της.
Είναι φανερό επίσης ότι ο σταθμός μέτρησης Αγίων Αναργύρων επιβαρύνεται κυρίως από τη σκόνη των γειτονικών ορυχείων, ενώ του Προαστείου από το ρυπογόνο ΑΗΣ Πτολεμαίδας που είναι δίπλα και δευτερευόντως από τα ορυχεία. Όσο για τον σταθμό Ποντοκώμης, (που τις θερμές μέρες άπνοιας ήταν επίσης στο κόκκινο), τρώει τη σκόνη των ορυχείων αλλά και την ιπτάμενη τέφρα των ΑΗΣ Πτολεμαίδας και Καρδιάς.
Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι αν η Κοζάνη ή η Πτολεμαΐδα είναι πιο … μαύρη, κι ας μην βιάζονται οι Κοζανίτες να υποστηρίξουν ότι έβαλαν .. γκολ στο «Καϊλιάρ’» ! Όταν ανοίξει και το ορυχείο Ποντοκώμης (διακαής πόθος ΟΛΩΝ των τοπικών φορέων) τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει για την Κοζάνη και πολύ περισσότερο για το Μαυροδέντρι, το οποίο θα σηκώσει το μπαϊράκι της μετεγκατάστασης. Και έπεται συνέχεια.
Εν πάση περιπτώσει για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει
1. να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της ΔΕΗ για τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον (η on line μετάδοση έχει ζωή μόλις ένα μήνα)
2. να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης που εγκατέστησε ο Δήμος Υψηλάντη, καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
3. να αναθέσει ο Νομάρχης ή ο τυπικά αρμόδιος Περιφερειάρχης σε κάποια Υπηρεσία ή Ερευνητικό Εργαστήριο να κάνει την επεξεργασία των δεδομένων όλων των σταθμών. ( Αμφιβάλουμε βέβαια αν θα βγει άκρη, δεδομένου ότι οι σταθμοί δεν είναι διαβαθμονομημένοι, οπότε ο καθένας δουλεύει με τα δικά του standards και «ερήμην» των άλλων).
Τα παραπάνω τρία σημεία αποτελούν και ερωτήματα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας – Περιφέρειας, από τις οποίες θα περιμένουμε απαντήσεις αλλά και συγκεκριμένες πράξεις.
Όσο για τις προτάσεις μας περί λήψης άμεσων μέτρων, περί αναπροσανατολισμού του ενεργειακού μοντέλου και αλλαγής των «γκρίζων» οραμάτων της περιοχής μας, τις έχουμε ξαναπεί πολλές φορές και δεν ωφελεί να τις επαναλάβουμε.
Οικολόγοι
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Μετρήσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση:
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου