Ουδείς από τους κρατικούς φορείς που τόση ευαισθησία επέδειξαν και επιδεικνύουν για το κάπνισμα και τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για την υγεία μας στέκεται στον άλλο «καπνό».
Τον «καπνό» που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, από τα οχήματα, τις πάμπολλες ανθρώπινες δραστηριότητες που ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές των ορίων του όζοντος, των αιωρούμενων μικροσωματιδίων του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων χημικών στοιχείων, που δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τα ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας (με αναπνευστικά, καρδιακά και άλλα νοσήματα), αλλά για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.
Δυστυχώς, το νέφος έγινε θεσμός -μην ξεχνάμε και το φωτοχημικό που εσχάτως πλήττει τα βόρεια προάστια- και φαινόμενο, που ελάχιστα απασχολεί την πολιτεία, το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους διοικούντες και τους κυβερνώντες.
Εγινε συνήθεια η ρύπανση, ακόμα και όταν ξεπερνά τα όρια συναγερμού. Εδώ φτάσαμε. Θεωρήσαμε λοιπόν, κατόπιν και της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, να δώσουμε μια εικόνα του άλλου καπνίσματος, που δεν κάνει διακρίσεις σε ενεργητικούς και παθητικούς χρήστες. Διότι αυτός ο καπνός, παρά τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον οργανισμό μας και το περιβάλλον, έχει περάσει στο απυρόβλητο χωρίς να λαμβάνονται, εδώ και δεκαετίες ουσιαστικά, δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Είναι όμως χρέος όλων μας να μην προσπεράσουμε το ζήτημα αυτό που καταδυναστεύει τη ζωή μας και να μην επιτρέψουμε να περάσει στο ντούκου μια ιστορία που κρατάει έτη πολλά «δεσμεύοντας» χρόνια από την αληθινή μας ζωή.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
Το κάπνισμα... ρύπων επιτρέπεται...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες από την Ευρωπαϊκή επιτροπή περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί εάν είχαν αποφευχθεί βασικοί παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η σωματική αδράνεια και η κατανάλωση αλκοόλ.
Πολύ σοβαρό λοιπόν το θέμα του καπνίσματος για την υγεία μας όπως επίσης και ο καθαρός αέρας που δεν εισπνέουμε για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο. Μέτρα βέβαια έχουνε ληφθεί με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στα καινούρια αυτοκίνητα κτλ. Το μείζον πρόβλημα είναι πως είμαστε πολλοί μαζεμένοι σε μικρό χώρο γι’ αυτό και η όλη κατάσταση. Η Αθήνα δε πιστεύω πως βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες μεγαλουπόλεις στις οποίες τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ πιο υψηλά, με την ατμόσφαιρα να γίνεται πραγματικά αποπνικτική.
Δημοσίευση σχολίου