Η οικονομική κρίση και η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές στη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση. Καθημερινά πλέον τα περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων συμπληρώνουν το αστυνομικό δελτίο δεκάδων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στα καυσόξυλα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες θέρμανσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Δασών μέχρι και το 30% της έκτασής του χάνουν τα δάση της Ελλάδας εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας, που το 2011 πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πολλαπλασιάστηκαν τον Δεκέμβρη τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δασαρχείων της χώρας και της Γενικής Γραμματείας Δασών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι λαθρουλοτόμοι έχουν καταστρέψει απέραντες εκτάσεις σε περιοχές του Πηλίου, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Χαλκιδικής.
Η παράνομη υλοτομία ανθεί σε όλη την Ελλάδα, όπως λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κ. Νικ. Μπόκαρης, τονίζοντας πως μέσα στο 2011 διπλασιάστηκαν οι μηνύσεις για περιστατικά παράνομης υλοτομίας φτάνοντας τον αριθμό των 1500 σε όλη τη χώρα.
Οι καταγεγραμμένες αυτές περιπτώσεις όμως αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου καθώς όπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ «ασκείται πλημμελής έλεγχος, κυρίως από το απόγευμα και μετά οπότε κλείνουν οι υπηρεσίες» ενώ «οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες ελέγχουν τη διακίνηση καυσόξυλων δεν έχουν τη δυνατότητα, εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί (μείωση των οδοιπορικών, της υπερωριακής απασχόλησης, του προσωπικού κλπ.) να οργανώσουν συνεργεία ελέγχου».
Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας παίρνει πλέον την μορφή περιβαλλοντικής καταστροφής και οικονομικής αιμορραγίας καθώς σύμφωνα τον κ. Μπόκαρη «δεν πλήττεται μόνο το περιβάλλον αλλά έχουμε και σοβαρό περιορισμό των εσόδων του κράτους. Η παράνομη υλοτομία έχει ως συνέπεια τη μη καταβολή δασμών και φόρων στο κράτος».
Σε καθημερινή βάση πλέον φτάνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι καταγγελίες Περιβαλλοντικών Συλλόγων και Οικολογικών Οργανώσεων για περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει στη δημοσιότητα δύο χοντρές περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, μία στο Μεσολόγγι (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ) και μία δεύτερη στην Ηλεία (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)
Στον χάρτη της παράνομης υλοτομίας οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα είναι η Θεσσαλία με επίκεντρο τον δασικό όγκο του Πηλίου, η Στερεά Ελλάδα, τα δάση της Ηπείρου αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες όσο πέφτει ο υδράργυρος το φαινόμενο διογκώνεται.
Εκτός από την παράνομη υλοτομία, αύξηση έχει παρατηρηθεί και στη ζήτηση καυσόξυλων. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Ελλάδα όπου πλέον οι ξυλέμποροι εισάγουν ποσότητες ξυλεία από άλλες χώρες των Βαλκανίων. Δεν λείπουν πάντως σύμφωνα με πληροφορίες και οι περιπτώσεις μαζικής εισαγωγής καυσόξυλων ιδιωτών με τα αυτοκίνητά τους από τις φθηνές αγορές των Σκοπίων και της Αλβανίας.
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Μια βόλτα στο δάσος της Ποντοκώμης θα σας πείσει...
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Μια βόλτα στο δάσος της Ποντοκώμης θα σας πείσει...
1 σχόλιο:
όπως επι κατοχής
Δημοσίευση σχολίου