Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οκτώ απλά βήματα για ένα «πράσινο» 2012...

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέδειξαν το 2012 ως Διεθνές Ετος Βιώσιμης Eνέργειας για Ολους. Η διευρυμένη πρόσβαση στη βιώσιμη ενέργεια είναι ουσιαστική για την επίλυση πολλών από τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής προϊόντων, της ασφάλειας, και της ένδειας. Η πείνα, η ένδεια, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν ζητήματα για τα οποία όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους. Ακολουθούν δέκα απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για ένα «πράσινο» 2012, όπως υποδεικνύει το Worldwatch Intitute:

Aνακυκλώστε
Τα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις και κωμοπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούν αισθητά στη διάσωση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το 2009, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη στην οποία όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν την ανακύκλωση. Ετσι, περισσότερο από το 75% όλων των υλικών συλλέγονται και ανακυκλώνονται. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, για κάθε 2 κιλά αλουμινίου που επανακτάται, οι Αμερικανοί διασώζουν τους ενεργειακούς πόρους που είναι απαραίτητοι για τη παραγωγή, κατά προσέγγιση, 7,5 κιλοβάτ ανά ώρα ενέργειας - αρκετή για να τροφοδοτήσει μια πόλη στο μέγεθος του Πίτσμπουργκ για έξι έτη! Δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε ένα χωριστό δοχείο δίπλα σε αυτό των απορριμμάτων ή στον εκτυπωτή σας, ώστε να καταστεί ευκολότερη η ανακύκλωση μπουκαλιών, δοχείων και εγγράφων. Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού πούλησε στις ΗΠΑ 8,8 δισ. γαλόνια νερού το 2010, που της απέφεραν κέρδη σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, τα πλαστικά μπουκάλια νερού δημιουργούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Η ενέργεια που απαιτήθηκε για την παραγωγή και τη μεταφορά αυτών των μπουκαλιών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με καύσιμα κατ' εκτίμηση 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα για ένα έτος. Από την άλλη, περίπου το 75% των μπουκαλιών νερού δεν ανακυκλώνεται.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία
Το αμερικανικό Τμήμα Ενέργειας υπολογίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να σώσουν μέχρι 15% στους λογαριασμούς για τη θέρμανση και την ψύξη μόνο με τη ρύθμιση των θερμοστατών τους. Αν χαμηλώσετε τη θερμοκρασία λίγους βαθμούς μπορείτε να έχετε οικονομία κατά 5%-15%. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμηλώνετε το θερμοστάτη σας όταν φεύγετε για δουλειά, ή να χρησιμοποιείτε προγραμματιστή στο θερμοστάτη.

Υποστηρίξτε τα προγράμματα ανάκτησης τροφίμων
Κάθε έτος, κατά προσέγγιση, το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι, πηγαίνουν χαμένα ή σπαταλιούνται, συμπεριλαμβανομένων 34 εκατομμυρίων τόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Τα μανάβικα, τα αρτοποιεία, και άλλοι προμηθευτές τροφίμων πετούν καθημερινά δεκάδες τόνους των τροφίμων που αποδεικνύονται ατελή ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Τα προγράμματα ανάκτησης τροφίμων που οργανώνονται από ξενώνες αστέγων ή τράπεζες τροφίμων συλλέγουν αυτά τα τρόφιμα για την παροχή γευμάτων για τους πεινασμένους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τα τοπικά εστιατόρια και τα μανάβικα να συνεργαστούν με τις οργανώσεις διάσωσης τροφίμων που εφόσον δεν υπάρχουν μπορείτε να συμβάλλετε στη δημιουργία τους.

Αγοράστε τοπικά
Εχει αποδειχθεί ότι οι τοπικές μικρές επιχειρήσεις είναι πιο βιώσιμες επειδή είναι συχνά πιο υπεύθυνες για τις ενέργειές τους και ότι έχουν τα μικρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, αντί να βασίζεστε αποκλειστικά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, να ανακαλύψετε καταστήματα που πωλούν τα προϊόντα τοπικών αγροκτημάτων όπως αυγά, γαλακτοκομικά και κρέας. Τα τρόφιμα από αυτές τις πηγές είναι συνήθως φρεσκότερα και γευστικότερα, ενώ τα χρήματά σας θα πηγαίνουν άμεσα σε αυτούς τους παραγωγούς τροφίμων.

Οδηγήστε ποδήλατα
Ολοι γνωρίζουμε ότι η χρησιμοποίηση των μαζικών μέσων μεταφοράς περιορίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τα έξοδα για καύσιμα. Στις ΗΠΑ πολλές πόλεις όπως το Σικάγο, το Ντένβερ, η Μινεάπολη και η Ουάσιγκτον προσφέρουν μια επιπλέον εναλλακτική λύση μετακίνησης με την ανάπτυξη προγραμμάτων ενοικίασης ποδηλάτων για βραχυπρόθεσμη χρήση. Αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ανάλογα προγράμματα, πολλές πόλεις και κωμοπόλεις δημιουργούν ποδηλατόδρομους, καθιστώντας ευκολότερη και ασφαλέστερη τη μετακίνηση με ποδήλατο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο τόσο για να ωφελήσετε το περιβάλλον όσο και για να προφυλάξετε την υγεία και την τσέπη σας.

Μοιραστείτε ένα αυτοκίνητο
Το μοίρασμα του αυτοκινήτου διαδόθηκε από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν 13 χρόνια πριν και είναι δημοφιλές όλο και περισσότερο, αφού μόνο στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια αύξηση 117% μεταξύ 2007 και 2009. Το 2009, η συνοδήγηση συνέβαλε στη μείωση των αμερικανικών εκπομπών σε περισσότερους από 482.000 τόνους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίσετε πως μπορείτε να μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας ή το αυτοκίνητο άλλων. Τον Ιούλιο του 2011 υπήρχαν στις ΗΠΑ 26 σχετικά προγράμματα στα οποία περισσότεροι από 560.000 άνθρωποι μοιράστηκαν πάνω από 10.000 οχήματα.

Δημιουργήστε έναν κήπο
Εάν ζείτε σε ένα ρετιρέ ή σε κάποιο προάστιο, η καλλιέργεια λαχανικών είναι ένας απλός τρόπος για να έχετε φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα κυριολεκτικά στο πιάτο σας. Οι ερευνητές στον FAO υπολογίζουν ότι 200 εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων σε όλον τον κόσμο καλλιεργούν ήδη και πωλούν τα τρόφιμά τους, ταΐζοντας περίπου 800 εκατομμύρια από τους γείτονές τους.
Η ανάπτυξη ενός κήπου δεν απαιτεί απαραίτητα πολύ χώρο και, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές τροφίμων, μπορεί να έχει ένα μεγάλο αντίκτυπο στη διατροφή και το πορτοφόλι σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φυτέψετε κάποια λαχανικά σε ένα κιβώτιο. Εφόσον τα βλέπει ο ήλιος θα μπορείτε να έχετε λαχανικά καθ' όλη τη διάρκεια μιας εποχής.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία -ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ (sarantis@pegasus.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top